Waardebeleggen met obligaties: het kan volgens BlackRock

In een wereld waarin 40 procent van de staatsobligaties een negatief rendement heeft en diverse centrale banken een beleid van negatieve rentes hebben ingesteld, is het een aardige klus voor de obligatiebelegger om nog iets van waarde te vinden. Maar het kan wel, betoogt Michael Krautzberger, hoofd Europese obligaties bij BlackRock.

Robert van den Oever 05 april, 2016 | 13:16
Facebook Twitter LinkedIn

De laatste jaren is het landschap voor beleggers in vastrentende waarden behoorlijk opgeschud, is de waarneming van Michael Krautzberger, Head of European Fixed-Income bij BlackRock en fondsmanager van het BGF Euro Bond Fund, dat van Morningstar een Gold-rating meekrijgt.

Met name de lage rendementen op staatsobligaties hebben een klimaat geschapen waarin beslissingen van (overheids-)beleidsmakers het rendement voor beleggers aantasten. Naast het rendementsprobleem hebben beleggers ook nog eens te kampen met een sterkere volatiliteit en het uitstappen van traditionele grote lange-termijnbeleggers die nu netto-verkopers zijn geworden.

Michael Krautzberger smallIn zo’n lastig klimaat kunnen beleggers nog steeds waarde bewerkstelligen als ze een relatieve beleggingsaanpak hanteren, zegt Krautzberger in een interview met Morningstar ter gelegenheid van de Morningstar Institutional Conference.

Want tegelijk met de bovengenoemde negatieve ontwikkelingen is de spreiding van de rendementen binnen de assetklasse vastrentende waarden sterk toegenomen, en dat biedt beleggers volop kansen om te handelen, aldus Krautzberger (foto): ‘We zien een grotere spreiding in het obligatie-universum, en dat is gunstig voor relatieve-waardebeleggen.’

Die spreiding biedt mogelijkheden om actief te handelen. Want ook al lijken obligaties duur in verhouding tot het rendement, als de ene iets goedkoper is dan de andere, is er een trade-mogelijkheid. Die kans moet je pakken in de huidige markt, betoogt Krautzberger, die in 2014 de Morningstar European Fund Manager of the Year Award wist te winnen.

In contrast
Krautzbergers zienswijze staat in contrast met het algemene sentiment onder beleggers dat de te verwachten inflatie, en daarmee de renteniveaus, voorlopig laag zullen blijven, voor een langere tijd.

‘Wij verwachten dat de inflatie voor een langere periode laag zal blijven, maar wellicht niet zo lang als de markt momenteel inprijst. Wij denken dat het inflatiepessimisme te ver gaat. Dat de inflatie daalt in een jaar waarin de olieprijs zakt is normaal, maar de vijf- tot tienjaarsverwachting ook zien dalen is niet redelijk om te veronderstellen.’

Volgens Krautzberger is het mogelijk dat ergens in de komende twee jaar ‘we niet verrast zullen zijn als de inflatie stijgt tot boven de 1%, maar tegelijk de rente nog vele jaren zo laag blijft als nu.’

Te extreme visie
Daarom vindt Krautzberger dat ‘mensen die inflatie dood verklaren een te extreme visie hebben, aangezien centrale banken tamelijk agressief zijn in hun strijd tegen deflatie. Wij verwachten dat hun beleid mettertijd wat meer normaliseert.’

Het BGF Euro Bond Fund, dat 4,9 miljard euro onder beheer heeft, heeft belegd in Italiaans, Spaans en Iers staatspapier, met een gemiddelde kredietrating van BBB en een effectieve looptijd van 5,61 jaar.

Behalve in de obligatiemarkt is overdreven pessimisme volgens Krautzberger ook te merken in de aandelenmarkten. ‘In de corporate sector, exclusief financials, is de leverage gestegen door fusies en overnames of door aandeleninkoop, waardoor het risico voor een obligatiebelegger toeneemt. Maar het pessimisme dat we begin dit jaar in de aandelenmarkt zagen lijkt me overdreven.’

Bekijk hier de video van Morningstar in gesprek met Michael Krautzberger tijdens de Morningstar Institutional Conference:

- Waardebeleggen met obligaties bij de huidige lage rente, het kan: 'Hier zitten de kansen'

Lees meer highlights van de Morningstar Institutional Conference:

John Bogle: 'Lage kosten, da's het geheim van alles'

- Japan biedt nog steeds prima kansen

Aandeleninkoop speelt sleutelrol bij bepalen toekomstig rendement

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten