Europese asset flows maart: obligaties in trek door ECB-beleid

Europese beleggers hebben weer trek gekregen in obligatiefondsen, blijkt uit de asset flow rapportage over de maand maart. Reden voor de plotseling opkomende obligatiehonger, na negen maanden van uitstroom op rij in deze categorie, is de beleidswijziging van de Europese Centrale Bank.

Matias Möttölä, CFA 29 april, 2016 | 10:00
Facebook Twitter LinkedIn

De ECB kondigde namelijk op 10 maart aan dat het opkoopprogramma verbreed zou worden naar investment grade bedrijfsobligaties, naast de bestaande opkoop van staatsobligaties. 

Dat voedde de hoop dat de markt voor een brede range aan bedrijfsobligaties flink zou gaan aantrekken. Daardoor was de Morningstar Categorie EUR Corporate Bond in maart de grootste groeier met per saldo 3 miljard euro aan nieuwe instroom. De totale instroom in obligatiefondsen in maart bedroeg 11,6 miljard euro.

Terwijl obligaties zich in hernieuwde populariteit mochten verheugen, keerden beleggers zich juist af van aandelen. Voor de derde maand op rij ging er per saldo geld uit aandelenfondsen in reactie op de sterke volatiliteit op de aandelenmarkten in het eerste kwartaal van dit jaar.

Ook geldmarktfondsen zagen geld wegvloeien, maar liefst 14,3 miljard euro. Een groot deel daarvan lijkt naar obligatiefondsen te zijn overgeheveld.

Naast obligatiefondsen deden ook de categorieën Allocatie en Alternatives het goed, zo blijkt uit onderstaande tabel.

Europe Fund Flows March 2016 a

Instroom
Zetten we een stap verder in detail naar de Morningstar Categorieën, dan springen de obligatiecategorieën eruit, temeer daar zij in de maanden daarvóór juist uitstroom kenden. De Morningstar Categorie EUR Corporate Bond stipten we al aan als grootste winnaar bij obligaties, waarbij Schroder ISF Euro Corporate Bond, Europa’s grootste corporate bond fonds, met 517 miljoen euro de grootste instroom in zijn soort kende, terwijl Pioneer’s Euro High Yield 346 miljoen euro binnen zag komen en daarmee de topper was in high-yield. Maar ook Global Emerging Markets Bond en EUR High Yield Bond kenden na de eerdere afnames nu weer flinke toestromen, zoals duidelijk wordt uit onderstaande tabel.

Europe Fund Flows March 2016 b

Uitstroom
De aandelencategorieën zijn zoals gezegd de verliezende zijde in maart, zowel Europese als wereldwijde fondsen. Opvallende bij de uitstroom is dat dollar-gedenomineerde obligatiefondsen ook werden afgestoten. Europese beleggers zijn huiverig voor risico’s in energie en grondstoffen die zijn genoteerd in dollars, omdat de Amerikaanse munt aan kracht won ten opzichte van de euro.

Europe Fund Flows March 2016 c

Fondshuizen
Bij de fondshuizen zette Nordea zijn opmars voort door 2,4 miljard euro binnen te halen, en daarmee boekte het voor de tweede maand op rij de hoogste instroom onder de fondshuizen. Hierdoor stak Nordea zijn concurrent Invesco voorbij op de lijst van grootste Europese aanbieders en staat nu op de negende plek met 112 miljard euro aan beheerd vermogen.

Bij Nordea is het Stable Return allocatiefonds populair, en dat heeft volgens het fondshuis nog volop capaciteit over, maar toch besloot het om een soft-close te doen op Nordea-1 Stable Equity Long/Short, om instroom op die specifieke strategie wat af te remmen. Ook het Nordea-1 European High Yield Bond fonds deed het goed met 423 miljoen euro instroom.

Verder viel Invesco op, omdat deze aanbieder in maart de uitstroom van de twee maanden daarvóór uit zijn aandelen en obligatiefondsen wist om te buigen in een gezond niveau van instroom. Bekijk in de tabel hieronder de fondshuizen met de meeste instroom:

Europe Fund Flows March e

De verliezers waren wederom Franklin Templeton en M&G. Hun gestage uitstroom van de voorafgaande maanden hield aan. Ze kregen in maart gezelschap van BlackRock dat een trage start van het jaar kende nadat het voorheen steevast iedere maand op de lijst van best scorende fondshuizen prijkte. De lange-termijnfondsen van BlackRock moesten 476 miljoen euro prijsgeven en de aandelenfondsen zelfs 1,3 miljard euro.

Ook HBOS, dochterbedrijf van Lloyd's, moest een flinke veer laten. Het aandelenfonds van deze aanbieder verloor maar liefst 4,5% van zijn beheerd vermogen in slechts één maand. Hieronder het rijtje met verliezers:

Europe Fund Flows March f

Grootste open-end fondsen
Geen van Europa’s 10 grootste fondsen deed het geweldig goed in maart. Standard Life Investment’s Global Absolute Return Strategy, zowel het Britse als het Luxemburgse fonds, zette de vergeleken met 2015 trage ontwikkeling voort. Bij M&G wist Optimal Income de uitstroom te beperken tot 452 miljoen euro en dat is laag vergeleken met de 13,6 miljard aan weggelekt geld in de periode april 2015 tot en met maart 2016. Het is echter nog te vroeg om te kunnen beoordelen of dit fonds nu een kantelpunt in de goede richting heeft bereikt.

Europe Fund Flows March 2016 d

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings