Ultimate Stock Pickers zien minder onderwaardering, kiezen kwaliteitsaandelen

De kooplust van de Ultimate Stock Pickers nam in het derde kwartaal wat af. De onderwaardering verdween door stijgende koersen, waardoor de fondsbeheerders zich richtten op kwaliteitsnamen. Wij zetten ze voor u op een rij.

Robert van den Oever 24 november, 2016 | 13:36
Facebook Twitter LinkedIn

De meeste van de Ultimate Stock Pickers hebben hun lijstjes voor het derde kwartaal van 2016 bekendgemaakt en daaruit blijkt dat dit kwartaal aan de rustige kant was na de schokgolven in de eerste helft van het jaar. Toen veroorzaakte de Brexit-uitslag een schrikeffect en dalende koersen, hetgeen prima koopkansen met zich mee bracht.

Dat ebde weg in het derde kwartaal door stijgende koersen, zodat aantrekkelijk gewaardeerde aandelen schaarser werden, waardoor kopen op waarderingsgronden afnam. Omdat er minder aantrekkelijk gewaardeerde namen voorhanden waren, verschoof de aandacht van de Ultimate Stock Pickers naar kwaliteitsaandelen met een Wide Moat rating, zo constateerden Morningstars aandelenanalisten Eric Compton en Greggory Warren, die de Ultimate Stock Pickers bijhouden.

Kwaliteitsaandelen
Hoewel dus geringer in aantal dan voorheen, waren er toch nog kwaliteitsaandelen tegen aantrekkelijke waarderingen te vinden. Compton en Warren noemen Twenty-First Century Fox en Walt Disney, (beide Wide Moat), en Apple (Narrow Moat).

De analisten tekenen wel aan dat veel van de aankopen al plaatsvonden in juli, en dat de koersen van de genoemde aandelen intussen alweer opgelopen zijn, zodat de waardering nu beduidend afwijkt van wat de Ultimate Stock Pickers er in de zomermaanden voor betaalden.

De aankopen waren divers en verspreid over meerdere sectoren. Opvallend is de overlap tussen de top-10 met High Conviction Purchases (aankopen uit overtuiging) en die met New Money Purchases (nieuwe aankopen). Zes van de tien namen komen overeen: Analog Devices en Walt Disney (beide Wide Moat), Danaher en JP Morgan Chase (beide Narrow Moat) en Walgreens Boots en Ally Financial. Bekijk hieronder de Top-10 met High conciction Purchases:

USP Q3 nov 2016 table 1

(klik op tabel voor vergroting)

En bekijk hieronder de Top-10 met de New Money Purchases:

USP Q3 nov 2016 table 2

(klik op tabel voor vergroting)

Disney ondergewaardeerd
Walt Disney is het enige aandeel met een Morningstar Rating van 5 sterren in de top 10. Het aandeel Disney zit al sinds eind 2015 in het verdomhoekje. Morningstar-analist Neil Macker vindt dat de verkoopgolf een kans biedt om in te stappen, want het aandeel is volgens hem ondergewaardeerd.

Instappen deed Parnassus Core Equity Investor al in het tweede kwartaal. Twee andere fondsen volgden dat voorbeeld in het derde kwartaal, en Parnassus kocht verder bij.

Analist Macker is positief over Disney, omdat het unieke content heeft die het kan vermarkten met hoge opbrengsten op een manier die geen enkele concurrent kan evenaren. Kijk maar naar het succes van Star Wars. Niet alleen de film, maar ook alle parafernalia er omheen brengen veel geld in het laatje. De overname van animatiestudio Pixar bracht meer unieke content binnen. Velen vonden de overname te duur, maar intussen betaalt die zich dubbel en dwars uit. Hetzelfde geldt voor de overname van Marvel. Vandaar dat Macker een Wide Moat rating toekent, die aangeeft dat het bedrijf een concurrentievoordeel op de lange termijn heeft.

Een bedreiging voor Disney is mogelijk een verandering van de distributiewijze van media. Als de traditionele kabel en televisie wordt verdrongen door internet en streaming applicaties, moeten mediabedrijven zich aanpassen aan het wijzigende kijkgedrag van consumenten. Maar dan nog hebben de contentproducenten zoals Disney de macht in handen. Want distributeurs kunnen niet zonder die unieke content.

Apple's innovatiekracht
Apple staat tweede in de top 10 van High Conviction Purchases. Ook bij dit aandeel was het Parnassus dat toesloeg op waarderingsgronden, zo licht de fondsbeheerder toe: ‘Wij bewonderen de sterke concurrentiepositie van Apple en denken dat de iPhone 7 een nog groter succes gaat worden dan experts tot nu toe verwachtten. Door Apple’s innovatiekracht en ecosysteem aan nieuwe, met elkaar te verbinden apparaten, blijven we vasthouden aan dit aandeel, ook als het gaat stijgen.’

Na de jongste kwartaalcijfers daalde het aandeel aanvankelijk iets, maar Morningstar-analist Brian Colello blijft positief over het aandeel en behoudt zijn Fair Value van 133 dollar. Hij onderschrijft de mening van Parnassus over de concurrentiekracht. Er zijn vele smartphonefabrikanten, maar Apple is met de iPhone tocht echt smarter dan de rest. Overstappen naar een concurrent ligt minder voor de hand dan bij andere merken. Dat geldt voor een brede range aan nieuwe producten die allemaal verbonden kunnen worden, met name Apple Pay, Apple Watch en Apple TV. Colello geeft Apple een Narrow Moat rating met Positive moat trend.

Voorsprong voor Fox
De lijst High Conviction Purchases wordt aangevoerd door Twenty-First Century Fox, want drie Ultimate Stock Pickers kochten het aandeel uit overtuiging: Yacktman, FMI Large Cap en Dodge & Cox.

Yacktman kocht het meest bij en heeft nu de grootste positie in dit aandeel van alle stock pickers: ‘Wij vinden Fox significant ondergewaardeerd. Dat komt deels door activiteiten die onderschat worden, zoals Star dat een kwart van de Indiase televisiecontent levert, en de minderheidsbelangen in andere mediabedrijven zoals Sky, Hulu en Endemol. Die belangen vertegenwoordigen volgens ons een waarde van 10 dollar per aandeel Fox. Kijken we naar de kern van de eigen Fox-activiteiten, dan noteert de aandelenkoers slechts 8 tot 9 maal de winst per aandeel die die kernactiviteiten opleveren.’

Morningstar-analist Neil Macker ziet sterke concurrentievoordelen voor Fox door de eigen wereldwijde kabelnetwerken en de eigen film- en televisiestudio’s. Net als bij Disney geeft de unieke content Fox een voorsprong, vindt Macker, en wijst daarbij op hitseries als Modern Family en X-Men, en op nieuwskanaal Fox News en de uitzendrechten op het NFL football kampioenschap. Door het groeiende netwerk en de eigen, unieke content geeft Macker Fox een Wide Moat rating.

Meer over de Ultimate Stock-Pickers
Ultimate Stock-Pickers is een door Morningstar ontworpen concept met één eenvoudig doel: ons eigen onderzoek naar en waardering van aandelen vergelijken met de opinies van professionele vermogensbeheerders. Waar de aandelenanalisten bij Morningstar het grootste deel van hun tijd wijden aan de zoektocht naar kwaliteitsondernemingen tegen aantrekkelijke waarderingen, zou het van nonchalance getuigen als we niet onder ogen zouden zien dat een hele groep mensen buiten Morningstar druk bezig is met hetzelfde. Waarom zouden we dan niet profiteren van de vruchten van hun werk en, terwijl we daarmee bezig zijn, tal van juweeltjes ontdekken die van tijd tot tijd in ons eigen universum van 5-sterrenaandelen belanden?

Wat alle beheerders van aandelenfondsen vinden is voor ons echter minder interessant dan de mening van de beste en meest toonaangevende aandelenbeleggers. Zodoende houden wij een lijst aan van 26 fondsbeheerders die we de moeite waard vinden om te volgen. Deze Amerikaanse fondsbeheers en beleggers hebben hun sporen verdiend en Morningstar bewondert hun visie en rendement. De bekendste onder hen is superbelegger Warren Buffett.

Lees ook de eerdere Ultimate Stock Pickers:

- De aantrekkelijkste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Kooplust Ultimate Stock Pickers vermindert, maar is wel divers

Ultimate Stock Pickers benutten koopkansen bij financials

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings