Morningstar introduceert Europese variant Ultimate Stock Pickers

Morningstar introduceert de Europese variant van de Ultimate Stock Pickers. We bekijken welke aandelen 23 toonaangevende Europese fondsmanagers kochten en verkochten in het voorbije kwartaal.

Fernando Luque 24 februari, 2017 | 11:26
Facebook Twitter LinkedIn

De Ultimate Stock Pickers is een concept van Morningstar dat u al langer kent. Elk kwartaal geeft Morningstar de lijst met aandelen die het meest gekocht en verkocht zijn door een groep Amerikaanse fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

Nu heeft Morningstar ook een Europese variant van de Ultimate Stock Pickers ontwikkeld. Die heeft tot doel om te inventariseren welke Europese aandelen in de portefeuilles van hooggekwalificeerde Europese fondsmanagers zitten. We laten u zien welke aandelen bij hen favoriet zijn, en bovendien geven we daar de visie van Morningstar’s aandelenanalisten bij.

De uitgangspunten
De criteria die zijn gebruikt om de Europese Ultimate Stock Pickers samen te stellen, luiden als volgt:

  • De fondsbeheerders zijn geselecteerd door Morningstar’s fondsanalisten in Europa en Azië door diepgaande, fundamentele analyse die erop gericht is om fondsen te beoordelen op hun verdiensten. Onze analisten hebben fondsbeheerders geselecteerd die een zuivere stock picking strategie volgen en die beleggingsportefeuilles bouwen aan de hand van hoge overtuiging en een grote mate van bewegingsvrijheid.
  • De fondsen die deze beheerders leiden, moeten vallen in een van de volgende Europese aandelencategorieën: Large Cap Europe Blend, Large Cap Europe Value, Large Cap Europe Growth, Europe Flex Cap en Europe Equity Income. We hebben bewust de Eurozone Large Cap fondsen uitgesloten, om een neiging naar Eurozone aandelen in onze analyse te vermijden.
  • De geselecteerde fondsen moeten niet alleen een positieve Morningstar Analyst Rating hebben (Gold, Silver of Bronze), maar ze moeten ook een positieve score hebben op de Morningstar pijlers Proces, Rendement en Beheerteam (Process, Performance en People). Dat zijn drie van de vijf pijlers waar de Morningstar-fondsanalisten hun beoordeling op baseren. De overige twee zijn Fondshuis en Kosten (Parent en Price).

 

Het kan voorkomen dat meerdere van de gekozen fondsen worden vermarkt of gedistribueerd door hetzelfde fondshuis. Dat is het geval bij BlackRock, Fidelity, Jupiter en Schroders. Zolang de fondsen worden beheerd door verschillende beheerders die ieder een onderscheidend beleggingsproces toepassen, zodat de overlap tussen hun portefeuilles beperkt blijft, zijn ze allemaal relevant voor onze analyse.

De verschillende Top 10 tabellen
De lijst is samengesteld uit 23 fondsen. Onderaan dit artikel vindt u welke dat zijn en wie hun beheerders zijn. Inmiddels hebben 17 van de 23 Ultimate Stock Pickers hun portefeuilles per ultimo december 2016 bekendgemaakt, dus we kunnen een beeld krijgen van de aandelen die hun belangstelling hadden in de voorafgaande periode. We hebben 5 tabellen samengesteld: 3 maken inzichtelijk welke aandelen de fondsmanagers hebben gekocht en 2 welke zij hebben verkocht.

De eerste tabel behelst de Top 10 High Conviction Purchases, ofwel aankopen uit overtuiging. Die geeft de aankopen weer waarop de managers de meeste overtuiging hadden. Om een high conviction aankoop te kunnen zijn, moet de positie een toename in het aantal aandelen laten zien gedurende het voorbije kwartaal en tevens een relevante weging in de portefeuille hebben. De aandelen die het beste aan die twee criteria voldoen, komen in de top 10, gerangschikt naar overtuigingsscore en aantal beleggingsfondsen dat met overtuiging heeft gekocht.

Ultimate European Stock Pickers Dec 2016 b

(klik op tabellen voor vergroting)

De tweede tabel die de koopactiviteit van de Ultimate Stock Pickers toont, heet de Top 10 Stock Purchases. Die laat alle aandelenaankopen zien die in het voorbije kwartaal zijn gedaan, ongeacht de overtuiging waarmee dat gebeurde.

Ultimate European Stock Pickers Dec 2016 c

De derde tabel gaat over de Top 10 New Money Stocks. Die richt zich uitsluitend op de aandelen die voor het eerst werden aangekocht. Met andere woorden; die in het kwartaal hiervoor nog niet in de portefeuille aanwezig waren.

Ultimate European Stock Pickers Dec 2016 d

De vierde tabel Top 10 Stock Sales laat zien welke aandelen het meest verkocht zijn in het voorbije kwartaal. Dat wil zeggen, de positie is kleiner geworden, maar het aandeel is nog wel in de portefeuille aanwezig.

Ultimate European Stock Pickers Dec 2016 e

Tot slot laat de tabel Top 10 Outright Sales zien welke aandelen werden verkocht die helemaal uit de portefeuilles zijn verdwenen. De posities in deze aandelen zijn dus volledig afgebouwd.

Ultimate European Stock Pickers Dec 2016 f

De aankopen toegelicht
Te midden van alle aandelen die werden gekocht, springt er eentje uit: Innogy. Dit aandeel komt voor in meerdere tabellen: de Top 10 Stock High Conviction, de Top 10 Stock Purchases en in de Top 10 New Money tabel. Innogy is de groene-energiebusiness van het energieconglomeraat RWE. Het bedrijf distribueert en levert elektriciteit uit duurzame bronnen. Vorig jaar is het naar de beurs gegaan.

Kijken we naar de tabel met de Top 10 Stock Purchases dan blijkt dat de Ultimate Stock Pickers nogal bullish waren ten aanzien van financials. De helft van de 10 aandelen betreft de financiële sector (banken, verzekeraars en vermogensbeheerders). Kijken we dan ook naar de sector blootstelling van de portefeuilles, dan zien we dat de blootstelling aan deze sector met 300 basispunten is gestegen in het vierde kwartaal 2016, van 12,5% in september naar 15,6% in december.

De aankopen uit overtuiging die de stock pickers hebben gedaan, lijken in contrast te staan met de waarderingen die Morningstar aan ede financiële sector toekent. De gemiddelde verhouding tussen actuele koers en Fair Value is gestegen van 0,90 in september naar 1,00 in december, en dat geldt ook op Europees niveau.

BNP Paribas is ondergewaardeerd
In dit scenario lijken bijna alle financiële aandelen die op de aankooptabellen voorkomen vrij fair gewaardeerd door de markt, uitgaande van Morningstar’s Fair Value berekeningen. Desalniettemin kan BNP Paribas een uitzondering zijn. Dit aandeel noteert tegen een korting van 10% ten opzichte van zijn Fair Value van 61 euro.

BNP Paribas is een van de weinige Europese banken die Economic Moat, ofwel concurrentievoordeel heeft, stelt volgens Morningstar-analist Stephen Ellis: ‘BNP Paribas krijgt een Narrow Moat rating vanwege de kostenvoordelen ten opzichte van zijn concurrenten en vanwege de overstapkosten, als een klant zou willen wisselen van bank. De markt voor consumentenbankieren in Frankrijk en België is aantrekkelijk omdat die wordt gedomineerd door grote banken die opereren als regionale oligopolies. BNP Paribas profiteert van een marktaandeel van meer dan 20% onder welvarende Fransen en heeft een marktaandeel van 25% in België. Dankzij die grote marktaandelen en de forse hoeveelheid spaargeld onder beheer kan de bank dat geld gebruiken voor leningen aan consumenten, waardoor het minder een beroep hoeft te doen op de kapitaalmarkt en daardoor goedkoper uit is dan zijn concurrenten’, aldus Ellis.

De verkopen toegelicht
De portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers zijn veranderd onder invloed van rotatie wat beleggingsstijl betreft. De nadruk verschoof van groei-aandelen naar waarde-aandelen. De belangrijkste slachtoffers van die verandering waren de sectoren defensieve consumentengoederen (Carlsberg) en vastgoed (LEG Immobilien). Sommige posities in die sectoren werden volledig van de hand gedaan, zoals Anheuser-Busch-InBev en Klépierre.

Vreemd genoeg werden ook namen getroffen die juist zouden moeten profiteren van stijgende rendementen en toenemende volatiliteit, zoals financiële dienstverlening. Posities in Deutsche Boerse werden verkleind en die in Banco Popular Espanol en Saga werden geheel verkocht.

Onze beste stock pickers verminderden ook hun blootstelling naar cyclische namen die terugveerden op de golven van het economisch herstel in Europa. Posities in CRH, Sika en DS Smith werden verminderd. Sommige posities die over 2016 het meeste herstel hadden laten zien, werden eveneens verkocht, zoals Adidas dat vorig jaar 69% koerswinst boekte.

Andere posities werden geliquideerd na sterke underperformance. Aandelen zoals Banco Popular Espanol, SIG en Hikma Pharmaceuticals verloren afgelopen jaar respectievelijk 68,5%, 35,1% en 28,1%.

Wie zijn de Europese Ultimate Stock Pickers?
De lijst met Europese Ultimate Stock Pickers omvat 23 namen van fondsbeheerders die Morningstar hoog inschat. De 23 namen zijn geen vaststaand gegeven, maar vormen een bewegend geheel. Morningstar zal de lijst regelmatig herzien; de analisten zullen nieuwe fondsen toevoegen of bestaande verwijderen conform de bovengenoemde criteria en naar de mate van overtuiging die onze fondsanalisten hebben op iedere fondsmanager.

Dit is de lijst met de 23 beleggingsfondsen en de namen van hun beheerders die samen de Europese Ultimate Stock Pickers vormen:

Ultimate European Stock Pickers Dec 2016 a

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer over de Ultimate Stock Pickers:

Deze aandelen droegen meest bij aan rendement Ultimate Stock Pickers

Ultimate Stock Pickers zien minder onderwaardering, kiezen kwaliteitsaandelen

De aantrekkelijkste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten