Beetje scepsis rond AkzoNobel's beloftes, maar actie is positief

AkzoNobel doet grote beloftes aan zijn aandeelhouders ter verdediging tegen de ongewenste avances van concurrent PPG dat een hoog bod wil doen. Enige scepsis rond de plotse nieuwe doelen is volgens Morningstar op zijn plaats, maar positief is dat AkzoNobel in actie komt.

Robert van den Oever 02 mei, 2017 | 9:02
Facebook Twitter LinkedIn

AkzoNobel probeert uit alle macht om zich PPG van het lijf te houden. De Amerikanen hebben al drie indicatieve biedingen op het concern gedaan, maar AkzoNobel-topman Ton Büchner blijft weigeren om zelfs maar te praten met zijn PPG-collega Michael McGarry.

Hoe dan ook hebben de ongewenste avances van PPG het management van AkzoNobel ertoe aangezet om zelf grotere stappen te zetten om aandeelhouders meer waarde te bieden dan de 96,75 euro per AkzoNobel-aandeel die PPG op tafel wil leggen. Morningstar-analist Rob Hales neemt de eigen maatregelen van AkzoNobel onder de loep.

Chemie verkopen, dividend verhogen
In het kort komen de plannen van AkzoNobel neer op het verkopen van de divisie Specialty Chemicals en de opbrengst uitkeren, verhogen van het dividend en het verhogen van de doelen voor de operationele marge.

Die marge moet in 2020 liggen op 15% voor verven en coatings en 16% voor de chemie, die AkzoNobel dus binnen een jaar gaat verkopen. De doelen liggen flink hoger dan de 11,7% marge die het bedrijf in 2016 op zijn verven maakte.

Enige scepsis is dus op zijn plaats met betrekking de nieuwe doelen, vindt analist Hales. Want ze werden geïnitieerd door de overnamepoging van PPG, en niet uit eigen beweging. Evengoed komt het management van AkzoNobel nu dus wel in actie en dat is positief.

Fair Value omhoog
De analist verhoogt zijn calculaties voor de marges in de komende jaren, maar niet zo hoog als het doel van AkzoNobel zelf. Wel leidt tot tot een hogere Fair Value: Hales zet die nu op 64 euro per aandeel tegen eerder 58 euro. Dat bedrag ligt in de buurt van de koers van AkzoNobel van 64,42 euro op 8 maart, de dag voordat PPG zijn eerste indicatieve bod bekendmaakte.

Het laatste voorstel van PPG is met 96,75 euro per aandeel veel hoger. Analist Hales hanteert in zijn meest optimistische scenario ('bull-case') een Fair Value van 92 euro per aandeel.

Opbrengst chemie
Wat de verkoop van Specialty Chemicals betreft rekent AkzoNobel op een opbrengst van 8 tot 12 miljard euro, uitgaande van een multiple van 8 tot 12 maal de operationele winst voor belasting en afschrijving (Ebitda). Dat vindt Hales wat optimistisch. Hij is van mening dat een multiple van 8 aan de bovenkant van de range ligt.

AkzoNobel zal de opbrengst van de afstoting van de chemietak, hetzij door verkoop hetzij door afsplitsing via een beursgang, grotendeels uitkeren aan zijn aandeelhouders. Dat gaat het bedrijf zelfs al doen voordat de afstoting gerealiseerd is. Al komend najaar ontvangen aandeelhouders 1 miljard euro, terwijl de verkoop dan waarschijnlijk nog niet beklonken is. Bovendien wordt het reguliere dividend verhoogd met 50% naar 2,50 euro per aandeel.

AkzoNobel doet er dus alles aan om op eigen kracht zijn aandeelhouders extra waarde te bieden. Dat moet er toe leiden dat zij kiezen voor de aanpak van AkzoNobels eigen management en niet voor de grote zak geld waar PPG nu mee rammelt.

De kerncijfers, de aandelenkoers en achtergrondinformatie vindt u op onze overzichtspagina van AkzoNobel.

Bulls & Bears
Morningstar definieert voor bedrijven de sterke en zwakke punten onder de noemen Bulls & Bears. Voor AkzoNobel zijn dat:

Bulls:

  • AkzoNobel succesvolle uitvoering van zijn programma voor operationeloe verbeteringen heeft geleid tot een structureel hogere winstgevendheid.
  • Meerdere jaren van financieel zorgvuldig beleid hebben de balans weer op orde gebracht en de bedrijf in een psoitie gebracht van waaruit het weer overnames kan doen.
  • Het bedrijf heeft een aanzienlijke positie in Azië, dat een bovengemiddeld economische groei kent, waar het van kan profiteren.

 

Bears:

  • De divisie voor decoratieve verven is grotendeels afhankelijk van de huizenmarkt in Europa, en daar is het grote herstel nog altijd niet zichtbaar.
  • De huidige sterke resultaten zijn voor een deel te danken aan valuta-effecten en gunstige grondstofprijzen. Dergelijke factoren zijn sterk cyclisch en kunnen snel weer een tegengestelde invloed krijgen.
  • Ondanks betere marges bij de decoratieve verven is het rendement op het geïnvesteerd vermogen nog altijd relatief laag.

 

Lees meer over aandelen:

Nieuwe strategie en doelen zetten Unilever op juiste weg

De groei is eruit bij Twitter

Morningstar introduceert Europese variant van Ultimate Stock Pickers

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten