Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

De wereldwijde aandelenmarkt is nog altijd iets overgewaardeerd. De sectoren consumentengoederen en gezondheidszorg zijn net als vorige maand nog altijd de aantrekkelijkste, leert de nieuwe editie van de Large Cap Global Core Pick List.

Robert van den Oever 29 mei, 2017 | 15:37
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert op 90% van de Fair Value, terwijl de S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten samen op 103% noteren. Beide ratio's liggen op ongeveer hetzelfde niveau als een maand geleden.

Ook gelijk aan een maand eerder is de waardering van de vastgoedsector; die noteert op 83% van zijn Fair Value. De twee andere  sectoren die volgens de aandelenanalisten van Morningstar momenteel aantrekkelijk gewaardeerd zijn, waren dat een maand geleden ook: Consumer Discretionary, ofwel consumentengoederen gezondheidszorg noteren beide op 85% van de Fair Value.

Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met Consumer Discretionary. Daar moeten Under Armour en L Brands plaatsmaken voor Tractor Supply en Advance Auto Parts.

Kijken we vervolgens naar de sector Consumer Staples, dan verdwijnt Wal-Mart ten gunste van Procter & Gamble. Morningstar-analist Erin Lash over Procter & Gamble: 'Het heeft een Wide Moat rating vanwege de kracht van zijn merken en het kostenvoordeel door de schaalgrootte. Door de leidende positie in huishoudelijke en persoonlijkge verzorging is het een aantrekkelijke partner voor retailbedrijven. Relaties met retailafnemers zijn langlopend en solide. Tegelijk houdt het bedrijf zijn investeringen in onderzoek en ontwikkeling hoog op 3% van de jaaromzet, ofwel zo'n 2 miljard dollar.'

Energie
In de energiesector maken Canadian Natural Resources en TransCanada plaats voor Oneok en Valero Energy.

Financials
De sector financials ziet drie aandelen verdwijnen: Lloyds Banking Group, Affiliated Managers en Invesco. De drie nieuwe aandelen die hen vervangen zijn: Synchrony Financial, BlackRock en Citigroup.

Analist Colin Plunkett over Synchrony: 'De Narrow Moat rating komt voort uit de belemmeringen die komen kijken bij het overstappen van Synchrony's retailkaarten naar die van een andere aanbieder. De kaarten stellen retailers in staat veel informatie over hun klanten te verzamelen en ze met behulp daarvan gerichte aanbiedingen te doen. Een ander belangrijk aspect in Synchrony's voordeel is dat het boven een bepaalde omzetgrens een deel van die extra omzet deelt met de retailer, die daarmee een aantrekkelijke extra inkomstenbron heeft. In 2016 beliep deze extra omzet voor retailers in totaal 2,9 miljard dollar.'

Industrie
Bij industrie vallen Union Pacific, United Technologies en TransDesign Goup af. In hun plaats komen W.W. Grainger, Delta Airlines en General Electric. Morningstar-analist Chris Higgins legt uit waarom:

'Delta's strategie van het aanhouden van een iets oudere vloot, hetgeen lagere kapitaalkosten kent maar hogere onderhouds- en brandstofkosten, past goed in het huidige klimaat van lage brandstofprijzen. Tegelijk blijven de onderhoudskosten, die doorgaans zo'n 10% van de kostenbasis bedragen, goed binnen de perken, ondanks de ouderdom van de vloot. Slim inkopen van gebruikte onderdelen en gebruikte vliegtuigen helpt daarbij flink.'

Gezondheidszorg
De sector Gezondheidszorg kent twee wisselingen: Novartis en Alexion Pharmaceuticals gaan eruit en Amerisource-Bergen en Regeneron Pharmaceuticals komen erin.

IT en telecom
In de IT-sector vinden drie wisselingen plaats: Hewlett Packard, Microsoft en CA verdwijnen omdat hun aandelenkoersen het niveau van hun Fair Value bereikt hebben. Daarvoor in de plaats komen DXC Technology, NetEase en Red Hat

Telecom neemt afscheid van America Movil en verwelkomt China Mobile.

Nutsbedrijven
Bij de Nutsbedrijven gaat Duke Energy van de lijst en komt FirstEnergy erop. Opvallend, want vorige maand was het precies andersom.

 

Lees meer over aandelen:

- Sectoranalyse aandelen: Europese telecom

- Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - mei

Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large-cap aandelen - april

De aantrekkelijkste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Morningstar introduceert Europese variant Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten