Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

De wereldwijde aandelenmarkt blijft onverminderd lichtjes overgewaardeerd. Gezondheidszorg is net als vorige maand een van de aantrekkelijkst gewaardeerde sectoren. De financiële sector is dat nu ook, blijkt uit de Large Cap Global Core Pick List voor juni.

Robert van den Oever 16 juni, 2017 | 8:43
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert op 91% van de Fair Value, terwijl de S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten samen op 103% noteren. Vorige maand lagen deze ratio's op respectievelijk 90% en 103%.

De sector met de laagste waardering is voor juni de sector 'consumer discretionary' die noteert op 83% van zijn Fair Value. Eveneens aantrekkelijk gewaardeerd zijn de twee sectoren financials en gezondheidszorg, die beide op 89% van de Fair Value noteren.

Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met consumer discretionary. Daar moet het aandeel Volkswagen plaatsmaken voor TripAdvisor. Morningstar-analist Dan Wasiolek licht toe: 'Ondanks sterke concurrentie denken wij dat het netwerkvoordeel dat TripAdvisor heeft ook in de komende jaren op voorsprong blijft. Door zijn wereldwijde aanwezigheid zal TripAdvisor kunnen profiteren van de te verwachten groei van marketinguitgaven op online reisplatforms. Hoewel 40% van de boekingen online wordt gedaan, gaat selchts 25% van de advertentiebestedingen naar online. Dat gat zal de komende jaren steeds kleiner worden, en daar kan TripAdvisor van profiteren', verwacht analist Wasiolek.

Kijken we vervolgens naar de sector 'consumer staples', dan verdwijnen Danone en Coca-Cola ten gunste van Tyson Foods en Wal-Mart. Morningstar-analist John Brick over Wal-Mart: 'Het is 's wereld grootste retailer met bijna 490 miljard dollar jaaromzet. Het assortiment is heel breed en consumenten weten dat ze de laagste prijs aantreffen. Wal-Mart dicteert de prijsniveau in de strijd waar iedereen in mee moet en dat zorgt in belangrijke voor de Wide Moat rating. Ook als de prijsconcurrentie zou verhevigen, dan is Wal-Mart in staat om die het hoofd te bieden. Recente investeringen in verfijning van het winkelnetwerk en in verbetering van het versassortiment vergroten de voorsprong op de concurrentie verder.'

Energie
In de energiesector maken Oneok en Marathon Petroleum plaats voor Williams Partners en Canadian Natural.

Financials
De sector financials ziet drie aandelen verdwijnen: BlackRock, Blackstone Group en Citigroup. De drie nieuwe aandelen die hen vervangen zijn: Affiliated Managers Group, T. Rowe Price en Canadian Imperial Bank of Commerce.

Industrie
Bij industrie vallen Delta Airlines en Koninklijke Philips af. In hun plaats komen C.H. Robinson Worldwide en Emerson Electric.

Gezondheidszorg
De sector Gezondheidszorg kent twee wisselingen: Amerisource-Bergen en Regeneron Pharmaceuticals gaan eruit en Alexion Pharmaceuticals en Celgene komen erin.

Zes wissels bij IT
In de IT-sector vinden maar liefst zes wisselingen plaats: NetEaseRed Hat, Mastercard, PayPal, LM Ericsson en First Solar verdwijnen. Nieuw toegevoegd worden Hewlett Packard, Microsoft en CA (die alledrie vorige maand juist van de lijst af gingen) en ook Tencent Holdings, Alibaba Group Holding en Akamai Technologies.

Morningstar-analist Rodney Nelson licht het opnieuw toevoegen van Microsoft als volgt toe: 'Microsoft is in korte tijd een van de belangrijkste spelers geworden als het gaat om de cloud. Zijn cloud-dienst Azure is een sterke nummer twee in de markt geworden, achter Amazon. Microsoft heeft kansen om Azure verder te laten groeien via gebruikmaking van klanten die al Office 365 en Dynamics hebben. De te verwachten sterke groei zal tegenvallers op andere gebieden ruimschoots compenseren. Bijvoorbeeld Windows Server OS, dat het nu aflegt tegen Linux.'

Telecom
De telecomsector neemt afscheid van Frontier Communications en verwelkomt China Telecom. Volgens Morningstar-analist Dan Baker verdient China Telecom een Narrow Moat rating door zijn schaalgrootte: 'Het is actief in 21 provincies in het zuiden van China en heeft 80% méér klanten dan concurrent China Unicorn. Bovendien weet het klanten te strikken voor meerdere diensten, zoals breedband naast vaste telefonie, zodat die minder makkelijk overstappen naar de concurrent. Ook in mobiele telefonie is het sterk. De 18% marktaandeel lijkt te weinig voor een Moat Rating, maar door China's enorme omvang gaat het dan wel over 215 miljoen mobiel bellende klanten.'

Vastgoed
Tot slot een wisseling in de vastgoedsector. Daar gaat Simon Property Group van de lijst en komt Public Storage erop.

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor juni:

LCGCPL 06 2017 tabel 1

LCGCPL 06 2017 tabel 2

LCGCPL 06 2017 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

Sectoranalyse aandelen: Europese telecom

- Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - juni

- Ultimate Stock Pickers nemen gas terug

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings