Morningstar verhoogt Analyst Rating voor Kempen Orange Fund naar Gold

Het Kempen Orange Fund krijgt van Morningstar de hoogst haalbare Analyst Rating: die gaat omhoog van Silver naar Gold. Het beheerteam van dit Nederlandse aandelenfonds - vorig jaar nog winnaar van een Morningstar Award - is van hoge kwaliteit en het sterke proces heeft zich bewezen door een consequente uitvoering.

Robert van den Oever 17 juli, 2017 | 12:02
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar verhoogt de Morningstar Analyst Rating voor het Kempen Orange Fund van Silver naar Gold. Deze hoogst haalbare medal, het grootste blijk van vertrouwen in een fonds, steunt op de waardering voor de kwaliteiten van het team en het sterke en bewezen proces dat consequent wordt uitgevoerd, motiveert Morningstar-fondsanalist Ronald van Genderen.

Joop Witteveen KempenBeheerders Joop Witteveen (foto) en Michiel van Dijk, bijgestaan door Erwin Dut en Duncan Siewe, mochten vorig jaar de Morningstar Award in de categorie Aandelen Nederland in ontvangst nemen.

Het fundamentele bottom-up proces met een focus op kwaliteit van het management resulteert in een geconcentreerde portefeuille met doorgaans 20 tot 25 namen, vooral stabiele groeibedrijven, maar de beheerders hebben ook oog voor kansen onder bedrijven van mindere kwaliteit of die actief zijn in meer cyclische industrieën. 'Het is een sterk proces dat zich heeft bewezen en dat zeer consistent wordt toegepast', aldus Van Genderen.

Ook Belgische aandelen
Het fonds heeft een aantal veranderingen doorgemaakt. Door het krimpende aantal beursnoteringen aan Euronext Amsterdam mag het fonds tot maximaal 20% van de portefeuille in Belgische aandelen beleggen. Ook is de grens voor de maximale marktkapitalisatie verhoogd van 3 naar 5 miljard euro.

Wijzigingen in het team
Het beheerteam van het Kempen Orange Fund heeft enkele jaren geleden wijzigingen ondergaan. In december 2014 verloor het team twee van haar beheerders. De ervaren Jan Willem Berghuis maakte de overstap naar de functie van hoofdbeheerder van het in 2014 door Kempen nieuw gelanceerde wereldwijde small-cap fonds. Floris Oliemans trad toe tot Kempen’s Hoog Dividend Aandelen team.

Hierdoor lag het beheer tijdelijk in handen van het resterende tweetal, Joop Witteveen en Michiel van Dijk. Morningstar heeft 'een zeer groot vertrouwen in de kwaliteiten van dit duo'. Hoewel Berghuis niet officieel is vervangen, is Erwin Dut in 2015 aan het team toegevoegd als challenger. De positie van Oliemans is per mei 2016 ingevuld met het toetreden van Duncan Siewe. Daarmee werd het team weer op volle sterkte gebracht.

Groot vertrouwen in het team
Ondanks de wijzigingen spreekt Van Genderen een 'groot vertrouwen' in het team uit: 'Dat rust vooral op onze waardering voor de kwaliteiten in dit team, want de beheerders hebben op lange termijn duidelijk waarde weten toe te voegen.'

Over de lange termijn presteert het fonds consistent beter dan de categorie en relevante indices. 'Het sterke track record van het fonds kent zelden een zwak jaar', besluit Van Genderen.

 

Lees meer:

- Top 5 best presterende fondsen: Kempen Oranje Participaties aan kop

 

Top 5 Aandelen Nederland: Goede start voor mid- en small-caps

- Zo werken de Ratings van Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten