Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

Ondanks een lichte stijging van de S&P 500 in juli zijn de waarderingen van de aandelen op de Large Cap Global Core Pick als geheel nagenoeg gelijk gebleven. De aantrekkelijkst gewaardeerde sector blijft 'consumer discretionary'.

Robert van den Oever 18 augustus, 2017 | 9:08
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert op 90% van de Fair Value, terwijl de S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten samen op 102% noteren, hetzelfde niveau als vorige maand.

De sector met de laagste waardering is voor augustus - net als de twee voorafgaande maanden- de sector 'consumer discretionary' die noteert op 82% van zijn Fair Value. De aandelenanalisten van Morningstar zien ook waarde in de sectoren industrie, vastgoed en gezondheidszorg, die alledrie op minder dan 88% van hun Fair Value noteren.

Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met consumer discretionary. Daar gaan Fiat Chrysler Automobiles en Viacom van de lijst af. Voor hen in de plaats komen L Brands en Mattel

Kijken we vervolgens naar de sector 'consumer staples', dan verdwijnen er twee aandelen: Wal-Mart en Anheuser-Busch InBev. Hun plek wordt ingenomen door Colgate-Palmolive en Imperial Brands.

Over Colgate-Palmolive zegt Morningstar-analist Erin Lash: 'Het aandeel Colgate-Palmolive krijgt een Wide Moat rating vanwege zijn sterke merken en de kostenvoordelen ten opzichte van zijn concurrenten. Het merk is dermate sterk dat klanten het trouw blijven waardoor het bedrijf een permanente voorsprong heeft weten op te bouwen. De inspanningen om nieuwe, regionale producten op de markt te brengen tegen een hogere prijs (de merkkracht rechtvaardigt de premium prijs) werken en helpen mee om het hoge marktaandeel van 44% wereldwijd in tandpasta te verstevigen. Dat marktaandeel is driemaal hoger dan dat van de eerstvolgende concurrent.'

Financials
De sector financials kent deze maand een tamelijk groot aantal wisselingen. We nemen afscheid van Affiliated Managers Group, T. Rowe Price Group, Canadian Imperial Bank of Commerce. Voor hen in de plaats komen Lloyds Banking Group, BlackRock en Berkshire Hathaway

Over Lloyds Banking Group zegt Morningstar-analist Derya Guzel: 'Lloyds heeft bijna volledige exposure naar het Verenigd Koninkrijk. Na de grote reorganisatie die begin in 2011  is de bank omgevormd tot een laag-risico retail- en zakenbank die sterk op zijn thuismarkt is gericht. Hoewel de huidige economische en politieke vooruitzichten, met name de Brexit, invloed kunnen hebben, denken wij dat de bank volatiliteit op korte termijn kan weerstaan.'

Gezondheidszorg
De sector Gezondheidszorg kent twee wisselingen: Gilead Sciences en Alexion Pharmaceuticals gaan eruit en Patterson en GlaxoSmithKline komen erin.

Industrie
De sector industriële services ziet het aandeel Emerson Electric verdwijnen en daarvoor in de plaats komt Union Pacific.

Vastgoed
Vastgoed kent eveneens één wissel. Vornado Realty Trust wisselt van plek met Simon Property Group. Analist Brad Schwer over Simon Property Group: 'Het is de grootste eigenaar en exploitant van winkelcentra en het bedrijf staat er goed voor om voor de lange termijn aandeelhouderswaarde te creëren. Hoewel groter niet per se beter is, heeft Simon Property zijn vastgoedportefeuille opgeschoond en versterkt met projecten van hoge kwaliteit. De portefeuille is nu geografisch goed gespreid en bevat sterk opererende regionale winkelcentra en outlets. Zulke centra blijven, mits van hoge kwaliteit, een belangrijke schakel in de distributie van grote retailers. Het bedrijf heeft een gedisciplineerde aanpak van zijn investeringen en een solide balans die toekomstige prestaties ondersteunt.' 

Vier wissels bij IT
In de IT-sector vinden we vier wisselingen: WeiboMastercard, Xerox en Tencent Holdings gaan eruit en nieuw zijn CA, Alliance Data Systems, Seagate Technology en International Business Machines.

Morningstar-analist Andrew Lange over IBM: 'IBM heeft een Narrow Moat rating vanwege de de sterke merken en het vertrouwen dat de consument in de merknamen heeft, en vanwege de drempel voor consumenten om over te stappen naar een concurrent, de 'switching costs'. Dat geldt voor alledrie de divisies: services, software en hardware. De IT van veel bedrijven draait op apparatuur van IBM en dat is niet zomaar in te wisselen. Bedrijven willen daar ook geen risico mee nemen, aangezien hun IT de ruggengraat van hun bedrijfsvoering is. Bovendien helpt de enorme hoeveelheid patenten die het bedrijf bezit bij de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.'

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor augustus:

LCGCPL 08 2017 tabel 1
LCGCPL 08 2017 tabel 2

LCGCPL 08 2017 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - augustus

- Deze bedrijven kunnen de concurrentie met Amazon aan

- De cloud: luchtkasteel of groeibriljant?

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten