Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

De S&P 500 steeg in augustus maar toch is de Large Cap Global Core Pick List goedkoper geworden. Een flink aantal wisselingen vond plaats om de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen op de lijst te krijgen. De sector gezondheidszorg is de aantrekkelijkst gewaardeerde sector.

Robert van den Oever 20 september, 2017 | 11:25
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per 31 augustus 2017 op 88% van de Fair Value, terwijl de S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten samen op 101% noteren. 

De sector met de laagste waardering is momenteel gezondheidszorg die noteert op 83% van zijn Fair Value. De aandelenanalisten van Morningstar zien ook waarde in de sectoren consumer discretionary, consumer staples, energie, financials, industrie, grondstoffen en vastgoed, die allemaal op minder dan 89% van hun Fair Value noteren.

Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met 'consumer discretionary'. Daar gaan TripAdvisor, Volkswagen en Tractor Supply van de lijst af. Voor hen in de plaats komen Discovery Communications en Viacom.

Over Viacom zegt Morningstar-analist Neil Macker: 'Viacom krijgt een Narrow Moat rating. Onze leidende aanname is dat de waarde van video content blijft stijgen, ook als de distributiemarkten veranderen. Ondanks al die veranderingen is betaaltelevisie nog altijd goed voor het bereiken van 85% van de huishoudens. Ook kijkers die geen televisie meer hebben maar andere kanalen benuten blijven van grote waarde voor contentmakers want ook daar halen zij omzet vandaan. Hoewel pratijen als Netflix en Amazon Prime tegenwoordig eigen content maken, is een brede en diepe bibliotheek aan titel noodzakelijk om abonnees vast te houden. De vraag naar content blijft dus groeien, dus wie content maakt en aanbeidt heeft de controle, ongeacht over welke kanaal het gedistribueerd wordt.'

Kijken we vervolgens naar de sector 'consumer staples', dan verdwijnen er twee aandelen: Colgate-Palmolive en Ingredion. Hun plek wordt ingenomen door General Mills en Campbell Soup.

Over Campbell Soup zegt Morningstar-analist Erin Lash: 'Dit aandeel krijgt een Wide Moat rating vanwege de kracht van de merken en de kostenvoordelen door de schaalgrootte. Het bedrijf heeft bijna 60% van de Amerikaanse soepmarkt in handen. Door zijn omvang is het een niet te missen leverancier voor de supermarktbedrijven en dat ondersteunt de Wide Moat rating. De investingen in onderzoek & ontwikkeling (1,5% van de jaaromzet) en in marketing (5% van de jaaromzet) zorgen ervoor dat de merken vooraan blijven staan in het keuzeproces van de winkelende consument.'

Energie
In de energiesector komen Royal Dutch Shell en Enterprise Products Partners nieuw binnen op de lijst. Zij vervangen de aandelen Diamondback Energy en Spectra Energy Partners.

Financials
De sector financials neemt afscheid van Aegon en Berkshire Hathaway. Daarvoor in de plaats komen Barclays en The Travelers Companies

Gezondheidszorg
De sector gezondheidszorg kent drie wisselingen: AmerisourceBergen, Cardinal Health en DaVita komen er in, en Biogen, Pfizer en Biomarin Pharmaceutical gaan eruit.

Industrie
De sector industrie heeft twee wisselingen. C.H. Robinson Worldwide en Union Pacific verdwijnen en daarvoor in de plaats komen United Continental Holdings en Delta Air Lines.

Morningstar-analist Chris Higgins over Delta Airlines: 'Delta heeft de strategie om een wat oudere vloot aan vliegtuigen te exploiteren. Dat betekent hogere onderhouds- en brandstofkosten, maar een lager kapitaalsbeslag. In het huidige klimaat van lage olieprijzen werkt dat goed. In onderhoud, dat doorgaans zo'n 10% van het totale kostenplaatje van een luchtvaartmaatschappij uitmaakt, is Delta een van de goedkoopst en efficiëntst werkende bedrijven in zijn sector. Ook de aanschaf van tweedehands toestellen draagt hier aan bij. Verder vergroot Delta zijn netwerk door allianties aan te gaan met bedrijven als Vrigin Atlantic en China Eastern.'

Drie wissels bij IT
In de IT-sector vinden we drie wisselingen: CA, Adobe Systems en DXC Technology gaan eruit en daarvoor in de plaats komen F5 Networks, Microchip Technology en NetEase

Grondstoffen
De grondstoffensector ziet Goldcorp van de lijst af vallen en verwelkomt Martin Marietta Materials

Vastgoed
Vastgoed kent eveneens één wissel. Simon Property Group moet plaatsmaken voor Macerich

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor september:

LCGCPL 09 2017 tabel 1
LCGCPL 09 2017 tabel 2

LCGCPL 09 2017 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - september

- Ultimate Stock Pickers zijn op zoek naar koopjes

- Sectoranalyse testen en inspectie: drie wereldspelers domineren

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten