Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

De wereldwijde aandelenindices zijn nog altijd overgewaardeerd, hoewel de beurscorrectie van begin februari wel effect had. De overwaardering is daardoor iets verminderd. Het had ook effect op welke volgens Morningstar  de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen zijn. Dit is de Large Cap Global Core Pick List voor maart.

Robert van den Oever 19 maart, 2018 | 11:43
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per eind februari 2018 op 87% van de Fair Value, terwijl de S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten samen op 102% noteren. Een maand geleden was dat respectievelijk 91% en 106%.

De gedaalde percentages illustreren het effect van de correcte op de aandelenmarkten van begin februari. De S&P 500 daalde 3,89% in februari, maar desondanks is de markt nog altijd overgewaardeerd.

De sector met de laagste waardering is nu gezondheidszorg die noteert op 81% van zijn Fair Value. De aandelenanalisten van Morningstar zien ook aantrekkelijke waardering in de sectoren consumer discretionary, consumer staples, energie, industrie, grondstoffen, vastgoed, telecommunicatie en nutsbedrijven, die allemaal op minder dan 90% van hun Fair Value noteren.

Sectoren in detail: 'consumer discretionary'
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met 'consumer discretionary'. Daar verdwijnen Under Armour en TripAdvisor ten gunste van Expedia en Tractor Supply. Morningstar-analist Dan Wasiolek licht toe waarom Expedia interessant is:

'Expedia heeft een toonaangevend netwerk van travel services opgebouwd en dat heeft een sterk klantenbestand opgeleverd. Dat zal ook de komende jaren van kracht blijven, al zal de concurrentiedruk toenemen door consolidatie bij andere aanbieders en door het gevecht om een plek in opkomende markten. Het opbouwen van een netwerk van kleinere hotels in Europa, die een groot deel van die markt uitmaken, is tamelijk kostenintensief, maar geen onoverkomelijke horde, en het is nodig om het netwerk verder dekkend te maken. Expedia versnelt dit jaar zijn internationale expansie. In opkomende markten heeft Expedia belangrijke partnerships gesloten met lokale partijen, onder andere in China, dat de komende 5 jaar goed zal zijn voor 20% van de online boekingenmarkt.' 

'Consumer staples'
Kijken we vervolgens naar de sector 'consumer staples', dan verdwijnen Mondelez International, Anheuser-Busch InBev en Campbell Soup. om plaats te maken voor Reckitt Benckiser Group, General Mills en Unilever. Analist Erin Lash over de keuze voor General Mills:

'General Mills krijgt een Wide Moat rating vanwege zijn sterke merken zoals Cheerios, Haagen-Dasz en Yoplait en zijn kostenvoordelen. Bovendien verwachten wij dat het rendement op geïnvesteerd vermogen hoger zal blijven dan de kapitaalkosten, zelfs in een dalende markt. Door de sterke merken en de schaal kunnen retailers niet om General Mills heen; ze willen die producten graag in hun schappen hebben en dat is de basis voor sterke langdurige relaties met afnemers, ondanks de sterke concurrentie van andere merkfabrikanten. General Mills werkt aan innovaties die meeliften op consumententrends, zoals natuurlijke en biologische voeding. De schaalgrootte en kostenefficiency zorgen voor veel middelen om te investeren in toekomstige groei en dat businessmodel blijft op lange termijn werken.'

Energie
In de energiesector moeten de drie aandelen Total en Range Resources wijken voor Andeavor en Royal Dutch Shell.

Financials
In de financiële sector komen Mitsubishi UFJ Financial GroupCanadian Imperial Bank of Commerce en Franklin Resources nieuw op de lijst. Dat gaat ten koste van BlackRock, Societe Generale en Lloyds Banking Group.

Gezondheidszorg
In de sector gezondheidszorg verdwijnen Cardinal Health en Royal Philips van de lijst en daarvoor in de plaats komen Biogen en Celgene. Morningstar-analist Karen Andersen over Biogen:

'Biogen heeft een sterke winstgevendheid bereikt met drie belangrijke geneesmiddelen op het gebied van oncologie en neuro-immunologie, en tevens heeft een nieuw middel tegen MS het marktleiderschap op dat gebied verder versterkt. Wij denken dat de concurrentie de middelen van Biogen niet kan matchen en door de nadruk op onderzoek en ontwikkeling zal Biogen zijn voorsprong weten te behouden. Dit draagt bij aan de Wide Moat rating.'

Industrie
De sector Industrie ziet Siemens komen en neemt afscheid van United Continental Holdings. Morningstar-analist Jeffrey Vonk over de keuze voor Siemens:

'Siemens is een sterke innovator in technologie en heeft wereldwijd een leidende positie in electrical engineering. De diverse activiteiten van het conglomeraat zullen gestroomlijnd worden zodat een beter gefocust bedrijf ontstaat dat duideolijke keuzes maakt over waar het zijn investeringsgeld aan alloceert. Zo zal de divisie gezondheidszorg verzelfstandigd worden. De vereenvoudiging van het concern moet het beter bestand maken tegen cyclische effecten. Overnames in de toekomst zullen alleen voor bepaalde kernactiviteiten plaatsvinden.'

Zeven wissels bij IT
In de IT-sector vinden we zeven wisselingen: Motorola Solutions, Kyocera, Analog Devices, Canon, Alibaba Group, Altaba en Facebook zijn nieuw en Adobe Systems, Broadcom, LM Ericsson Telephone, Nokia Oyj, Skyworks Solutions, CSRA en Qorvo verdwijnen van de lijst.

Grondstoffen
De sector telecommunicatie services neemt afscheid van Mosaic en verwelkomt CRH. Een maand eerder was het nog andersom.

Vastgoed
In de vastgoedsector wisselt Vornado Realty van plek met Welltower.

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor maart:

LCGCPL 03 2018 tabel 1
LCGCPL 03 2018 tabel 2

LCGCPL 03 2018 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen - maart

- De Ultimate Stock Pickers kochten heel divers aandelen bij

- Wat zijn de gevolgen van Trumps importheffing op staal?

- Dit zijn 35 ondergewaardeerde Europese kwaliteitsaandelen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten