Uit het juiste hout gesneden zijn

Het beleggingsteam is een van de belangrijkste pijlers in onze kwalitatieve fondsanalyse. Want hoe solide een beleggingsproces ook is, of hoe laag de kosten van een fonds ook zijn, uiteindelijk zijn het de mensen achter een beleggingsfonds die bepalend zijn voor de succesvolle uitvoering van een beleggingsstrategie.

Jeffrey Schumacher, CFA 24 april, 2018 | 10:34
Facebook Twitter LinkedIn

De algehele kwaliteit van een beleggingsteam is dus een sleutelelement in een beleggingsfonds om outperformance te genereren. Om tot ons oordeel te komen, beoordelen we diverse aspecten van een beleggingsteam zoals de ervaring van een fondsmanager, de mate van ondersteuning die hij krijgt, de stabiliteit van een beleggingsteam, de werkdruk van een fondsbeheerder en of een fondsbeheerder belegt in zijn eigen beleggingsfonds.

Een ander aspect dat minstens zo belangrijk is, laat zich minder makkelijk in cijfers vangen. Het gaat hier namelijk om het temperament of het karakter van een fondsbeheerder. Met andere woorden: is een fondsmanager uit het juiste hout gesneden?

Vasthouden aan overtuiging
In dat kader is het beleggen met overtuiging en vasthouden aan die overtuiging, ongeacht de marktomstandigheden, volgens ons een belangrijke eigenschap van een goede fondsbeheerder. Fondsbeheerders moeten geloven in hun beleggingsfilosofie en zich laten leiden door hun beleggingsproces in plaats van door het sentiment in de markt of door hun benchmark.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid