Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

De wereldwijde aandelenindices zijn in april licht gestegen, maar als vanouds bevat Large Cap Global Core Pick List weer een reeks aandelen die aantrekkelijk gewaardeerd zijn. We zetten de wisselingen voor de maand mei voor u op een rij.

Robert van den Oever 14 mei, 2018 | 11:37
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per eind april op 83% van de Fair Value, terwijl de S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten samen op 98% noteren. Een maand eerder was dat respectievelijk 85% en 99%.

De sector met de laagste waardering was deze keer consumer staples die nu noteert op 77% van zijn Fair Value. De aandelenanalisten van Morningstar zien ook aantrekkelijke waardering in alle sectoren, want overal liggen de waarderingen lager dan 90% van de Fair Value.

Sectoren in detail: 'consumer discretionary'
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met 'consumer discretionary'. Daar verdwijnen Discovery Communications en Mattel ten gunste van Advance Auto Parts en LKQ Corp.

'Consumer staples'
Kijken we vervolgens naar de sector 'consumer staples', dan verdwijnen British American Tobacco en CVS om plaats te maken voor Philip Morris International en Anheuser-Busch. Analist Philip Gorham over de keuze voor Philip Morris:

'Afgelopen jaar zagen we een doorbraak bij Philip Morris International. Het eerste nieuwe product onder het iQOS label voor herbruikbare verhitte tabaksproducten heeft het indrukweekend goed gedaan in de meeste van zijn testmarkten, waaronder Japan. Het heeft al een bijdrage geleverd aan de kasstroom. Wij zien een grote toekomst voor dergelijke producten, want verhitte tabaksproducten zullen het alternatief worden voor het traditionele roken. Van alle e-sigaret achtige bedenksels komt verhitte tabak het dichtst in de buurt van de aloude rookervaring, dus dit zal veel rokers aantrekken die een minder risicovol alternatief zoeken. De voorsprong die Philip Morris met deze nieuwe producten heeft, geeft het een Wide Moat: merkentrouw, pricing power, schaalvoordeel bij tabaksinkoop gelden voor de traditionele én voor de nieuwe producten.'

Energie
In de energiesector is Energy Transfer Partners nieuw ter vervanging van Royal Dutch Shell. Morningstar-analist Travis Miller legt uit:

'In het voorbije decennium heeft Energy Transfer zich ontwikkeld tot een van de grootste midstream energiebedrijven met een sterk netwerk voor gasdistributie in Texas en de mid-Westelijek staten van de Verenigde Staten. De sterke opkomst van schaliegas heeft bijgedragen aan groei. Nadat de prijzen in 2008 instortten, heeft het bedrijf zijn activiteiten verbreed naar distributie over lange afstanden en dat betaalt zich nu uit. Het heeft nieuwe contracten mogelijk gemaakt die in de periode 2018-2019 zullen leiden tot 10% groei'.

Financials
In de financiële sector komen Synchrony Financial en Affiliated Managers Group nieuw op de lijst. Dat gaat ten koste van ING Groep en Franklin Resources. Analist Colin Plunkett over Synchrony Financial:

'Synchrony Financial verstrek de credit cards van de meeste grote winkelketens in de VS, zoals Wal-Mart, Amazon, JC Penney en Gap. Sinds 2008 bedraagt het rendement op het eigen vermogen meer dan 15%. Een sleutelelement voor de Economic Moat is de hoge drempel om over te stappen naar een andere aanbieder. De sterke concurrentie onder de grote ketens dwingt hen om steeds grotere klantloyaliteit te bewerkstelligen door veel data over ze te verzamelen en ze vast te houden met individueel gerichte aanbiedingen, zodat de klant blijft terugkomen. Het risico voor Synchrony is wel dat als er winkeliers omvallen door de hevige concurrentie, zij daarmee dus ook een klant verliezen.' 

Gezondheidszorg
In de sector gezondheidszorg verdwijnen Expresss Scripts en Shire van de lijst en daarvoor in de plaats komen Celgene en Medtronic. Morningstar-analist Karen Andersen over Celgene:

'Celgene verdient een Narrow Moat rating vanwege zijn deskundigheid en patenten op het gebied van oncologie-medicijnen. Het eerste succesnummer Thalomid heeft de ontwikkeling van al even belangrijke opvolgers en innovaties in immuno-therapie mogelijk gemaakt. Opvolger Revlimid bereikte in 2017 een jaaromzet van 8 miljard dollar en dat zal in 2121 groeien naar 13 miljard dollar per jaar. '

Industrie
In de sector industrie maakt Fluor plaats voor het aandeel Arconic.

Twee wissels bij IT
In de IT-sector vinden we twee wisselingen: KLA-Tencor en Intel Corp zijn nieuw en Kyovera en Facebook verdwijnen van de lijst.

Grondstoffen
Tot slot de sector grondstoffen, waar Vulcan Materials in de plaats komt voor CRH.

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor mei:

LCGCPL 05 2018 tabel 1
LCGCPL 05 2018 tabel 2

LCGCPL 05 2018 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen - mei

De aantrekkelijkste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

- De Ultimate Stock Pickers kochten heel divers aandelen bij

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings