In memoriam Joop Witteveen (Kempen Orange Fund)

De fondsindustrie in Nederland is geschokt door het bericht van het plotselinge overlijden van Joop Witteveen, beheerder van het Kempen Orange Fund. Morningstar wijdt een in memoriam aan de veelvuldig gelauwerde fondsbeheerder.

Robert van den Oever 21 augustus, 2018 | 16:21
Facebook Twitter LinkedIn

Het plotselinge overlijden van Joop Witteveen komt als een schok voor de gehele fondsindustrie. De beheerder van Kempen Orange Fund NV en Kempen Oranje Participaties NV was niet alleen een zeer gerespecteerd en gelauwerd fondsmanager, maar ook een zeer aimabel mens. Met zijn ruim 35 jaar ervaring in met name Nederlandse small- en mid-cap aandelen behoorde Witteveen tot een selecte groep zeer ervaren fondsbeheerders.

Witteveen was altijd toegankelijk en benaderbaar en hij vertelde graag over zijn visie op beleggen en Nederlandse aandelen in het bijzonder. Door zijn enthousiasme en deskundigheid was hij een graag geziene gast op evenementen in de fondsindustrie.

NL Awards 2018 Picture People Amstelveen (136 van 186) s

De uitreiking van de Morningstar Awards 2018: Joop Witteveen geflankeerd door zijn co-beheerder Michiel van Dijk (uiterst links) en Morningstar's Jeffrey Schumacher (links) en Niels Faassen (rechts).

Zeven Awards
Zijn deskundigheid als fondsbeheerder wordt onderstreept door de vele malen dat Witteveen de Morningstar Award in de categorie Aandelen Nederland in ontvangst mocht nemen. Maar liefst zeven keer waren Witteveen en zijn medebeheerders de winnaars van een Morningstar Award: in 2006, 2007, 2009, 2011, 2014, 2016 en ook in 2018 ging de Award mee naar het kantoor van Kempen.

Legendarisch waren de dankwoorden die Witteveen, al dan niet getooid met oranje bolhoed, dan uitsprak. Vol enthousiasme nam hij de gelegenheid te baat om niet alleen zijn dank uit te spreken, maar ook om de zaal deelgenoot te maken van zijn ideeën. En daar nam hij de tijd voor. Zulke optredens maakten hem tot een markante verschijning op bijeenkomsten.

NL 280  FN Morningstar Award  14 04 2016 bijgesneden Joop Witteveen

Morningstar's San Lie reikt Joop Witteveen de Morningstar Award 2016 uit.

Inspirerende bezoeken
De fondsanalisten van Morningstar mochten tijdens hun periodieke bezoeken aan het team van Kempen’s Nederlandse small-cap fondsen graag met Joop Witteveen, Michiel van Dijk en hun collega’s van gedachten wisselen.

Voor de analisten was een bezoek aan Joop nooit een saaie aangelegenheid. Hij wist moeiteloos en vol enthousiasme uit te leggen waarom hij bepaalde aandelen in portefeuille had of juist niet (meer). Integendeel, door zijn bevlogenheid bleek de ingeplande tijd voor de afspraken die een update van de Morningstar rapporten voorafgaan, altijd te kort te zijn om alles te bespreken wat we op de agenda hadden staan.

Over de onderwerpen die wel ter tafel kwamen, waren we dan tot de kleinste details op de hoogte. Niet zelden bespraken we een aandeel waarbij we de afspraak verlieten met het gevoel dat Joop op zijn zachtst gezegd een contraire visie had. En even zo vaak kwamen we een jaar of twee jaar later terug en konden we concluderen dat Joop als een van de eerste beleggers een geslaagde turn around had geïdentificeerd.

Gold-rating voor Kempen Orange Fund
Niet voor niets luidde het oordeel van Morningstar: ‘Wij hebben een zeer groot vertrouwen in de kwaliteit van dit duo.’ Het beste bewijs voor de kwaliteiten van het team is het toekennen van de Morningstar Analyst Rating van Gold. Een jaar geleden kreeg het Kempen Orange Fund die hoogst haalbare medal als upgrade van de Silver rating die het tot dan toe had.

Het bewijs voor Witteveens deskundigheid spreekt ook uit de cijfers. Sinds zijn aanstelling op het Kempen Orange Fund in maart 2005 tot en met juli 2018 heeft het fonds een gemiddeld jaarlijks rendement behaald van 11,55%, goed voor een Morningstar Rating van 5 sterren.

Morningstar wenst de familie, naasten en collega’s van Joop Witteveen veel sterkte toe met het verwerken van dit grote verlies.

 

Lees meer:

- Kempen Orange Fund is Fonds van de Week

Morningstar verhoogt Analyst Rating voor Kempen Orange Fund naar Gold

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten