Deze voordelen van ETF's worden overschat door beleggers

De opmars van ETF's en andere passieve beleggingsproducten lijkt onstuitbaar. Argumenten als lage kosten en transparatie wakkeren de populariteit aan. Maar sommige van die voordelen worden overschat door beleggers. Morningstar's ETF-expert Ben Johnson geeft voorbeelden van ETF-kenmerken waarvoor dat geldt.

Robert van den Oever 11 september, 2018 | 9:04
Facebook Twitter LinkedIn

De populariteit van ETF's blijft maar toenemen, zo blijkt steeds weer uit de fondsstromen en het aanbod aan nieuwe passieve producten op de beleggingsmarkt. Beleggers worden aangetrokken door de lage kosten en de transparantie van passief beleggen, zeker in tijden dat actieve fondsbeheerders hun beloftes van extra rendement niet weten waar te maken.

Maar sommige aspecten van ETF's worden door beleggers overschat, stelt Morningstar's ETF-expert Ben Johnson. Neem bijvoorbeeld liquiditeit. Met een ETF kan je de hele dag in de hele S&P 500 handelen. Maar is dat wel nodig? En wie wil dat eigenlijk? De verleiding is groot dat beleggers te veel gaan handelen in de ETF's zelf. Dat brengt het gevaar van hoge transactiekosten met zich mee door het volume van het handelen en niet zozeer het kostenpercentage op zichzelf.

Ook de veelgeprezen transparantie is volgens Johnson overschat. Want is het nodig om continu te weten welke 500 aandelen er tegen welk gewicht in de S&P 500 zitten? En alle wijzigingen daarin? Voor de belegger is het relevanter om te weten wat de uitgangspunten van de beleggingsstrategiezijn en aan de hand van welke criteria de beleggingsportefeuille wordt opgebouwd. Dat is zinvolle informatie in plaats van overspoeld te worden door details die de beleggingsbeslissingen toch niet beïnvloeden.

In gesprek met Morningstar's Christine Benz licht Johnson nog meer voorbeelden toe van ETF-kenmerken die doorschieten. Bekijk het hele interview hier:

 

Lees meer over ETF's:

- De strategic beta ETF-flows in de eerste helft van 2018

- Fidelity introduceert 2 indexfondsen tegen 0% kosten: een historische stap

TAGS
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten