Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

Wereldwijde aandelen zijn in september iets goedkoper geworden. Dat leidt tot nieuwe wijzigingen op  de lijst van aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen. Dit is de Large Cap Global Core Pick List voor oktober.

Robert van den Oever 15 oktober, 2018 | 9:03
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per eind september op 82% van de Fair Value.

De S&P 500 index steeg met 43 basispunten tot 2.913,98 per 30 september. Wat de sectoren in de S&P 500 betreft is gezondheidszorg de duurste op 108% van zijn Fair Value en communicatiediensten de goedkoopste op 94% van de Fair Value.

De S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten noteren samen op 102%, iets lager dan de 103% van een maand eerder. Dat bekent dat ze momenteel hoger noteren dan de Fair Value die Morningstar calculeert.

De sector met de laagste waardering is - net als een maand geleden - consumer staples met een koers/Fair Value verhouding van 80%.

Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met 'consumer discretionary'. Daar verdwijnen L Brands en Fiat Chrysler Automobiles ten gunste van nieuwkomers JD.com en LKQ.

Energie
In de energiesector zijn TransCanada en Energy Transfer Partners nieuw; zij vervangen Petrobras en Royal Dutch Shell die van de lijst verdwijnen. Morningstar-analist Dan Baker over Energy Transfer Partners:

'Wij vinden de interstate pijpleidingen en het netwerk in Texas zeer goed gepositioneerd en ze hebben stabiele rendementen en een concurrentievoordeel door hun schaal en efficiency. Wel wordt hun aandeel in de groepswinst kleiner omdat het bedrijf elders meer investeert. De helft van de kastroom komt van een combinatie van pijpleidingen voor ruwe olie, LNG-diensten, fractionering en andere diensten. Voor de korte termijn is het verdienmodel in orde, maar voor de langere termijn is er gevoeligheid voor de schommelingen in de grondstoffenmarkt.'

Gezondheidszorg
In de sector gezondheidszorg verdwijnt Pfizer van de lijst en daarvoor in de plaats komt GlaxoSmithKline. Analist Damien Conover legt uit waarom:

'GlaxoSmithKline heeft de slag gemaakt naar echte innovatie, met specialisatie op het gebied van het immuunsysteem. De voordelen van die keuze worden al zichtbaar in de cijfers van de nieuwste medicijnen uit het assortiment. Dat schept vertrouwen voor de nieuwe medicijnen die nog in de pijplijn zitten: de goedkeuringspercentages door de toezichthouders zijn hoog en de prijsstellende macht is hoog. Ook breidt het bedrijf met succes zijn marktposities uit in opkomende markten, vanuit de sterke punten die het al heeft opgebouwd in volwassen markten.'

Industrie
In de sector industrie maakt het aandeel Komatsu plaats voor Rolls-Royce. Analist Jeffrey Vonk over Rolls-Royce:

'De hoge investeringen van Rolls-Royce in onderzoek & ontwikkeling bieden een belangrijk structureel concurrentievoordeel dat de leidende marktpositie in wide-body vliegtuigen verder versterkt met prominente posities ten aanzien van de Boeing 787 en ook de Airbus A350-XWB rn A330neo, waar het de exclusieve motorenleverancier voor is. De komende jaren zal de vraag vanuit overheden naar defensiematerieel toenemen en ook daar gaat Rolls-Royce van profiteren, omdat het een sterke positie heeft in de militaire markt. Door de groei van het aantal afgeleverde motoren vliegen er nu 29.000 van rond en dat biedt een belangrijke basis voor onderhoudsdiensten in de komende jaren.'

Drie wissels bij IT
In de IT-sector vinden we drie wisselingen: Salesforce.com, Western Union en ServiceNow moeten het veld ruimen ten faveure van Applied Materials, KLA-Tencor en Lam Research. Morningstar-analist Abhinav Davuluri over Western Digital:

'Western Digital is marktleider in HDD, ofwel hard disk drives voor de computer. De afgelopen jaren heeft het bedrijf sterk uitgebreid in SDD, ofwel solid state drives, die sneller en betrouwbaarder zijn dan HDD's. De overname van SanDisk in 2016, dat geheugen voor SSD maakt, betekent een verdere verticale integratie van de productieketen met alle voordelen vandien.'

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor oktober:

LCGCPL 10 2018 tabel 1
LCGCPL 10 2018 tabel 2

LCGCPL 10 2018 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen - oktober

- Aegon staat er veel beter voor dan de markt onderkent

Industriële automatisering biedt groeipad voor lange termijn

Dit zijn de beste bedrijven in industriële automatisering

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings