De Morningstar Awards komen eraan!

De maand januari is voor de fondsanalisten altijd een drukke maand. Het is namelijk de periode waarin alle berekeningen, checks en discussies plaatsvinden om de finalisten en uiteindelijke winnaars van de felbegeerde Morningstar Awards aan te wijzen. Dat lijkt een makkelijke opgave, want de awards zijn immers grotendeels kwantitatief van aard waarbij rendement en risico over de afgelopen vijf jaar bepalend zijn, maar niets is minder waar.

Jeffrey Schumacher, CFA 10 januari, 2019 | 9:47
Facebook Twitter LinkedIn

Die kwantitatief gegenereerde kandidatenlijst wordt door de fondsanalisten nog grondig doorgelicht, waarbij er een aantal kwalitatieve checks worden uitgevoerd. Dit doen we omdat we met het stellen van een aantal randvoorwaarden de kwaliteit en rechtmatigheid van een finalist en winnaar willen waarborgen. Dat is een tijdrovende exercitie kan ik u vertellen. Eentje die ook resulteert in het schrappen van een aantal kansrijke kandidaten.

Kandidaten passeren
Zo rapporteren sommige fondshuizen geen informatie over wie de fondsbeheerders zijn. Dan wordt het voor ons lastig om te bekijken wie er daadwerkelijk verantwoordelijk is geweest voor de prestaties van het fonds. Bij een aantal andere fondsen heeft er vrij recent een manager-wisseling plaatsgevonden, wat voor ons ook reden is een fonds uit te sluiten. Hetzelfde geldt voor fondsen die een significante wijziging in hun beleggingsstrategie hebben doorgevoerd.

In andere gevallen is een fonds weliswaar geregistreerd in deze markt, maar (voor zover wij konden traceren) nergens daadwerkelijk verkrijgbaar. In sommige gevallen was het fonds te zeer geconcentreerd naar een zeer beperkt aantal landen of sectoren, of werden vreemde valutablootstellingen structureel gehedged.

Het komt ook voor dat we te weinig portefeuilles van fondshuizen hebben ontvangen, waardoor we onvoldoende kunnen beoordelen of een beleggingsfonds in lijn heeft belegd met onze categorienormen. Het zijn allemaal voorbeelden van situaties waarin we besluiten een fonds te passeren als kanshebber voor een Morningstar Award.

Essentiële informatie
Wat mij elk jaar weer opvalt aan de fondshuizen die achteraf komen reclameren over het feit dat ze niet tot de finalisten behoorden, is dat er veel tussen zitten die dat aan zichzelf te wijten hebben. Simpelweg omdat ze zelf ervoor kiezen de gordijnen gesloten te houden door geen informatie aan te leveren, noch aan ons, noch aan u als belegger.

Het verschaffen van informatie over beheerders en de beleggingsportefeuille is wat ons betreft essentiële informatie die iedere belegger nodig heeft om een goede afweging te kunnen maken om een fonds te kopen. Fondsen die er bewust voor kiezen om die informatie achter te houden, verdienen simpelweg geen prijs.

Verdiende podiumplaatsen
Dat neemt niet weg dat we ook dit jaar weer een aantal mooie fondsen hebben weten te vinden die een Award verdienen. Daar zitten fondsen tussen die al eerder finalist waren of zelfs een Award in de wacht hebben gesleept, maar er zijn ook interessante nieuwkomers. We houden het nog even spannend welke finalisten naar voren zijn gekomen, maar ik kan u wel zeggen dat de podiumplaatsen absoluut verdiend zijn.

De finalisten zullen in de eerste week van februari worden bekendgemaakt. De uitreiking van de Morningstar Awards zal plaatsvinden tijdens een feestelijke avond op 4 april 2019.

Awards 2019 banner 600x225

 

Kijk terug op de Morningstar Awards 2018:

De Morningstar Awards Nederland 2018: dit zijn de winnaars

- De Morningstar Awards 2018, een sfeerimpressie

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten