Jaaroverzicht: dit gebeurde er in 2019 bij Morningstar

Traditioneel blikken we aan het einde van het jaar terug op de belangrijkste gebeurtenissen in de beleggingsindustrie van het afgelopen jaar. Voor Morningstar was het wederom een druk jaar. De introductie van de vernieuwde Morningstar Analyst Rating en Morningstar Sustainability Rating waren belangrijke mijlpalen. We zetten de belangrijkste evenementen van 2019 voor u op een rij.

Robert van den Oever 20 december, 2019 | 9:02
Facebook Twitter LinkedIn

In de laatste dagen van het jaar blikt Morningstar traditioneel terug op wat er allemaal gebeurd is in beleggingsland en bij Morningstar. We laten de belangrijke en opmerkelijke gebeurtenissen in de beleggingsindustrie en de highlights van Morningstar in 2019 nogmaals de revue passeren.

De Morningstar Awards
Een van de hoogtepunten van het jaar voor Morningstar zijn de Morningstar Awards. De feestelijke uitreiking vond plaats in de sfeervolle Wintertuin van Hotel Krasnapolsky waar de genodigden uitstekend konden netwerken tijdens het walking dinner.

Morningstar Awards 176 Marit van den Berg Photography 672x448

(Foto: Marit van den Berg Photography)

Maar uiteindelijk was iedereen in de zaal - uiteraard - vooral benieuwd naar welke fondsbeheerders er met een Morningstar Award naar huis mochten gaan. Dit zijn ze allemaal:

Award winnaars 2019 NL Marit 614x409

(Foto: Marit van den Berg Photography)

 

Winnaar slaat de gong
Het is een goede traditie dat de ochtend na de Awards-avond een winnaar de handel op Euronext Amsterdam opent met een gongslag. Dat deed Martijn Rozemuller van Think ETF's, tegenwoordig Van Eck geheten, winnaar van de Morningstar Award in de categorie Aandelen Nederland, met verve:

20190405 Morningstar Awards 674x449

 

Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence
Naast de nationale Awards kende Morningstar dit jaar voor het eerst internationale Awards nieuwe stijl uit; de Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence. Hier vindt u de winnaars van de felbegeerde trofeeën in de drie categorieën:

 

 

De vernieuwde Morningstar Analyst Rating
Een belangrijke mijlpaal in de research-activiteiten van Morningstar in 2019 was de introductie van de verbeterde Morningstar Analyst Rating op basis van de vernieuwde methodologie. In dit nieuwe raamwerk spelen de kosten van een fonds een prominente rol, wordt de lat hoger gelegd voor actieve fondsen en concentreren de fondsanalisten hun kwalitatieve analyse op de pijlers People, Process en Parent.  Alles over de nieuwe methodologie leest u in het uitgebreide artikel van Jeffrey Schumacher:

 

Ook op het gebied van duurzaam beleggen heeft Morningstar wijzigingen doorgevoerd. De Morningstar Sustainability Rating is namelijk eveneens vernieuwd. Bij de introductie in 2016 was het de eerste onafhankelijke, wereldwijde beoordelingssystematiek. De nieuwe methodologie die in 2019 is geïntroduceerd geeft meer ruimte aan de bepaling van risico ten aanzien van duurzaamheid, net als bij de Carbon Risk Score. Lees er alles over in deze artikelen:

 

Samiya Jmili nieuwe fondsanalist

Samiya Jmili 2
Morningstar Benelux verwelkomde per maart een nieuwe collega: Samiya Jmili versterkt het team fondsanalisten en richt zich op aandelen-, obligatie- en ESG-fondsen.

Samiya is geen onbekende van Morningstar, want de Française werkte van 2014 tot en met 2017 als Client Solutions Consultant bij Morningstar in Parijs.

Samiya heeft een Master's Degree in corporate finance. Ze heeft ervaring in private equity en credit analyse opgebouwd alvorens bij Morningstar in dienst te treden. Na een periode bij MSCI in 2018 als market risk consultant, keerde Samiya in 2019 terug bij Morningstar.

 

Ook in 2020 zullen de analisten van Morningstar met hun kennis en expertise u als beleggers weer van dienst zijn bij het nemen van uw beleggingsbeslissingen. Het team van Morningstar Benelux wenst u fijne feestdagen en een gelukkig 2020!

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten