De financiële crisis die miljarden euro’s aan belegd vermogen deed verdampen en het vertrouwen van beleggers ernstig schaadde, ligt inmiddels meer dan een decennium achter ons. Een crisis die diepe sporen heeft achtergelaten en die centrale banken wereldwijd aanzette tot het toepassen van agressief monetair beleid om de economie uit het slop te trekken. Een jarenlange periode van kwantitatieve verruiming heeft ervoor gezorgd dat de wereldeconomie er dankzij het infuus van centrale banken weer bovenop is gekomen.
Het economisch herstel kwam traag op gang, maar heeft de laatste jaren goed doorgezet. Zo goed dat het infuus waaraan de financiële markten waren gekoppeld, inmiddels stap voor stap wordt ontkoppeld. Het verbeterende economische plaatje en de economische bloei na de crisis zorgde ook voor de langste bullmarkt ooit voor de S&P 500. Vanaf het dieptepunt van 666 punten dat intraday werd bereikt op 6 maart 2009 liep de index op naar een stand van 2.531 punten op dit moment. Een rendement van 280 procent, oftewel ruim 14 procent per jaar.
Contrair durven beleggen
Er zullen echter weinig beleggers zijn die dit rendement hebben weten te realiseren door deze bodem goed te timen. Niet alleen omdat dit niet te doen is, maar ook simpelweg omdat destijds het vertrouwen ontbrak om op dat moment in te stappen. Baron Nathan Rothschild stelde al eens dat 'the time to buy is when there's blood in the streets'.