De ratingwijzigingen bij Morningstar van afgelopen week

De fondsanalisten van Morningstar hebben ook deze week weer nieuwe Morningstar Analyst Ratings voor beleggingsfondsen afgegeven. Bekijk ze in het overzicht van de afgelopen week.

Robert van den Oever 15 januari, 2019 | 10:48
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe ratings

M&G (Lux) Global Dividend Fund - Silver

Net als de fondsvariant voor het Verenigd Koninkrijk, die al een Morningstar Analyst Rating van Silver had, krijgt nu ook de Europese variant die Silver-rating. Dit fonds is een van Morningstars favorieten voor groei-georiënteerde dividendbeleggers, vindt fondsanalist Jeffrey Schumacher. De overtuiging stoelt grotendeels op hoofdbeheerder Stuart Rhodes die een getalenteerd manager is. Rhodes staat al ruim een decennium aan het hoofd van dit fonds en is trouw gebleven aan zijn beleggingsstijl, ook in moeilijke marktomstandigheden.

Rhodes belegt in drie verschillende typen dividendaandelen die verschillende groeiniveaus kennen en zich anders gedragen in diverse markten. De portefeuille neigt naar cyclische bedrijven, mid-caps en zo af en toe ook opkomende markten. Die wat agressievere benadering brengt een hoger risicoprofiel met zich mee, maar op risico-gecorrigeerde basis heeft de strategie zijn categoriegemiddelde en de MSCI World Dividend Yield Index verslagen sinds de lancering.

 

Schroder ISF Frontier Markets Equity - Neutral

Sinds de oprichting van dit fonds in december 2010 is Rami Sidani de hoofdbeheerder op dit fonds. Hij wordt ondersteund door drie toegewijde frontier markets analisten die al sinds de oprichting met hem samenwerken. Ook de bredere opkomende-markten onderzoeksmiddelen van Schroders staan hem ter beschikking.

Het fonds past het gevestigde en methodische opkomende-markten proces toe dat top-down en bottom-up research combineert en een proactieve benadering van het risicobeheer kent. In vergelijking met de kern van het opkomende markten proces is het top-down element flexibeler dankzij de aard van frontier markets, en er ligt een grotere nadruk op bottom-up research. De kwalitatieve component wordt ingevuld door bedrijfsbezoeken en discounted cash flow waarderingsanalyse.

De strategie is dus positief, maar de aantrekkelijkheid van het fonds wordt enigszins ondergraven door de hoge kostenstructuur die een performance fee van 15% omvat. We blijven het fonds volgen om de fundamentele aandelenanalyse beter te begrijpen en om de consistente toepassing te monitoren. Voor nu gaat Morningstar niet verder dan een Morningstar Analyst Rating van Neutral. Het is verder goed te beseffen dat deze strategie soft-closed is sinds 2015.

 

Schroder ISF Global Convertible Bonds - Bronze

Dit obligatiefonds krijgt van fondsanalist Mara Dobrescu een Morningstar Analyst Rating van Bronze. Het fonds wordt geleid door de zeer ervaren portefeuillebeheerder Peter Reinmuth die al een decennium aan het hoofd staat. Hoewel de ondersteunende middelen vanuit het fondshuis tamelijk karig zijn, heeft het team toch met succes de eenduidige bottom-up aanpak toegepast die in de loop der jaren het fonds duidelijk beter heeft blaten presteren dan zijn categoriegenoten en zijn benchmark.

 

Schroder ISF Global Inflation Linked Bond Fund - Neutral

Dit fonds wordt vanaf nu gevolgd met een Neutral-rating. De strategie wordt beheerd door een ervaren team dat een onderscheidend wereldwijd multi-sector proces toepast dat goed gebruik maakt van de ruime middelen die het fondshuis ter beschikking heeft. Echter, het team moet nog wel bewijzen dat het in staat is om op de lange termijn rendementen te maken die de benchmark verslaan. Een recente verlaging van de kosten helpt daarbij, maar is niet genoeg om het fonds meteen concurrerend geprijsd te maken.

 

Lees meer:

- Dit zijn de nieuwste ratingwijzigingen van Morningstar

Alle beleggingsfondsen met een nieuwe rating bij Morningstar

Alle gewijzigde ratings van beleggingsfondsen bij Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten