Dit zijn de nieuwste ratingwijzigingen van Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben in de afgelopen weken veel nieuwe en gewijzigde Morningstar Analyst Ratings afgegeven. Daarom krijgt u na de twee eerdere overzichten van deze week nog een derde overzicht met een reeks nieuwe ratings en één upgrade.

Robert van den Oever 11 januari, 2019 | 9:02

Upgrades

T. Rowe Price US Large Cap Growth Equity - van Bronze naar Silver

De Morningstar Analyst rating van T. Rowe Price US Large Cap Growth Equity gaat omhoog van Bronze naar Silver. Manager Taymour Tamaddon heeft pas sinds januari 2017 de leiding over dit fonds, maar hij doet het goed, vindt fondsanalist Mathieu Caquineau. Eerder had Tamaddon een sterk track record opgebouwd bij het in de Verenigde Staten verkrijgbare fonds T. Rowe Price Health Sciences toen daar de hoofdbeheerder en twee analisten plots vertrokken. Hij bouwde het team opnieuw op en boekte in de periode 2013-2016 sterke resultaten.

Bij zijn huidige fonds maakte hij zich de nieuwe materie buiten zijn expertise in gezondheidszorg snel eigen. Zijn aanpak is goed doordacht en goed uitgevoerd en kan steunen op de diepte van T. Rowe Price's analistenteam hetgeen wordt bewezen door de sterke effectenselectie over een range van sectoren. 

 

Nieuwe ratings

BGF US Flexible Equity - Neutral

Omdat de hoofdbeheerder er nog maar kort zit, het analistenteam wijzigt en het proces wordt aangepast, gaat fondsanalist Natalia Wolfstetter voor het BGF US Flexible Equity fonds niet verder dan een Neutral-rating. In maart 2017 kreeg Todd Burnside de leiding samen met co-beheerder Joe Wolfe en hij hielp om quanst screenings als integraal onderdeel op te nemen in het proces van het fonds. Beide zijn ervaren en krijgen ondersteuning van het inkomen en waardering beleggingsteam.

Het team is in maart 2017 samengestald uit leden van diverse recentelijk gereorganiseerde actieve aandelenteams. Het team bestaat nu uit 20 leden en is nog steeds in ontwikkeling; het runt meer strategieën dan voorheen, zowel kern- als waarde-georiënteerd, maar het heeft ook meer middelen tot zijn beschikking. De aanpak wordt systematischer en steeds verder verfijndmet zowel kwantitatieve als fundamentele input. Nu moet het team zich gaan bewijzen met consistent betere resultaten.

 

BGF World Financials - Neutral

Het fonds BGF World Financials krijgt een Neutral-rating. Vasco Moreno nam het beheer van dit fonds in mei 2015 op zich. Hij is ervaren in financials met meer dan 20 jaar betrokkenheid bij deze sector. Dat in combinatie met een helder gedefinieerd proces en een goed niveau van ondersteunende analytische bronnen, is positief voor dit fonds. Fondsanalist Samuel Meakin wil echter eerst meer overtuiging opbouwen door te zien hoe de beheerder zijn aanpak implementeert in de context van dit fonds, want het is zijn eerste long-onoly mandaat.

 

BGF World HealthScience - Neutral

Fondsanalist David Holder geeft BGF World HealthScience een Neutral-rating. Portefeuillebeheerder Erin Xie heeft de leiding sinds juli 2011 en is al sinds 2003 met succes betrokken bij de sector gezondheidszorg. De strategie kan bogen op een stabiel en goed toegerust team. Het proces is duidelijk met een bottom-up analyse die wordt versterkt met top down inzichten. De analyse van aandelen van gezondheidszorgbedrijven is goed voor elkaar met de juiste middelen en teamleden met de juiste ervaring en specialisatie. Wel kunnen de kosten van het fonds omlaag.

 

MFS Meridian Prudent Wealth  - Silver

Het fonds MFS Meridian Prudent Wealth krijgt van analist Francesco Paganelli een Silver-rating. Dit fonds onderscheidt zich van zijn concurrenten door de bewezen stock picking vaardigheden van hoofdbeheerder Barnaby Wiener, zijn ruime ervaring en de toegang tot het researchplatform van MFS. De beheerder past een onderscheidende beleggingsfilosofie en een meerlaags risicobeheerproces toe in combinatie met een voorkeur voor aandelen van hoge kwaliteit, de flexibiliteit om blootstelling te verkleinen als er weinig kansen zijn en een overkoepelende optiestrategie ter bescherming. Het uitstekende track record van zowel het fonds als zijn beheerder bieden vertrouwen. De kosten zijn conform het gemiddelde van de categorie.

 

Natixis Europe Smaller Companies - Neutral

Fondsanalist Ronald van Genderen geeft dit fonds een Neutral-rating. Het team onder leiding van Thierry Cuypers telt vier beheerders die ook verantwoordelijkheid als landen-analist hebben. Het team is zeer stabiel en alle leden zijn ervaren. Het team is verantwoordelijk voor vijf verschillende strategieën die onderling maar weinig overlap hebben, en dat betekent een forse werklast.

Het proces kenmerkt zich door een aanpak van kwaliteitsgroei tegen een redelijke prijs die wordt toegepast sinds Cuypers aan de leiding staat. Dit proces leunt nogal op de kennis en ervaring van managers uit het verleden. Dat heeft het fonds veel gebracht, maar pas in 2018 is het huidige team de aanpak en de research goed gaan documenteren. Het fonds heeft zijn categorie verslagen, maar is wel iets achtergebleven bij relevante indices zoals de MSCI Europe Small Cap en de MSCI Europe Small Growth Index. De kosten voor dit fonds zijn veel hoger dan die van concurrenten.

 

Janus Henderson Horizon Euroland - Neutral

Dit fonds wordt vanaf nu gevolgd met een Neutral-rating. Nick Sheridan is de enige beslisser bij dit fonds en hij is een zeer ervaren en goed ingevoerde beheerder. Hij beheert ook het Janus Henderson Horizon Pan European Dividend Income Fund en is betrokken bij Janus Henderson International Small Cap. Dat remt de overtuiging van fondsanalist Ronald van Genderen enigszins want het betekent een fikse werklast voor Sheridan.

De kern van het proces is een eigen analytisch model om de theoretische waarderingen voor aandelen vast te stellen. Sheridan heeft dit zelf ontwikkeld bij vorige werkgevers en het heeft zich bewezen. Het is volgens Van Genderen een goed uitgedacht, methodisch en herhaalbaar model. Sheridan heeft een sterk track record opgebouwd en hij heeft zijn categorie en de MSCI EMU benchmark verslagen. Een negatief punt zijn de hoge kosten van het fonds.

 

Janus Henderson Horizon Global Technology - Neutral

Dit fonds krijgt bij aanvang van het volgen door Morningstar een Neutral-rating. Sinds het vertrek van lead manager Stuart O’Gorman in september 2017 wordt het fonds beheerd door Alison Porter, Graeme Clark en Richard Clode. De strategie is benchmark-aware in vergelijking met andere actieve fondsen in deze categorie. Dat betekent dat dit fonds minder risico neemt dan zijn concurrenten, waarmee ook de kans kleiner is dat het rendement de benchmark zal weten te verslaan op langere termijn. Het vertrek van O'Gorman betekende een gevoeolig verlies voor het beheerteam en daarom is een Neutral-rating op zijn plaats.

 

JPM Global Balanced - Bronze

Het fonds JPM Global Balanced krijgt een Bronze-rating. Deze multi-asset strategie is benchmark-georiënteerd en wordt beheerd door Gareth Witcomb, Katy Thorneycroft en Jonathan Cummings. Zij volgen een team-aanpak en maken gebruik van de kwalitatieve en kwantitatieve input van JPM"s bredere multi-asset groep.

Het proces is gebaseerd op tactische asset-allocatie beslsissingen, effectenselectie in aandelen en obligaties en valutabeleggingen die waarde moeten toevoegen in vergelijking met de benchmark. Het aandelensegment wordt verzorgd door JPM's vier regionale aandelenteams (VS, Europa, Azië-Pacific en opkomende markten) die van hoge kwaliteit zijn. Het fonds heeft solide fundamenten, een sterke organisatie en expertise in meerdere marktsegmenten, tegen redelijke kosten.

 

Pictet-Global Megatrend Selection - Bronze

Het fonds Pictet-Global Megatrend Selection krijgt bij aanvang een Bronze-rating. Beheerder is Hans Peter Portner en omdat dit een multistrategiefonds is, oordeelt fondsanalist Ronald van Genderen op basis van het bredere thematische aandelenteam. Dat team bestaat uit 31 leden en dat is een goed aantal, maar toch zijn sommige deelteams klein omdat bepaalde strategieën door maar twe mensen beheerd worden. In 2018 vertrokken er vier ervaren beheerders en dat leidde tot nog meer veranderingen, hetgeen Van Genderens overtuiging wat omlaagdrukt. 

Beleggingen in onderliggende strategieën zijn equal-weighted en worden allemaal beheerd volgens hetzelfde bottom-up, goed gestructureerde en herhaalbare proces. Per dece,ber 2018 is het fonds belegd in gezondheidszorg, premiummerken, digitaal, veligheid, robotica, water, schone energie, hout, voeding en smart city strategie.

Sinds de lancering verslaat het fonds zijn global flex-cap equity categorie en de MSCI world benchmark. Een nadeel ten slotte zijn de bovengemiddelde kosten van dit fonds.

 

Lees meer:

- Alle beleggingsfondsen met een nieuwe rating bij Morningstar

- Alle gewijzigde ratings van beleggingsfondsen bij Morningstar

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam