Dit zijn de gewijzigde ratings van beleggingsfondsen bij Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben aan het begin van het nieuwe jaar weer een aantal wijzigingen in de Morningstar Analyst Ratings van beleggingsfondsen doorgevoerd. Bekijk in dit overzicht alle wijzigingen voor de afgelopen week.

Robert van den Oever 08 januari, 2019 | 10:30

Downgrades

Aberdeen Global Emerging Markets Equity - van Silver naar Bronze

Het beleggingsteam van Aberdeen is solide en ervaren, maar een zich ontwikkelende beleggingsaanpak lijkt het team uit zijn comfortzone te trekken. Daarom verlaagt fondsanalist Andrew Daniels de Morningstar Analyst rating voor dit fonds van Silver naar Bronze.

Het fondshuis heeft een groot en toegewijd opkomende-markten team van ongeveer 65 leden en de sleutelfiguren zijn Devan Kaloo en Joanne Irvine. Zij hebben, net als de meeste van hun collega's, het grootste deel van hun carriere bij het fondshuis gewerkt en hun inzichten zijn bovengemiddeld.

Het Londense team is tamelijk stabiel gebleven sinds de fusie van Aberdeen en Standard Life in augustus 2017, maar in de regio Azië-Pacific is wat personeel verloop geweest, zoals vier beheerders, en dat voedt de angst dat dit fonds wellicht niet de beste in zijn categorie blijft.

Ook de veranderende beleggingsaanpak doet ons twijfelen. Historisch gezien gaf het team de voorkeur aan blootstelling aan China door Hong Kong aandelen, veelal vanwege zorgen over corporate governance en transparantie. Echter, door magere prestaties heeft het team zijn China-aanpak in 2017 heroverwogen en is daar agressiever in geworden. Het is veelbelovend dat het team flexibeler wordt, maar de drijfveren achter de strategiewijzigingen zijn ons in de management-ontmoetingen van november 2018 niet duidelijk geworden. Dat wakkert de vrees aan dat het team het minder nauw neemt met de corporate governance en het volgens van de benchmark, hetgeen wordt bewezen door de dalende active share in de periode tot en met september 2018.

De kosten zijn niet erg concurrerend in het licht van de schaalgrootte van de strategie. Ondanks die kosten en het lagere vertrouwen in de strategie heeft het fonds een ervaren, bewezen en goed toegerust team waar het op kan bouwen en dat biedt beleggers reden om erbij te blijven. 

 

NN Hoog Dividend Aandelen Fonds - van Neutral naar Negative

Nadat NN IP had aangekondigd dat dit fonds op andere manier beheerd zou gaan worden, was het Under Review gezet en nu verlaagt fondsanalist Jeffrey Schumacher de Morningstar Analyst Rating van Neutral naar Negative. Hoofdbeheerder Bruno Springael is sinds juni 2011 de enige constante factor bij dit fonds. Sindsdien heeft hij niet minder dan vijf verschillende co-beheerders naast zich gehad, waarbij er in 2018 alleen al twee beheerderwissels plaatsvonden.

Deze instabiliteit strekt zich na een reorganisatie verder uit naar het team van regionale dividendportefeuillebeheerders die de beheerders van dit fonds ondersteunen en ook naar de ondersteunende analisten. Het analistenteam is gereduceerd van meer dan 20 naar 14 analisten en door een wijziging in de opzet van het analistenteam verzorgt het voor dit fonds nu alleen research voor het segment Europese aandelen. Voor Aziatische aandelen is geen analistenondersteuning meer en voor ideeën over Amerikaanse aandelen steunen de beheerders op een nieuwe alliantie met American Century Investments.

Het hoge verloop in het beheerteam en bij de ondersteuning van dit fonds is zorgwekkend. Hoewel de alliantie met ACI kan leiden tot betere aandelenselectie in de Verenigde Staten, is de effectiviteit van het partnerschap nog niet bewezen. Historisch gezien had het team moeite met de selectie in Europa, gezien de blootstelling aan diverse bedrijven die hun dividend verlaagd of geschrapt hebben. Dat wijst op zwakke uitvoering van een proces dat op papier in orde is. Het valt te bezien of het op Europa gerichte analistenteam in staat zal zijn om de uitvoering van de strategie te verbeteren.

De reeks aan dividend verlagingen en schrappingen die dit fonds hebben geraakt over de afgelopen jaren doen bij ons de twijfels rijzen over de discipline waarmee het proces wordt uitgevoerd en de bekwaamheid van de beheerders. De lager dan gemiddelde kosten voor het fonds zijn positief, maar alles bij elkaar ziet Schumacher veel onzekere factoren en is hij van mening dat er voor beleggers betere opties te vinden zijn in deze categorie.

 

Opnieuw rated na Under Review

Kempen Orange Fund - Silver

Kempen kondigde in december 2018 aan dat het zijn Europese small-cap strategie onder de verantwoordelijkheid brengt van het beheerteam van het Kempen Orange Fund. Dit team bestaat uit drie leden na het plotselinge overlijden van hoofdbeheerder Joop Witteveen in 2018. Het team zal versterkt worden met een ervaren beheerder in Europese small-caps, een ESG-analist en een data-analist. Dan nog zal het team een hogere werklast ondervinden omdat het zijn small-cap expertise moet opbouwen, aldus Morningstar-fondsanalist Ronald van Genderen. Daarom kent hij dit fonds een Silver-rating toe na de Under Review periode volgend op Kempen's strategische mededeling.

Wel blijft Van Genderen van mening dat het team van hoge kwaliteit is. Ook is hij overtuigd van de kracht van het beleggingsproces en het bovengemiddeld track-record. De te verwachten hogere werklast voor het team kan invloed hebben op de uitvoering van het sterke bottom-up proces van het fonds.

 

Standard Life Investments Global Absolute Return Strategies - Neutral

De aankondiging van het terugtreden van hoofdportefeuillebeheerder Guy Stern was reden om het Standard Life Investments Global Absolute Return Strategies fonds Under Review te zetten. Fondsanalist Francesco Paganelli verlaagt nu de rating naar Neutral van eerder Bronze, omdat de wijziging onzekerheid met zich meebrengt voor de structuur van het team en de wijze van uitvoering van het beleggingsproces.

Beheerder Aymeric Forest zal Stern opvolgen als hoofd vna het multi-asset team. Hij komt in februari 2019 over van Schroders waar hij acht jaar aan verbonden was. Daarnaast worden drie senior beleggers bevorderd naar het global absolute return portfolio management team, waarmee dat team dan 8 leden telt. Analist Paganlli wil eerst wachten tot de stofwolk van al deze wijzigingen is opgetrokken voor hij verder wil gaan in zijn oordeel.

 

Bekijk ook de nieuwe Morningstar Analyst Ratings van afgelopen week:

- Alle fondsen met een nieuwe rating bij Morningstar

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam