De Morningstar Awards Nederland 2019: dit zijn de winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards 2019 zijn bekend. De Think AEX ETF wint op zijn thuismarkt in de categorie Aandelen Nederland. Bij de 'koningsklasse' voor fondshuizen pakt First State de award voor Alle Assetcategorieën. U krijgt de winnaars per categorie met toelichting.

Robert van den Oever 04 april, 2019 | 20:32
Facebook Twitter LinkedIn

Dit zijn de winnaars van de Morningstar Awards Nederland 2019. In de categorie Aandelen Nederland wint Think AEX ETF opnieuw de award voor het thuispubliek, voor de tweede maal op rij.

Bij de fondshuis awards is het First State dat in de categorie alle assetcategorieën de prijs in de wacht weet te slepen.

Morningstar selecteert de winnaars op basis van een kwantitatieve methodologie die de een-, drie- en vijfjaars prestaties beoordeelt, en een kwalitatieve controle. De winnaars kregen hun Award uitgereikt tijdens een feestelijke avond in Amsterdam.

Morningstar Awards 2018 banner 565x77

Aandelen Nederland

Think AEX ETF

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: -
Beheerder: Gijs Koning en Aaron Renkers

Morningstar over Think AEX UCITS ETF:

Deze ETF is al vaker finalist geweest in deze categorie en in 2017 ging de Awards zelfs mee naar huis. Dit jaar, in 2019, is Think AEX ETF dus wederom de gelukkige winnaar.

Het fonds behoort niet ieder jaar tot de best presterende fondsen in de categorie. Dat hangt er mede van af of large-caps of small-caps beter presteren. 2018 was in ieder geval een top jaar want het fonds liet alle concurrentie achter zich.

De opkomst van passief wordt geïllustreerd door het feit dat er in deze categorie nog een ETF finalist was, de iShares AEX ETF. Think weet die te verslaan en ook het Bronze-rated Add Value Fund.


Bekijk de prestaties van Think AEX ETF >

 

Aandelen Europa

MFS Meridian European Value Fund

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: -
Beheerder: Benjamin Stone en Pablo de la Mata 

Morningstar over MFS Meridian European Value Fund:

Het is al voor het tweede jaar op rij dat dit fonds de Award in deze categorie mee naar huis mag nemen. Deze strategie richt zich op ondergewaardeerde Europese aandelen, ongeacht hun marktkapitalisatie. De hoofdbeheerder is ervaren, maar de onderscheidende kracht van dit fonds zit in het analistenteam dat bottom-up research en intensieve peer review analyse toepast.

Het fonds richt zich op kwaliteit en zoekt bedrijven met bovengemiddelde, houdbare groei en goed management. De portefeuille wordt opgebouwd op basis van de beste ideeen van de analisten en daar wordt over gestemd in het team.

Bekijk de prestaties van MFS Meridian European Value Fund >

 

Aandelen Wereldwijd

AB Low Volatility Equity Portfolio

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: -
Beheerder: Sammy Suzuki en Kent Hargis

Morningstar over AB Low Volatility Equity Portfolio:

De strategie staat onder leiding van twee zeer ervaren co-cio’s die beiden een lange staat van dienst hebben bij dit fondshuis. Dit fonds kijkt naar aandelen met een fundamenteel lagere volatiliteit en lager neerwaarts risico.

De constructie van de portefeuille is gericht op het minimaliseren van volatiliteit, terwijl de blootstelling aan kwaliteit gemaximaliseerd wordt. Die bevat dan ook voornamelijk aandelen uit ontwikkelde landen, maar er zijn geen restricties wat landen betreft, dus ook opkomende markten komen in aanmerking. De portefeuille van het fonds is ruim gespreid over circa 100 aandelen.

Hoewel in 2018 op sectorniveau nauwelijks afgeweken werd van de benchmark, was er op regioniveau een duidelijke overweging naar Europa en een onderweging in de Verenigde Staten. Des te opmerkelijker is het uitstekende rendement over het afgelopen jaar.

Bekijk de prestaties van AB Low Volatility Equity Portfolio >

 

Obligaties EUR

Pimco GIS Euro Credit Fund

Morningstar Rating: ****
Morningstar Analyst Rating: -
Beheerder: Eve Tournier en Andreas Berndt

Morningstar over Pimco GIS Euro Credit Fund:

Dit fonds wordt beheerd door een duo met beide twee decennia aan ervaring in de financiële industrie waarvan vele jaren bij dit fondshuis. Samen beheren ze deze strategie sinds 2013.

Sinds hun aantreden hebben de beheerders zeer consistent gepresteerd en vrijwel ieder kalenderjaar behoren zij tot het top-kwartiel van de categorie. Het afgelopen jaar was wederom een sterk jaar met een rangschikking in het zesde percentiel.


Bekijk de prestaties van Pimco GIS Euro Credit Fund >

 

Mixfondsen EUR

NN Dynamic Mix Fund I

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: -
Beheerder: Marc van der Maale en Siu Kee Chan

Morningstar over NN Dynamic Mix Fund I:

De mixfondsen van NN IP waren jarenlang een vaste waarde op het podium bij de allocatiefondsen, en meermaals ging de award naar dit fondshuis. Vorig jaar echter ontbrak NN IP op het podium, maar voor 2019 is het weer terug met NN Dynamic Mix Fund I en dat fonds pakt de overwinning in deze categorie. 

De uitdagers waren Pictet-Multi Asset Global Opportunities en Think Total Market ETF Neutraal en de aanwezigheid van Think bij de finalisten onderstreept eens te meer de plek die passief beleggen tegenwoordig inneemt in het fondsenlandschap.


Bekijk de prestaties van NN Dynamic Mix Fund I >

 

Morningstar Awards 2018 banner 565x77 

 

Beste fondshuis Aandelenfondsen

Unigestion logo 300x120

 

Beste fondshuis Obligatiefondsen

T rowe price

 

Beste fondshuis alle assetcategorieën

First State Investments logo

 

Dit waren de finalisten voor de Morningstar Awards 2019:

- Finalisten Morningstar Awards 2019

De winnaars van de Morningstar Awards 2019 in een handig overzicht:

- Winnaars Morningstar Awards 2019

Meer weten over de methodologie? Het methodologie-document vindt u hier:

Methodologie Morningstar Awards Nederland 2019

 

Lees de column van Jeffrey Schumacher over de Morningstar Awards:

 

Awards 2019 banner 600x225

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten