Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

De optimistische trend op de wereldwijde aandelenmarkten heeft geleid tot een flinke hoeveelheid wijzigingen op de lijst met aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large-cap aandelen. Bekijk bij Morningstar de Large Cap Global Core Pick List voor april.

Robert van den Oever 24 april, 2019 | 10:36
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per eind maart op 81% van de Fair Value, nagenoeg gelijk aan de 82% van een maand eerder. De sector met de laagste waardering op de lijst is consumer defensive met een koers/Fair Value verhouding van 77%. 

De S&P 500 index steeg in maart met 1,79% tot 2.834,40. Wat de sectoren in de S&P 500 betreft is nutsbedrijven de duurste op 109% van zijn Fair Value. Energie is de goedkoopste op 94% van zijn Fair Value.

De S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten noteren per ultimo maart samen op 100% van hun Fair Value, licht hoger dan de 99% van een maand eerder.

Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met cyclische consumentengoederen. Daar verdwijnt WRKCo om plaats te maken voor speelgoedmaker Mattel. Morningstar-analist Jaime Katz motiveert de keuze voor Mattel:

'Mattel krijgt een Narrow Moat rating, mede dankzij zijn marktaandeel van historisch ruim 15% op de Amerikaanse thuismarkt. In de periode 2014-2018 daalde dat naar 10%, maar de ommekeer is gaande. Ook de licenties met andere sterke merken en partnerships met andere sterke bedrijven dragen bij aan de Narrow Moat. Naast Mattel hebben ook Hasbro en Lego zulke licenties. Dat maakt het lastig voor nieuwe, kleinere spelers om deze markt te betreden.'

In de sector defensieve consumentengoederen verdwijnt Conagra ten gunste van Ambev. Analist Phil Gorham over Ambev:

'Ambev heeft een sterke cultuur van kostenbesparingen dankzij de erfenis van voormalig private equity eigenaar 3G. Op thuismarkt Brazilië, die goed is voor iets meer dan de helft van omzet en operationele winst, kampt het met een recessie die de operationele marge danig aantast. Historisch gezien lag die rond 45%. De komst van Heineken naar Braziliëheeft daar ook een drukkend effect op, maar naarmate de economie herstelt, kan Ambev weer klimmen naar een marge rond 38%.'

Communicatie
In de communicatiesector wisselt CenturyLink van plek met KDDI. Morningstar is pessimistischer geworden over de lange-termijn omzetontwikkeling van CenturyLink. Daarentegen is KDDI, de nummer twee telefoonmaatschappij van Japan, juist bezig om zijn belangrijkste probleempunten flink aan te pakken. 

Energie
In de energiesector moet Royal Dutch Shell wijken voor Marathon Petroleum dat nieuw op de lijst komt.

Financials
In de financiële sector komt KeyCorp op de lijst en dat gaat ten koste van Alliance Data Systems.

Gezondheidszorg
In de sector gezondheidszorg verdwijnen Allergan en Gilead Sciences van de lijst en daarvoor in de plaats komen Cigna en Biogen. Analist Karen Andersen over Biogen:

'Biogen is sterk winstgevend dankzij drie producten op het gebied van oncologie en neuro-immunologie. Het heeft toonaangevende marktaandelen met die middelen en wij denken dat het voor nieuwkomers lastig is om concurrerende biosimilar producten in de markt te zetten. Bovendien heeft Biogen sterke onderzoek & ontwikkeling om zijn voorsprong op de concurrentie te kunnen blijven behouden. Dat alles leidt tot een Wide Moat rating.'

Industrie
In de sector industrie maakt Canon plaats voor Rolls-Royce Holdings. Morningstar-analist Denise Molina motiveert:

'Zoals veel andere bedrijven heeft ook Rolls-Royce voorraden aangelegd voor het geval er een harde Brexit zou komen. Ook heeft het bedrijf ontwerpgoedkeuringen voor grote vliegtuigmotoren overgeheveld naar duitsland, net zoals het eerder voor kleinere typen heeft gedaan. Die transfer is niet permanent en kan teruggedraaid worden. Verder meldt het bedrijf in zijn trading update dat het vorderingen maakt met de herstructurering die in juli is aangekondigd en die onder meer het schrappen van 14% van de banen omvat.'

Informatietechnologie
In de IT-sector vinden we twee wisselingen: Applied Materials en Qualcomm moeten het veld ruimen ten faveure van NXP Semiconductors en Sony.

 

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor april:

LCGCPL 2019 04 tabel 1
LCGCPL 2019 04 tabel 2

LCGCPL 2019 04 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- De beste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

- Drie aandelen die Ultimate Stock Pickers aan- of verkochten

- Aankopen door Ultimate Stock Pickers zijn zeer geconcentreerd

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten