Wide Moat aandelen doen het (weer) beter dan de markt

Aandelen met een Wide Moat, ofwel een groot en houdbaar concurrentievoordeel, hebben het in juni beter gedaan dan de brede aandelenmarkt. Dat blijkt uit de Morningstar Economic Moat Barometer over afgelopen maand. Het verschil tussen de Wide Moat aandelen en de markt wordt steeds groter naarmate we hun rendementen over een langere periode meten, zo laten de data van Morningstar zien.

Fernando Luque 23 juli, 2019 | 8:38
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Economic Moat Barometer is een nieuwe tool van Morningstar die een belangrijke maatstaf voor aandelen, de Economic Moat rating, afzet tegen rendement en waardering van aandelen. Die hebben we onlangs uitgebreid bij u geïntroduceerd in dit artikel:

 

Aandelen met een Wide Moat, dus een langdurige voorsprong op hun concurrenten, zijn van hogere kwaliteit dan hun concurrenten en worden geacht een beter rendement te genereren dan aandelen met een Narrow of een No Moat rating. 

In het vorige artikel hebben we laten zien dat dat niet altijd het geval is. Kijken we naar de prestaties over de maand juni, dan blijkt uit de data dat Wide Moat aandelen het wel beter hebben gedaan dan de brede markt.

De 41 Wide Moat aandelen uit het 285 aandelen tellende universum dat Morningstar's aandelenanalisten volgen, behaalden samen een gemiddeld rendement van 5,3% tegen 4,0% voor aandelen met een Narrow Moat en 4,8% voor No Moat-aandelen.

Onderstaande grafiek geeft de prestaties van de drie typen Economic Moat weer over 1 maand, year-to-date, 1 jaar en 3 jaar:

Economic Moat Barometer juni 1

(klik op grafiek voor vergroting)

Uit de grafiek blijkt dat op de langere termijn het hebben van concurrentievoordeel een belangrijk pluspunt voor rendement is. Het verschil tussen de groep Wide Moat en de brede markt is op de langere termijn groter dan op de kortere termijn. Het grootste verschil is te zien bij de 1-jaarsperiode waar Wide Moat aandelen een rendement van 13,4% in euro's boekten, terwijl Narrow Moat 0,1% in de min dook en No Moat 0,4% verlies leed.

Waardering
De stijging op de aandelenmarkten in juni hadden logischerwijs een effect op de waarderingen. De verhouding tussen aandelenkoers en Fair Value ging flink omhoog. Dat heeft ertoe geleid dat Wide Moat aandelen momenteel de duurste in het Europese universum zijn.

Economic Moat Barometer juni 2

(klik op grafiek voor vergroting)

 

 

Lees meer over aandelen:

Investeren in duurzaam stroom opwekken is sleutel voor groei nutsbedrijven

Video: Deze vier nutsbedrijven investeren het slimst in duurzame toekomst

- Ultimate Stock Pickers Index verslaat S&P 500 op lange termijn

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten