Fonds van de Week: BlackRock Emerging Europe Fund

Het fonds BlackRock Emerging Europe Fund Value volgt een consistente aanpak en de beheerder heeft lange en zeer relevante ervaring in opkomend Europa. Daardoor kan hij tactische beslissingen voor de portefeuille nemen waardoor het fonds zijn concurrenten kan verslaan. Het fonds krijgt een Morningstar Analyst Rating van Bronze toegekend.

Robert van den Oever 19 september, 2019 | 10:06
Facebook Twitter LinkedIn

BlackRock Emerging Europe Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Negative

BlackRock Emerging Europe Fund

Het BlackRock Emerging Europe Fund heeft een consistente beleggingsaanpak waarbij groei op eigen kracht en met eigen financiering voorop staan. Beheerder Sam Vecht heeft uitgebreide ervaring in beleggen in opkomend Europa en dankzij zijn ervaring kan hij voor de portefeuille tactische beslissingen nemen waarmee de portefeuille zich kan onderscheiden van de concurrentie. Morningstar kent dit fonds een Morningstar Analyst Rating van Bronze toe.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 40 BGF Emerging Europe grafiek vrijstaand 

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Hoofdmanager Sam Vecht werd benoemd tot hoofd van opkomend Europa in april 2009. Hij heeft opmerkelijke ervaring in de regio: hij trad toe tot MLIM (nu BlackRock) in 2000 en heeft gewerkt aan de opkomende markten afdeling in de afgelopen 18 jaar, gespecialiseerd in EMEA-aandelen. Vecht beheert de BlackRock Frontiers Investment Trust, BlackRock Emerging Frontiers-fonds, BSF Emerging Markets Absoluut rendement hedgefonds en BlackRock Emerging Market Equity Strategies-fonds.

Hij wordt bijgestaan door het Emerging Europe en Frontiers subteam evenals het bredere Emerging Markten team. Het opkomende Europa en Frontiers subteam bestaat uit vijf leden: Chris Colunga, Emily Fletcher, Denis Kalugin, Sudaif Niaz, en Christoph Brinkmann, die in de zomer van 2017 bij het team kwamen. In 2017 verhuisde Gordon Fraser, de macro-econoom van het team, en tevens hedgefonds co-manager samen met Vecht, naar Hong Kong om de Emerging Markets Core strategie over te nemen als hoofd-portefeuillebeheerder, terwijl Denis Kalugin meer verantwoordelijkheid kreeg over de macro-zijde.

Hoewel de werklast van Vecht een zorg is, worden wij enigszins gerustgesteld door het feit dat hij zijn andere strategieën samen met teamleden beheert: Fletcher werkt samen met Vecht aan de Frontiers-strategie, terwijl Gordon Fraser blijft samenwerken met Vecht op long-short BlackRock Emerging Markets Absolute Retourfonds en BlackRock Emerging Market Equity Strategies fonds.

Proces
Het proces combineert top-down en bottom-up onderzoek. Met de input van het team macro-economen beslist Vecht over de landenallocatie van het fonds op wekelijkse vergaderingen waar ze de relatieve aantrekkelijkheid van een land bepalen op basis van hun macro-evaluatie. Dit is gebaseerd op drie belangrijke gebieden: politieke beoordeling, macro-economische analyse en beoordeling van de waardering van de markt van een land.

Macro-analyse is een meer dominante factor wanneer de vooruitzichten negatief zijn.
Zodra de algemene landgewichten zijn bepaald, stelt het team vast welke aandelen groeimogelijkheden hebben, met de nadruk op cashflow groei, omdat het gelooft dat dit uiteindelijk de motor is van aandelenkoersen in de loop van de tijd. Het team probeert bedrijven te vinden die omzet kunnen vertalen in groei van de vrije kasstroom en belegt hierin wanneer het van mening is dat de kasstroom en het potentieel ondergewaardeerd zijn. Financiële modellen worden ontwikkeld met het oog op bedrijfsfinanciën en kasstroomoverzichten in plaats van te vertrouwen op onderzoek door derden.

Het team houdt van bedrijven die hun eigen groei financieren en hun balansen niet oprekken. Een aandeel moet ook aantrekkelijk worden gewaardeerd,ven het team gebruikt een aantal maatstaven, zoals koers / boekwaarde, koers / winstverhouding en rendement op eigen vermogen, om dergelijke bedrijven te vinden. Het team probeert positionering volgens de marktconsensus te voorkomen door een enigszins contraire benadering.

Prestaties
Sinds Sam Vecht het in april 2009 de leiding overnam tot eind december 2018 presteerde het fonds beter de MSCI EM Europe 10/40 Index en de Morningstar-categorie opkomend Europa met respectievelijk gemiddeld 1,0 en 2,3 procentpunten per jaar. Outperformance in 2013 kwam uit een sterke aandelenselectie binnen technologie,in het bijzonder buiten het benchmark Russisch internet namen zoals Yandex en Mail.ru. In 2014 waren de uitstekende relatieve prestaties te danken aan overweging naar Turkije en onderwogen blootstelling naar Rusland.

In 2015 liep het fonds voor op de index, vooral vanwege de sterke aandelenselectie in Rusland. In 2016 bleef het fonds achter bij zowel de index als concurrenten, vooral door onderweging in Rusland, dat toen de best presteerde markt in opkomend Europa was als gevolg van verbeterde economische gezondheid en de rugwind van de commodities rally. In 2017 liep het fonds voor op zowel de index als concurrenten. Vergelijking met concurrenten laat zien hoe sterk de aandelenselectie was binnen industrie- en communicatiediensten.

In 2018 bleef het fonds achter bij de index maar was het in lijn met peers. Positieve bijdragen kwamen van de onderweging naar Turkije en de blootstelling buiten de benchmark naar Israël. Aan de andere kant pakte de aandelenselectie in Rusland en Griekenland verkeerd uit, namelijk National Bank of Greece, Sberbank, Lenta en Magnit.

Fondshuis
De succesvolle balanceeract van BlackRock brengt het een positief oordeel op de Parent Pillar. Het beheerd vermogen behelst een kolossale 6.300 miljard dollar wereldwijd en het beursgenoteerde aandeel BlackRock heeft nagenoeg al zijn directe concurrenten en S&P-genoten verslagen sinds de beursgang van het fondshuis in 1999.

Zowel klanten als aandeelhouders hebben hoge verwachtingen van BlackRock, en het fondshuis heeft laten zien dat het in staat is om een vertrouwde partij is die aantrekkelijke lange-termijn rendementen te kunnen boeken.

De lopende-kostenfactoren voor de fondsen blijven dalen en beheerders beleggen zelf meer in hun strategieën. Het fondshuis belegt flink in technologie en mensen en ook stelt het tools voor portefeuille-analyse beschikbaar aan adviseurs. Onderdeel iShares verdedigt met succes het marktleiderschap in het ETF-landschap en dat brengt de kosten voor het vermogensbeheerd omlaag. Het fondshuis heeft uitbreidingen gedaan naar alternatives en private equity.

Echter, groter is niet altijd beter. BlackRock heeft zijn obligatie-platform op de schop genomen na de wereldwijde financiële crisis, maar bij het aanbod aandelenproducten wil het nog niet vlotten ondanks twee grote reorganisaties in 6 jaar.

BlackRock scoort minder dan de meeste andere top-20 fondshuizen als het gaat om het vasthouden van mensen en de duur van hun loopbaan. Hoewel gedisciplineerd in het op de markt brengen van nieuwe fondsen, doet het goed mee in niches, zoals met de iShares Robotics and Artificial Intelligence ETF. BlackRock heeft zijn schaalgrootte en operationele efficiency ingezet ten faveure van beleggers.

 

Kosten
De lopende kosten voor de rebatevrije aandelenklasse D van dit fonds bedragen 1,46% en daarmee valt dit fonds in het op een na duurste kwintiel voor vergelijkbare fondsen. Daarmee is het fonds dus duur.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van BlackRock Emerging Europe Fund D2 Euro. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Emerging Europa, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 40 BGF Emerging Europe tabel vrijstaand 

(klik op tabel voor vergroting) 

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- T Rowe Price US Blue Chip Equity

- JP Morgan US Value Fund

Comgest Growth Europe

- PineBridge Global Dynamic Asset Allocation Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten