Marktbarometer december: het jaar 2019 eindigt positief

Het jaar 2019 is positief geëindigd: alle negen segmenten van de Morningstar Style Box boekten over december positieve rendementen. Met name small-caps deden het goed in de laatste maand van het jaar. Over het hele jaar gemeten is het verschil tussen large- en small-caps niet zo heel groot. Wel significant is het verschil in rendement tussen de groei- en de waarde-stijl. Dit is de Morningstar Marktbarometer over december.

Fernando Luque 03 januari, 2020 | 15:35
Facebook Twitter LinkedIn

Het overkoepelende beeld voor 2019 is dat de groei-stijl dominant was en de waarde-stijl daar duidelijk bij achterbleef. Alleen de maand september toonde een kortstondige opleving van de waarde-stijl. Over heel 2019 boekte de groei-stijl een rendement van 42,8% en versloeg daarmee ruimschoots de waarde-stijl die 19,3% haalde.

Valuevs Growth Dec 2019

In december lagen de groei- en de waarde-stijl dichter bij elkaar qua rendement met respectievelijk 2,6% en 2,5% koerswinst. Over de laatste maand van 2019 zat het verschil tussen small- en large-caps waarbij small-caps met 5,2% duidelijk hoger scoorden dan de large-caps met 2,1%. 

Largevs Small Dec 2019

 

Kijken we meer in detail naar de large-cap bedrijven, dan zien we dat de waarde large-caps in december beter hebben gepresteerd dan de groei large-caps: 2,3% tegen 1,9% rendement. Het stijlsegment large-cap groei was zelfs met magerst presterende segment van de maand december.

European Market Barometer Style Returns Dec 2019

 

Onder de large-cap waarde aandelen die het meest bijdroegen aan het rendement van dit stijlsegment vinden we bedrijven in uiteenlopende sectoren, zoals farmaceut Sanofi met 6%, oliereus Royal Dutch Shell met 2,9% en financial HSBC met 3,3% rendement.

Het segment large-cap groei kende aandelen zoals Inditex, Roche en de Nederlandse chipmachinebouwer ASML als belangrijkste contribuanten aan het rendement.

Gemeten over heel 2019 is het verschil tussen de segmenten large-cap groei en large-cap waarde behoorlijk spectaculair: 42% om 18,5% rendement.

European Market Barometer Sectors Returns Dec 2019

De rendementen over december waren verdeeld over tal van sectoren. De grootste winsten waren te vinden in de sector grondstoffen die 3,9% steeg. Ook cyclische consumentengoederen, financiële diensten en nutsbedrijven stegen meer dan 3%. De enige sector die in december een negatief rendement liet zien, was communicatie met 0,1% in de min.

Communicatie is tevens, samen met de energiesector, de goedkoopste sector gemeten als verhouding tussen aandelenkoers en Fair Value. De aandelen in de communicatiesector noteren gemiddeld 25% onder de Fair Value die Morningstar voor ze berekent en in de energiesector bedraagt de gemiddelde korting 20%.

De duurste sector is nog altijd technologie, die een premie ten opzichte van de Fair Value kent van ruim 20%.

European Market Barometer Sectors Valuations Dec 2019

Kijken we naar de waarderingen per beleggingsstijl, dan eindigt het jaar 2019 met een stevige onderwaardering van het segment large-cap waarde dat een korting van 15% ten opzichte van de Fair Value kent, terwijl large-cap groei 6% overgewaardeerd is.

European Market Barometer Style Valuations Dec 2019

 

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

Morningstar Marktbarometer november:groei-stijl domineert als vanouds

Morningstar Marktbarometer oktober: opmars waarde-stijl weer gestokt

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten