Marktbarometer januari: large-cap waarde in het verdomhoekje

De trend was onmiskenbaar in 2019 en zet zich voort in 2020: de beleggingsstijl groei verslaat waarde. In januari stond het stijlsegment Large-Cap Waarde sterk onder druk door koersdalingen in de energiesector. Dit is de Morningstar Marktbarometer over januari.

Fernando Luque 10 februari, 2020 | 15:34
Facebook Twitter LinkedIn

De belangrijkste trend van afgelopen jaar zet zich ook in 2020 voort: de groei-stijl verslaat waarde. Met name in dalende markten blijven groeibedrijven beter liggen dan waarde-aandelen, zo bleek ook in januari weer.

De Morningstar Europe NR index daalde in januari met 1,3% en dat zegt iets over de staat van de markt. In dat klimaat wisten groei-aandelen toch nog een koerswinst van gemiddeld 1,1% te boeken, terwijl waarde-bedrijven een verlies van gemiddeld 2,8% lieten zien. 

Valuevs Growth Jan 20

 

Het segment Large-Cap Groei was over januari het best renderende uit de negen stijlsegmenten tellende Morningstar Style Box met een rendement van 1,2%. Bedrijven zoals Roche en Wirecard, met rendementen van respectievelijk 5% en 23,9%, droegen het meest bij aan dat resultaat.

European Market Barometer Style Returns Jan 2020

 

Tegelijk was Large-Cap Waarde het slechtst presterende segment met een verlies van 2,6%. Dat was vooral te wijten aan de oliereuzen zoals Royal Dutch Shell (-10%), en Total (-8,9%) en sommige grote banken, zoals HSBC (-6%) en BNP Paribas (-9,1%).

Kijkend naar de sectoren is duidelijk dat de energiesector in januari het hardst geraakt werd met een verlies van 7,5%. Die min staat sterk in contrast met de fraaie 8,4% koerswinst die de sector grondstoffen liet zien.

European Market Barometer Sectors Returns Jan 2020

De energiesector is tevens de goedkoopste sector volgens de analisten van Morningstar. De korting ten opzichte van de Fair Value die de analisten berekenen bedraagt 27% en het dividendrendement is met 6% het hoogste in Europa.

European Market Barometer Sectors Valuations Jan 2020

 

De verschillen in rendement tussen de diverse stijlsegmenten van de Morningstar Style Box hebben tot gevolg dat het waarderingsgat tussen Large-Cap Groei en Large-Cap Waarde steeds groter wordt. Large-Cap Waarde kent nu een korting van gemiddeld 17% ten opzichte van de Fair Value, terwijl Large-Cap Groei juist een premie van 12% kent.

European Market Barometer Style Valuations Jan 2020 

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

Morningstar Marktbarometer december: 2019 eindigt positief

Morningstar Marktbarometer november:groei-stijl domineert als vanouds

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten