We voeren onderhoud aan de website uit en daardoor kunt u eventueel kleine haperingen ervaren. We vragen uw geduld tijdens deze werkzaamheden.

Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

Morningstar's Global Large-Mid Cap Pick List laat zien welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis. De lijst wordt samengesteld uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index, en omvat dus zowel large- als mid-cap aandelen. Bekijk welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn voor maart.

Robert van den Oever 09 maart, 2020 | 8:22
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar's Global Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen. De lijst omvat de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index. De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Global Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen, verdeeld over een aantal sectoren.

Duur en goedkoop
De Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index daalde in februari met 8,10% en sloot de maand af op een stand van 3.563. De markt lijkt vanuit bottom-up perspectief licht ondergewaardeerd, waarbij de gemiddelde korting voor aandelen in de index uitkomt op 5% per eind februari, en dat is 7% onder de premie van 2% die per eind januari te noteren was.

Op relatieve basis is nutsbedrijven de duurste sector en die noteert tegen een premie van gemiddeld 3% ten opzichte van de Fair Value. Dat is een aanzienlijk lagere premie dan een maand eerder, toen die nog 15% bedroeg. De grootste korting is er bij de energiesector die gemiddeld 32% onder de Fair Value noteert.

Kijken we naar de waarderingen van de Global Large-Mid Cap Pick List, dan zien we een gemiddelde korting van 36% ten opzichte van de Fair Value. Cyclische consumentengoederen is de goedkoopste sector met een korting van 54% ten opzichte van de Fair Value.

De naam met de hoogste korting op de lijst voor deze maand is WPP. Dit reclame- en advertentiebureau kent een korting van 48% ten opzichte van de Fair Value en is daarmee het meest ondergewaardeerde aandeel.

De nieuwkomers
Van de aandelen die nieuw op de lijst zijn, lichten we de volgende voorbeelden toe aan de hand van de sterke punten die de aandelenanalisten van Morningstar voor ze hebben vastgesteld:

 

WPP
Deze grote naam in de reclamebusiness is eigenaar van meerdere reclame- en marketingbureaus waaronder de grootste en bekendste merken in deze business en bovendien verspreid over meere bedrijfstakken. Hoewel de advertentiebusiness sterk aan het veranderen is, zal er altijd vraag blijven naar bedrijven die omzet en merkbekendheid kunnen opstuwen via adverteren naar consumenten. WPP heeft een grotere aanwezigheid in opkomende landen dan zijn concurrenten, en daar is de meeste groei voor de toekomst te halen.

HeidelbergCement
De dure overname van Hanson in 2007 heeft de schuldpositie flink verhoogd en de balans stevig opgerekt, maar inmiddels heeft HeidelbergCement zijn schuld flink verlaagd en gaat het gedisciplineerder om met de schuldratio. De aanhoudende wereldwijde consolidatie in de cementindustrie verkleint het aantal spelers in lokale markten en dat speelt HeidelbergCement in de kaart. Het bedrijf richt zijn investeringen op de markten die de meeste groei voor de toekomst beloven, zoals Azie, Afrika en Oost-Europa.

PVH
De sterke merken van PVH hebben hun kracht bewezen in meerdere regio's, met nog meer omzetpotentieel in China en Latijns-Amerika. Door een reeks overnames heeft PVH de controle over zijn merken verstevigd en dat heeft de marketing en prijsstelling verbeterd. Sinds 2013 heeft het bedrijf zo'n 2 miljard dollar aan schuld afbetaald. Naar verwachting zal het in de komende 5 jaar 4,7 miljard dollar aan vrije kasstroom genereren en dat zal worden aangewend voor aandeleninkoop en verdere schuldverlaging. De CEO en CFO zijn zeer ervaren met ieder al ruim een decennium aan dienstjaren in hun functie. 

Continental Resources
Deze oliedienstverlener heeft met succes schalie-olie weten te winnen in diverse regio's in de Verenigde Staten. Die oliezanden zijn rijk en van hoge kwaliteit gebleken. Het bedrijf opereert zeer efficient en tegen een extreem concurrerend kostenprofiel. Dit alles leidt naar verwachting tot substantiële vrije kasstroom en dat zet de deur open naar mogelijke aantrekkelijke dividenduitkeringen. 

Pfizer
De productiviteit van de pijplijn aan nieuwe producten is aan het verbeteren dankzij de recente succesvolle lancering van nieuwe medicijnen. Het cardiovasculaire middel Vyndaqel is een potentiële gamechanger op zijn gebied. Het aandeel kent een aantrekkelijk dividendrendement van 3% dat wordt ondersteund door een stabiele kasstroom. Het besluit om de divisie patentlose geneesmiddelen af te stoten zal resulteren in een hogere groei in de toekomst door de nadruk op patenthoudende innovatieve medicijnen.

Safran
De toonaangevende marktpositie in narrow-body vliegtuigen, waarbij Safran 75% van de markt voorziet van motoren, geeft het een goed uitgangspunt om te profiteren van de lange-termijn structurele groei in deze industrie. De onderhoudsbusiness zal de groei verder versnellen want de komende 5 jaar heeft de reeds geleverde vloot onderhoud nodig. De risico's verminderen nu een periode van hoge investeringen is afgesloten en de winstgevende productie toeneemt.

 

Bekijk hier de volledige Global Large-Mid Cap Pick List voor maart:

LCGCPL 2020 03 tabel 1

LCGCPL 2020 03 tabel 2

LCGCPL 2020 03 tabel 3 

LCGCPL 2020 03 tabel 4

LCGCPL 2020 03 tabel 5 legenda

 

Lees meer over aandelen:

- 10 ondergewaardeerde aandelen met een hoog dividendrendement

- 3 Amerikaanse aandelen met een groeiend dividend

- Ultimate Stock Pickers pakken kansen in deze 3 sectoren

Het effect van het coronavirus op de luxe-goederen sector

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings