Fonds van de Week: Pimco GIS Euro Bond Fund Investor

Het fonds Pimco GIS Euro Bond Fund Investor heeft een goed uitgevoerde strategie die de beheerders meer flexibiliteit geeft dan de concurrentie. Ze benutten hun mogelijkheden goed en dat zorgt voor een sterk lange termijn track record. De Morningstar Analyst Rating voor dit fonds is Silver.

Robert van den Oever 11 maart, 2020 | 8:04
Facebook Twitter LinkedIn

Pimco GIS Euro Bond Fund Investor in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: High

Pimco GIS Euro Bond Fund Investor

De brede en goed uitgevoerde beleggingsaanpak van dit fonds maakt het een aantrekkelijke optie in deze categorie. De beheerders hebben meer flexibiliteit dan veel concurrenten en die benutten ze goed, met een outperformance tot gevolg.

Hoofdbeheerder Lorenzo Pagani zet de strategie van zijn voorganger Andrew Balls op deskundige wijze voort, al is zijn werklast wat aan de hoge kant gezien al zijn verantwoordelijkheden binnen Pimco. De clean share class die voor beleggers in Nederland van belang is, heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver.

 

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 11 Pimco GIS Euro Bond Investor EUR Acc  grafiek vrijstaand

Beheerteam
Bij dit fonds staat Andrew Balls sinds 2009 aan de leiding. Toen Balls in 2014 hoofd obligaties wereldwijd werd voor het hele fondshuis, traden Lorenzo Pagani en Andrew Bosomworth aan als nieuwe co-beheerders. Pagani heeft 17 jaar ervaring en kwam in 2004 bij Pimco. Hij leidt het Europese renteteam bestaande uit 14 portefeuillebeheerders. Begin 2017 werd hij bevorderd tot hoofdbeheerder van het Pimco GIS Euro Bond Fund.

Hoewel Pagani tot aan 2014 geen track record op vergelijkbare mandaten had, geeft zijn lange ervaring aan de strategie en de beschikbaarheid van ondersteunende middelen binnen Pimco vertrouwen in de continuïteit van het beleggingsproces onder zijn leiding. 

Wel merken we op dat zijn werklast werd vergroot door zijn benoeming tot co-beheerder op de global real return strategie van het fondshuis begin 2019. Ook blijft hij de wereldwijde inflation-linked obligatie strategieën van het fondshuis aansturen als Mihir Worah per maart 2020 afscheid neemt. We houden de werklast dus in de gaten, maar zijn verheugd over de ondersteuning door het 50-koppige team van portefeuillebeheerders die obligaties, valuta enzovoort doen. Ook de 70 credit analisten wereldwijd verlenen ondersteuning.

Als deze uitgebreide en ervaren ondersteunende teams bieden voldoende hulp aan de strategie van dit fonds om het oordeel op de People Pillar te laten uitkomen op Above Average.

Fondshuis
De beleggingscultuur van Pimco is lang succesvol geweest, en ook rigoureus en veeleisend. Ondanks zorgen dat de onrust na het vertrek van boegbeeld en mede-oprichter Bill Gross eind 2014 zou kunnen leiden tot meer mensen die zouden weggaan, is er onder de senior beleggers bij het fondshuis grote stabiliteit te zien. Pimco maakt wat meer haast met het werven van nieuwe mensen na een woelige periode van wegstromend fondsvermogen en ook opvolgingskwesties worden meer pro-actief benaderd, zodat de volgende generatie topbeleggers zijn weg omhoog kan vinden in de organisatie.

Er zijn ook andere evoluties gaande. Chief investment officer Dan Ivascyn heeft het mogelijk gemaakt om meer diverse visies in het beleggingsproces op te nemen, hetzij door een grotere groep stafleden bij toerbeurt aan het beleggingscomité te laten deelnemen, hetzij door meer kwantitatieve research en risico-inzichten in het proces op te nemen.

Ook CEO Manny Roman heeft significante investeringen in technologie aangejaagd sinds hij in 2016 aan het roer kwam, want hij wil dat de tools die de teams tot hun beschikking hebben de meest vooraanstaande zijn en blijven.

We hebben het fondshuis aangesproken op het onvoldoende delen van schaalvoordelen met eindbeleggers door kosten te verlagen. In de Verenigde Staten is het kostenplaatje redelijk, maar in Europa is dat niet het geval. Ook zouden we willen dat het fondshuis meer aandacht besteed aan mogelijke kwesties rond het sluiten van (te) snel groeiende fondsen.

Proces
Het fonds heeft de FTSE Euro Broad Investment Grade Index als benchmark, maar de positionering van de portefeuile wijkt daar regelmatig substantieel van af. De tracking error, die de afwijking ten opzichte van de benchmark meet, wordt doorgaans gemaximeerd op 3%, en dat is voor een obligatiefonds best hoog. 

Net als bij de andere strategieën van de groep wordt de top-down positionering van dit fonds beïnvloed door de voorspellingen voor economie en markten die gedaan worden op Pimco’s jaarlijkse forum, kwartaallijkse cyclische forum en de Global Investment Committee bijeenkomsten. De beheerders gaan actief om met de duratie van het fonds, de positionering op de rentecurve, de allocatie tussen private en publieke sector obligaties en blootstellingen aan specifieke landen en sectoren.

De blootstelling aan high yield uitgevers is beperkt tot 10% van de assets. Echter, de beheerders kunnen ook buiten het in euro’s genoteerde obligatie-universum beleggen , bijvoorbeeld in schuld uit andere ontwikkelde en opkomende markten, asset-backed securities en valuta. Voor valuta geldt dat het doorgaans minder dan 10% van het risicobudget uitmaakt.

De beheerders maken ook ruimschoots gebruik van derivaten, en vaak voegen ze significante duratie bloostelling aan landen buiten de eurozone toe. Deze additionele prestaties-aanjagers leiden tot hoger risico voor eindbeleggers, maar de beheerders hebben laten zien dat ze deze instrumenten op de lange termijn goed weten te gebruiken.
De flexibiliteit van dit fonds geeft het een voorsprong op de concurrenten die een beperktere strategie volgen, en dat ondersteunt het oordeel High op de Process Pillar.

Prestaties
Het fonds heeft het onder leiding van Andrew Balls goed gedaan en Lorenzo Pagani heeft het in goede staat gehouden sinds hij in 2014 co-beheerder werd en vervolgens hoofdbeheerder in 2017. Frequente uitstapjes in obligaties buiten de benchmark om en in valuta hebben het fonds volatieler gemaakt dan zijn gemiddelde concurrent, maar dat hogere risico heeft zich wel uitbetaald in het rendement. De Sharpe-ratio over de vijfjaarperiode eindigend per ultimo 2019 was beter dan die van andere fondsen.

De clean share class heeft bovendien de FTSE Euro Broad Investment Grade Index en de Bloomberg Barclays Euro Bond benchmarks verslagen. Dat komt voornamelijk door de accuraatheid van de macro-economische visies van het team en de succesvolle selectie van obligatie-uitgevers. In 2011 hielp het 80% deel in bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit om tamelijk ongeschonden uit de eurozone crisis te komen. Aansluitend leverde in 2012 een goed uitgekiende beweging naar Spaanse en Italiaanse staatobligaties spectaculaire outperformance op.

De overweging in valuta uit opkomende markten remde het resultaat over 2015 enigszins, maar dat werd in 2016 ruimschoots goedgemaakt door deze valutaposities aan te houden terwijl ze herstelden. De beheerders wisselden high yield mortgage backed obligaties in voor staatsobligaties en voegden blootstelling aan US en UK rentes toe.

In 2017 en 2018 profiteerde het fonds van goede keuzes in gesecuritiseerde schuld, waaronder Deense hypotheken en Amerikaanse non-agency mortgage backed securities. Die blootstellingen pakten ook in 2019 gunstig uit, en ook de kleine posities in high yield obligaties buiten de benchmark om stuwden het rendement.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije 'clean' fondsklasse van dit fonds laten het terechtkomen in het middelste kwintiel van zijn Morningstar Categorie. Dat is niet geweldig, maar in de context van de People, Process en Parent pillars denken we dat dit fonds positieve alpha kan genereren ten opzichte van benchmark. Het fonds verdient een Morningstar Analyst Rating van Silver.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Pimco GIS Euro Bond Fund Investor EUR Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties EUR Gediversifieerd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 11 Pimco GIS Euro Bond Investor EUR Acc  tabel vrijstaand

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

Kempen Global High Dividend Fund

Robeco European High Yield Bonds

Schroder ISF Euro Equity

Robeco QI Global Conservative Equities

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten