De paniek sloeg deze week toe op de aandelenbeurzen. Zowel afgelopen maandag als donderdag nestelden zich met dalingen van 8% en 10% voor de AEX index in de top-5 van slechtste beursdagen in de geschiedenis van Euronext Amsterdam. We moeten terug naar 1987 voor vergelijkbare bewegingen op één dag. Wereldwijd is het beeld vergelijkbaar met koersdalingen in dezelfde orde van grootte.
Het vereist stalen zenuwen van beleggers om de juiste beleggingsbeslissingen te nemen als emotie de overhand krijgt. Zulke bloedrode standen op de koersenborden als deze week maakt nerveus en de neiging om te verkopen om het verlies te beperken is groot. Toch is verkopen in zo'n sterk neergaande markt nooit een goed idee. Want dan is verlies gegarandeerd. Morningstar kijkt liever naar de lange termijn en ziet meer in het uitzitten van het dal en die periode gebruiken om kansen te pakken op basis van onderwaardering.
Waardering versus werkelijke resultaten
Eén ding moeten beleggers zich wel goed realiseren als het gaat om de reele waardering van bedrijven. Doordat de economische activiteit wordt geremd en in sommige landen nagenoeg tot stilstand komt, zeker voor bijvoorbeeld de reis-, luchtvaart en horecabranches, zullen bepaalde bedrijfstakken serieus lagere omzetten gaan draaien over het eerste en tweede kwartaal. Hun vaste kosten lopen grotendeels gewoon door, dus de winst zal meer dan evenredig aangetast worden. De verdiencapaciteit en dus de resultaten zullen onvermijdelijk een knauw krijgen en dat heeft uiteraard zijn weerslag op de waardering.