Marktbarometer medio maart: alle beleggingsstijlen onderuit

De aandelenbeurzen hebben harde klappen gekregen door de angst voor het corona-virus en de paniek onder beleggers. Halverwege de maand maart bekijkt Morningstar hoe groot de schade is aan de hand van de Morningstar Style Box. Dit is de Morningstar Marktbarometer per medio maart.

Fernando Luque 16 maart, 2020 | 13:40
Facebook Twitter LinkedIn

De angst voor het corona-virus slaat hard toe op de wereldwijde aandelenbeurzen. Na een week van koersdalingen die in de top-10's van slechtste beursdagen ooit terecht zijn gekomen, is het eind nog niet in zicht. Halverwege de maand maakt Morningstar de tussentijdse balans op voor de Morningstar Style Box.

We bekijken de situatie voor de negen stijlsegmenten van de Morningstar Style Box aan de hand van de data per 13 maart 2020. Als we dan terugkijken voor de periodes van 1 maand, year-to-date en 1 jaar, dan zien we geen grote verschillen tussen de prestaties van large-cap en small-cap aandelen, hoewel in algemene zin large-caps iets minder verlies hebben geleden dan small-caps. Het verlies over de afgelopen 30 dagen bedraagt voor large-caps 28,4%, terwijl small-cap aandelen 29,4% verloren.

European Market Barometer Large Small Mid March 2020

Kijken we naar de verschilen tussen de waarde- en de groei-stijl, dan zijn die veel duidelijker, zoals de trend in de afgelopen maanden en zelfs jaren al te zien gaf. Waarde-aandelen zijn over de afgelopen 30 dagen harder gedaald dan groei-aandelen: 34,7% tegen 25,6%.

Bekijken we het verschil over de periode van 1 jaar, dan zien we voor groei-aandelen een positief rendement van 3,6%, terwijl waarde-aandelen een negatief rendement van 25,6% tonen.

European Market Barometer Value Growth Mid March 2020

Het verschil is nog groter als we de segmenten large-cap groei en large-cap waarde naast elkaar zetten. Over de afgelopen 30 dagen doet large-cap groei het 10% beter dan large-cap waarde.

European Market Barometer Style Returns Mid March 2020

De impact van het corona-virus op de diverse sectoren is heel verschillend. De sectoren die het minst getroffen zijn, zowel over de afgelopen 30 dagen als sinds het begin van dit jaar, zijn de drie defensieve sectoren gezondheidszorg, defensieve consumentengoederen en nutsbedrijven met dalingen van respectievelijk 21,8%, 21,9% en 26,3%. 

De sectoren die het meest te lijden hadden, zijn energie en financials met beide een min van 35%.

European Market Barometer Sector Returns Mid March 2020

 

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

Marktbarometer februari: bloedrode beurzen door corona-angst

- Marktbarometer januari: large-cap waarde in het verdomhoekje

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten