Fonds van de Week: Robeco Global Consumer Trends Equities

Robeco Global Consumer Trends Equities verdient een Morningstar Analyst Rating van Silver. De diepgaande kennis van de beheerders in combinatie met een bewezen proces heeft geleid tot een sterk trackrecord versus categoriegenoten en de categorie index.

Jeffrey Schumacher, CFA 07 mei, 2020 | 11:53
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco Global Consumer Trends Equities in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: High

Robeco Global Consumer Trends Equities

De strategie is de afgelopen tien jaar beheerd door Jack Neele en Richard Speetjens. Het duo heeft veel ervaring en expertise opgedaan met het investeren in consumentengedreven bedrijven. Dit is een hecht en op elkaar ingespeeld team van gepassioneerde beleggers die zijn uitgegroeid tot experts op hun vakgebied en die blijk geven van diepgaande kennis van hun beleggingen.

Het onderscheidende vermogen van dit fonds wordt versterkt door het effectieve proces, dat in de loop van de tijd consequent is uitgevoerd. De diepte van de top-down trendanalyse, de grondige beoordeling van de kwaliteit en het potentieel van de bedrijfsmodellen en het concurrentielandschap van een bedrijf drijven onze overtuiging in de aanpak.

Robeco Global Consumer Trends Equities

Beheerteam

Dit fonds wordt beheerd door een indrukwekkend duo, Jack Neele en Richard Speetjens, wat het fonds een People Pillar rating van Above Average geeft. Beiden hebben twee decennia beleggingservaring en hebben het fonds de afgelopen 10 jaar beheerd. Het duo heeft complementaire beleggingsstijlen, aangezien Neele's groeigerichtheid vermengd is met het waardebewustzijn van Speetjens. Dit is een hecht en op elkaar ingespeeld team van gepassioneerde beleggers die in de loop der jaren zijn uitgegroeid tot experts in hun vakgebied en hun strategie hebben verfijnd. Zij laten zien dat zij grondige kennis hebben van de trends die van belang zijn voor consumentengedreven bedrijven en hebben een goed inzicht in het concurrentielandschap en de bedrijfsmodellen van de bedrijven in hun beleggingsuniversum. Ze hebben hun strategie vakkundig uitgevoerd, hebben vastgehouden aan hun overtuigingen en hebben de valkuilen die gepaard gaan met het beleggen in groeiaandelen vermeden.

Hoewel Neele en Speetjens een belangrijke rol spelen in deze strategie en het succes van het fonds in grote mate afhankelijk is van dit duo, staan zij niet alleen in hun inspanningen om trends en aandelen te analyseren en te monitoren. Ze kunnen gebruik maken van de input van Robeco’s trend aandelenteam, het analistenteam van Robeco Sustainable Global Stars en de Robeco’s aandelenteams voor opkomende markten en China. We hebben in 2019 en 2020 personeelsverloop gezien in zowel het trend aandelenteam als in het analistenteam van Robeco Sustainable Global Stars, maar over het geheel genomen zijn de ondersteunende middelen naar onze mening toereikend.

Fondshuis

Nadat het Japanse financiële conglomeraat Orix in 2013 al een belang van 90% in Robeco nam, is het sinds oktober 2016 volledig eigenaar. Via de financiële holding Orix Europe bezit het diverse onafhankelijk opererende vermogensbeheerders die samen met Robeco consortium vormen, waaronder Robeco Institutional Asset Management (RIAM) en RobecoSAM. Hoewel alle entiteiten autonoom werken, zijn de banden tussen RIAM en RobecoSAM recentelijk aangehaald, en dat zorgt voor nauwere samenwerking in management en beleggingsbeleid.

De reorganisatie vergrootte de invloed van RIAM op RobecoSAM en leidde tot wat verloop in het senior management van RobecoSAM. Hoewel dat in de afgelopen jaren ook bij RIAM het geval was, is dat huis erin geslaagd om getalenteerde beleggersd aan te trekken en vast te houden. De gemiddelde aanstellingstermijn van de beheerders bij RobecoSAM is bovengemiddeld, hoewel dit fondshuis wel aanhoudend verloop heeft gekend bij zijn team duurzaamheidsanalisten.

Het beloningsbeleid is in lijn met de belangen van eindbeleggers en wij denken dat er een solide beleggingscultuur heerst. Robeco en RobecoSAM hebben ieder hun deskundigheidsgebieden duidelijk omlijnd en daar een sterk aanbod en goede mensen op neergezet.

De kwaliteit van het fondsenassortiment is bovengemiddeld, met strategieen van hoge kwaliteit op het gebied van opkomende markten, obligaties, quant en duurzaamheid. De capaciteit van de fondsen wordt goed in de gaten gehouden en sommige fondsen zijn gesloten om de belangen van zittende aandeelhouders te beschermen.

Proces

Een belangrijk pluspunt van dit fonds is het beproefde proces dat is ontworpen om structurele winnaars te identificeren binnen consumentgerelateerde sectoren. Diepgaand trendonderzoek en een grondige analyse van de kwaliteit en het potentieel van bedrijfsmodellen en het concurrentielandschap van een bedrijf vormen de troeven van dit proces. In combinatie met een effectieve portefeuilleopbouw is onze overtuiging in de aanpak van het fonds toegenomen. We hebben de Process Pillar-rating daarom verhoogd van Above Average naar High.

Het team heeft drie primaire trends geïdentificeerd. De digitale consumententrend zorgt voor blootstelling aan streaming media, digitale betalingen en gaming. De opkomende consumenten trend tracht te profiteren van gunstige demografische ontwikkelingen en toenemende welvaart in ontwikkelingslanden, terwijl het thema sterke merken zich richt op bedrijven met een concurrentievoordeel op basis van de uitstraling van hun merk. Deze laatste trend is defensiever van aard, wat de risico's van deze strategie helpt beheersen.

Diversificatie over de subtrends heen en een focus op (potentiële) marktleiders in de sector met een sterk bedrijfsmodel, een dominante marktpositie, prijszettingsvermogen, een superieur rendement op investeringen en een hoge vrije kasstroom leiden tot een evenwichtige portefeuille van 50-70 aandelen, die wordt blootgesteld aan snelgroeiende kwaliteitsbedrijven. Het fundamentele onderzoek wordt aangevuld met een waarderingskader dat ervoor zorgt dat de beheerders niet te veel betalen voor de groei. De omloop in de portefeuille is bescheiden met ongeveer 40% per jaar.

Prestaties

Dit fonds heeft een decennium lang een uitstekend rendement gegenereerd. Het diepe inzicht van de beheerders in de drijvende krachten en trends in de sector die de langetermijnperspectieven van bedrijven bepalen, in combinatie met een uitgekiende aandelenkeuze en de moed om soms tegen de consensus in te gaan, zijn de sleutel tot deze indrukwekkende staat van dienst geweest.

Sinds november 2009 tot eind maart 2020 heeft het fonds op basis van de F EUR fondsklasse met een rendement op jaarbasis van 16,4% duidelijk beter gepresteerd dan het categoriegemiddelde (9,2%) en de MSCI ACWI Groei (12%). Een analyse van de prestaties geeft aan dat de beheerders in de loop van de tijd in verschillende sectoren waarde hebben weten toe te voegen. Binnen het digitale betalingsverkeer bijvoorbeeld, met sterke bijdragen van Visa, Mastercard en PayPal, of binnen de communicatiediensten, met stock picks zoals LinkedIn en Tencent, die allemaal behoren tot de best renderende beleggingen van het fonds in het afgelopen decennium.

Entertainment bedrijf LiveNation was ook een van de best presterende aandelen van het fonds, maar het kreeg een klap tijdens de coronacrisis, net zoals luxegoederen bedrijven zoals Burberry. Het besluit van de managers om Booking.com, Carnival en Sands China in 2019 te verkopen heeft verdere schade voorkomen, terwijl de blootstelling aan home entertainment, food delivery en defensieve consumentengoederen de verliezen van het fonds beperkten tot 9,4% voor de F EUR-aandeelklasse, waarmee het per maart 2020 95% van de concurrentie voor bleef. Het fonds is echter niet zonder risico's, aangezien het waarschijnlijk zal achterblijven wanneer waarde aandelen of kapitaalintensieve sectoren beter presteren.

Kosten

De lopende kosten van de rebatevrije 'clean' fondsklasse F laten dit fonds in het op een na goedkoopste kwintiel van de categorie vallen. Als we de kosten bekijken in de context van de People, Process en Parent pillars, dan zijn we van mening dat dit fonds positieve alpha kan genereren ten opzichte van de benchmark. Het fonds verdient een Morningstar Analyst Rating van Silver.

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Robeco BP

MFS Meridian Global Equity Fund

Janus Henderson Continental European Fund

Stewart Investors Worldwide Leaders Sustainability Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten