Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

Morningstar's Global Large-Mid Cap Pick List laat zien welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis. De lijst wordt samengesteld uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index, en omvat dus zowel large- als mid-cap aandelen. Bekijk welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn voor oktober.

Robert van den Oever 19 oktober, 2020 | 10:30
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Global Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen. De lijst omvat de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index. De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Global Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen, verdeeld over een aantal sectoren.

Duur en goedkoop
De Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index daalde in september met 3,1% en sloot de maand af op een stand van 3.979. De markt lijkt vanuit bottom-up perspectief fair gewaardeerd, waarbij de gemiddelde korting voor aandelen in de index uitkomt op 2% per eind september, waar dat eind augustus nog een premie van 1% was.

Op relatieve basis is technologie de duurste sector en die noteert tegen een premie van gemiddeld 16% ten opzichte van de Fair Value. De grootste korting is er bij de energiesector die gemiddeld 37% onder de Fair Value noteert.

Kijken we naar de waarderingen van de Global Large-Mid Cap Pick List, dan zien we een gemiddelde korting van 45% ten opzichte van de Fair Value. Energie is de goedkoopste sector met een korting van 66% ten opzichte van de Fair Value.

De meeste nieuwe namen voor deze maand komen uit de sectoren cyclische consumentengoederen en industrie, die ieder twee nieuwe namen bijdroegen. Daarvan heeft het aandeel Peugeot de grootste korting met 40%.

De nieuwkomers
Van de aandelen die nieuw op de lijst zijn, lichten we de volgende voorbeelden toe aan de hand van de sterke punten die de aandelenanalisten van Morningstar voor ze hebben vastgesteld:

 

Albemarle
Deze mijnbouwer heeft rijke lithiumbronnen in Chili en West-Australië die tot de ontginningsmogelijkheden tegen de laagste kostprijs ter wereld behoren. Er is geweldig groeipotentieel als de vraag naar lithium gaat stijgen door de toename van elektrisch rijden. Albemarle is een van de weinige spelers die snel kan opschalen als de vraag naar lithium spectaculair zou stijgen.

Philip Morris International
Met een wereldmarktaandeel van 28% is Philip Morris de grootste beursgenoteerde tabaksfabrikant gemeten naar volume. Dat schaalvoordeel en de sterke merken zoals Marlboro brengen grote pricing power met zich mee. De sterke merkenportefeuille maakt het bedrijf leidend in bijna alle landen waar het actief is. Klantentrouw aan de merken is in de tabaksindustrie groter dan in welke andere bedrijfstak dan ook, en daar kan Philip Morris van profiteren. De bijdrage van iQOS in de VS is nog ingeprijsd in het aandeel, maar succesvolle verkopen dragen wel bij aan de omzet in die regio.

Peugeot
De vraag naar de Peugeot-modellen met een lage uitstoot zal toenemen door steeds strenger wordende milieu-eisen. De PSA groep is de op een na grootste autofabrikant in West-Europa. Het is tevens marktleider in lichte bedrijfswagens in de regio. De groep heeft partnerschappen die de operationele leverage versterken, waaronder een joint venture met Dongfeng in China, gedeelde ontwikkeling van platforms met General Motors, Toyota, Tofas, Fiat en Mitsubishi en de gezamenlijke ontwikkeling en productie van versnellingsbakken samen met Renault.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria
De Spaanse bank is in staat om zijn omzet in opkomende economieën te vergroten, waar nu al het grootste deel van zijn winst vandaan komt. Dat staat in scherp contrast met zijn Europese concurrenten, die voornamelijk actief zijn in economieën die lang niet zo hard groeien. De bank is marktleider in Mexico, een aantrekkelijke, oligopolistische markt waar de winstgevendheid hoog is. De geografische diversificatie en de focus op retail- en zakenbankieren leiden tot minder volatiliteit in de winstontwikkeling. 

CK Asset Holdings
Deze vastgoedmaatschappij heeft een sterke balans en een grote portefeuille herontwikkelingsprojecten tegen lage kosten, zodat het goed bestand is tegen eventuele vertraging op de woningmarkt van Hong Kong. De structuur van de holding is gestroomlijnd en dat betekent ook duidelijkere prestatiemaatstaven waar het management op kan sturen. Dat biedt kansen voor de vastgoedontwikkelingsprojecten en herbenutting van kapitaal. Door het huidige verbeterde kapitaalbeheer kan het bedrijf meer interesse van wereldwijde investeerders aantrekken.

 

Bekijk hier de volledige Global Large-Mid Cap Pick List voor oktober:

GLMPL 2020 10 tabel 1

GLMPL 2020 10 tabel 2

GLMPL 2020 10 tabel 3

GLMPL 2020 10 tabel 4

 

Lees meer over aandelen:

- Zo gaat H&M de crisis te lijf

Adyen neemt overtuigend voorsprong op concurrenten

Adempauze voor Rolls-Royce

Crisis slaat toe: zo staat de vliegtuigmotorenindustrie ervoor

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten