Fund flows september: aandelenfondsen verslaan obligatiecategorieën

Fondsbeleggers zijn in september nog voorzichtiger geworden. Na een vermindering van de instroom in Europese beleggingsfondsen in augustus ging die in september nog een tandje terug. Daarbij slaagden aandelenfondsen erin méér nieuw vermogen op te halen dan obligatiefondsen en dat is voor het eerst dit jaar. Dit is het overzicht van de fondsstromen over de maand september.

Valerio Baselli 28 oktober, 2020 | 9:26
Facebook Twitter LinkedIn

Het is voor de tweede maand op rij dat de instroom van nieuw vermogens naar Europese beleggingsfondsen is verminderd, zo laten de data van Morningstar over augustus zien. September laat een instroom van 27 miljard euro zien, waar dat in augustus 45 miljard was en in juli 62 miljard. Fondsbeleggers zijn dus voorzichtiger geworden en dat heeft deels te maken met het wel erg duur worden van sommige vermogenscategorieën. 

Wel zien we een interessant verschil tussen aandelen- en obligatiefondsen. Want aandelenfondsen deden het juist beter dan een maand eerder, waardoor ze meer nieuw geld ophaalden dan obligatiefondsen en dat is voor het eerst dit jaar.

Obligatiefondsen beleefden in september een dieptepunt met een instroom van 7 miljard euro. De 140 miljard euro uistroom van de uitzonderlijke maand maart daargelaten is september daarmee de slechtste maand sinds december 2018. Beleggers stapten uit risicovollere categorieën, maar ook de EUR corporate bond en USD corporate bond categorieën die het eerder dit jaar nog goed deden, hadden het zwaar in september. 

Aandelenfondsen zagen dus juist een hogere instroom, op 20,5 miljard euro. Door de koersdalingen op de aandelenmarkten zakte het beheerd vermogen iets in waarde.

Allocatiefondsen zagen voor de derde maand op rij de instroom afnemen. Die kwam uit op 2,3 miljard euro. Vooral cautious en moderate allocation type fondsen waren uit de gratie.

Fund Flows 2020 09 Exh 1 Broad Cat

Actief versus passief
De instroom in passieve fondsen overtrof opnieuw die in actieve fondsen, conform het beeld dat al langer bestaat: 13,75 miljard euro passief tegen 12,96 miljard actief. Het marktaandeel van passief blijft daardoor onverminderd stijgen, van 18,7% in september 2019 naar 20,2% in september dit jaar. 

Passieve aandelenfondsen haalden in september 9,8 miljard euro op, voornamelijk in de categorieën US en wereldwijd large-cap gemengd. Bij de actieve aandelenfondsen waren het wereldwijde large-cap groei en technologie- en ecologie-fondsen die het goed deden.

Fund Flows 2020 09 Exh 2 Broad Cat Active Passive

 

Instroom op fondscategorie-niveau
De categorie met de grootste instroom was wereldwijde large-cap groei aandelen, waarbij de actieve fondsen de boventoon voerden. September was hier al de zesde maand op rij met sterke instroomcijfers.

In de technologiesector was het BGF World Technology fonds wederom koploper. Daarmee herstelde het fonds zich van een lichte terugval in augustus.

Fund Flows 2020 09 Exh 3 Fund Level Categories Leaders

 

Uitstroom op fondscategorie-niveau
Fondsbeleggers keerden zich af van alternatives en multistrategy-fondsen die 2,4 miljard euro verloren. Het is al de 28e maand van uitstroom, waardoor het beheerd vermogen in deze categorie is gedaald van 191 miljard naar 114 miljard euro in drie jaar tijd, als gevolg van zowel uitstroom als underperformance.

Ook producten op het gebied van grondstoffen hadden het zwaar en gingen met 1,1 miljard euro achteruit. Dat kan erop duiden dat beleggers anticiperen op een sterkere dollar.

Fund Flows 2020 09 Exh 4 Fund Level Categories Laggards

 

Instroom per fondshuis

Aan de actieve kant prijkt JP Morgan boven aan de lijst met 1,9 miljard euro instroom, vooral dankzij de vraag naar Greater China aandelenfondsen die 451 miljoen ophaalden. Bestverkochte fonds was JPM US Technology dat 297 miljoen euro ophaalde.

Capital Group komt op de tweede plaats met 1,6 miljard euro instroom. Wereldwijde large-cap aandelenfondsen zorgden voor de meeste aanwas, en dan vooral het fonds Capital Group New Perspective.

Pictet deed het goed met zijn wereldwijde obligatieproducten. De Zwitserse vermogensbeheerder boekte al voor de zesde maand op rij stevige instroom.

Aan passieve zijde gaat BlackRock aan kop met 3,6 miljard euro instroom. Daarvan ging het grootste deel naar fondsen in Japanse aandelen, namelijk bijna 2 miljard euro. UBS deed het aan passieve zijde goed met US en Zwitserse large-cap aandelenfondsen.

Fund Flows 2020 09 Exh 5 Providers Largest Inflows Active Passive

 

Uitstroom per fondshuis
De meeste uitstroom was te noteren bij Pimco en dat komt voor rekening van zijn Pimco GIS Income vlaggenschipfonds dat 1,4 miljard euro zag wegstromen. Een ommekeer na maanden van fikse instroom.

Bij Franklin Templeton deden de fondsen in wereldwijde flexibele obligaties, te weten Templeton Global Bond en Templeton Global Total Return, het alweer slecht met 369 en 313 miljoen euro uitstroom. Het fondshuis heeft al 17 kwartalen op rij last van uitstroom. 

Aan de passieve kant kampt WisdomTree met de hoogste uitstroom. Ook Scottish Widows had het weer moeilijk met 320 miljoen euro uitstroom. Al voor de 20e keer in 23 maanden gaat dit fondshuis in de min.

Fund Flows 2020 09 Exh 6 Providers Largest Outflows Active Passive

 

De grootste fondsen
In augustus beleefden we een kleine aardverschuiving aan de top van de lijst, want Pimco GIS Income was na vele maanden niet langer de grootste omdat AP7 Aktiefond uit Zweden het van de troon stootte en de koppositie opeiste. Maar in september nam Pimco revanche, want het Pimco GIS Income fonds is over september weer de grootste en verwijst de Zweden terug naar plek 2. Het Zweedse fonds had te lijden onder een daling van het beheerd vermogen vanwege de dalende marktkoersen.

Fundsmith Equity is de nummer drie en wist nieuw vermogen op te halen, 45 miljoen euro, terwijl veel van de andere grote fondsen het juist moeilijk hadden en vermogen zag wegvloeien.

Bij de passieve fondsen moesten koploper iShares Core S&P 500 ETF en nummer twee Vanguard S&P 500 ETF beide terrein prijsgeven. Dat is opmerkelijk, omdat US large-cap gemengd aandelenfondsen juist een positieve trend lieten zien.

De iShares Core MSCI World ETF deed het juist goed met een instroom van 160 miljoen euro, hoger dan de 138 miljoen van augustus.

Fund Flows 2020 09 Exh 8 Largest Funds Active Passive

 

 Lees meer:

Fund flows augustus: instroom vertraagt door stijgende koersen

Fund flows juli: vertrouwen blijft toenemen

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten