Marktbarometer oktober: spagaat tussen large-cap groei en waarde

De Morningstar Marktbarometer over de maand oktober bevestigt eens te meer de spagaat tussen de beleggingsstijlen groei en waarde; terwijl groei steeg, dook waarde in de min. Althans bij de large-caps. Bij de mid- en small-caps kleurden beide stijlen rood over de afgelopen maand. Dit is de Morningstar Marktbarometer over oktober.

Fernando Luque 04 november, 2020 | 11:21
Facebook Twitter LinkedIn

Het is intussen een vertrouwd beeld geworden in de Morningstar Style Box: de beleggingsstijl groei wint en de waarde-stijl verliest. Over oktober was dat wederom het geval, althans bij de large-cap segmenten. Want large-cap groei was het enige van de negen stijlsegmenten dat winst boekte.

Bij de mid- en small-caps kleurden alle stijlsegmenten rood. Die zes segmenten lieten ongeveer vergelijkbare verliespercentages zien, terwijl bij de large-caps de spagaat juist groot was: 0,3% winst voor large-cap groei tegen 5% verlies voor large-cap waarde.

Daardoor loopt het verschil in rendement tussen beide beleggingsstijlen over de voorbije 12 maanden verder op, want het verschil bedraagt nu al bijna 50% over die periode en zelfs 80% gemeten over 3 jaar.

Europe Market Barometer Styles Returns Oct 2020

Kijken we naar de sectoren, dan eindigen die oktober allemaal in de min, op de communicatiesector na die een nipt winstje van 0,1% weet te boeken. Ook sectoren die doorgaans de groei-stijl opstuwen, noteerden over oktober verliezen. De technologiesector pakte in verlies van 8,8%.

Maar als technologie zo'n duikeling maakt, hoe kan dan large-cap groei toch nog een winst van 0,3% halen? Dat komt door niet-technologie-aandelen die ook hun stempel op deze stijl drukken, zoals Prosus (+9,1%), Orsted (+15,9%, Hermes International (+8,5%) en Sartorius Stedim Biotech (+10,5%). Deze aandelen behoren respectievelijk tot de sectoren communicatie, nutsbedrijven, cyclische consumentengoederen en gezondheidszorg.

Europe Market Barometer Sectors Returns Oct 2020

Aan de zijde van large-cap waarde drukten aandelen zoals Novartis (-9,7%), Bayer (-24,3%) en Sanofi (-9,3%) de resultaten over oktober. De sector gezondheidszorg was afgelopen maand een van de hardst geraakte sectoren met een verlies van 6,1%.

Ook energie moest het ontgelden met een min van 6,8%. Deze sector is de slechtst presterende dit jaar tot dusver, maar niet alleen dat, het is ook de slechtste over de periodes van 1, 3, 5 en 10 jaar.

Waarderingen
Er zijn in oktober geen grote wijzigingen ontstaan als het gaat om waarderingen. Het segment large-cap groei is tamelijk duur en kent nu een koers/Fair Value verhouding van 1,16, dus een premie van 16%, terwijl large-cap waarde juist een korting van 27% kent met een koers/Fair Value van 0,73.

Europe Market Barometer Styles Valuations Oct 2020

 

Lees meer:

Marktbarometer september: groei wint, waarde verliest

Marktbarometer augustus: alle stijlsegmenten in de plus

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten