Marktbarometer september: groei wint, waarde verliest

De Morningstar Marktbarometer over de maand september laat een scherpe scheiding zien in de prestaties tussen de beleggingsstijlen groei en waarde: terwijl groei steeg, dook waarde in de min. Dat versterkt het beeld op de langere termijn dat de rendementen van beide stijlen sterk uiteenlopen. Dit is de Morningstar Marktbarometer over september.

Fernando Luque 07 oktober, 2020 | 9:44
Facebook Twitter LinkedIn

Het is niet voor het eerst dat het segment large-cap groei een plus noteert, terwijl large-cap waarde in de min duikt. In de afgelopen september gebeurde dat weer, nadat het in januari en juni van dit jaar ook al het geval was. Large-cap groei steeg 0,9%, terwjl large-cap waarde met 3% daalde.

Het verschil in rendement tussen beide beleggingsstijlen over de voorbije 12 maanden is significant, want large-cap waarde kende een daling van 11,4%, terwijl large-cap groei steeg met 34,1%. 

De aandelen die het meest verantwoordelijk waren voor de neergang bij waarde waren energiebedrijven zoals Royal Dutch Shell en BP die een rendementsverlies van respectievelijk 12,9% en 16,1% lieten zien. Ook financials deden het slecht zoals HSBC, Allianz en BNP Paribas met achtereenvolgens 10,1%, 9,9% en 15,3% verlies.

Aan de groei-zijde waren het Novo Nordisk, betalingsverwerker Adyen en luxe-goederenconcern LVMH die het meest bijdroegen aan het positieve rendement met winsten van 6,4%, 11,3% en 1,7%.

Europe Market Barometer Styles Returns Sep 2020 

Sectoren
September laat, net als augustus grote verschillen zien tussen de sectoren.Energie en financials noteerden verliezen van 9,7% en 6,4%. De best renderende waren cyclische consumentengoederen met 2,7% en gezondheidszorg met 1,7%.

Europe Market Barometer Sectors Returns Sep 2020

Waarderingen
De maand september heeft geen grote wijzigingen gebracht als het gaat om waarderingen. De bestaande trend is doorgezet en heeft het beeld omtrent het verschil tussen groei en waarde nog eens versterkt.

Het segment large-cap groei kent nu een koers/Fair Value verhouding van 1,18, dus een premie van bijna 20%, terwijl large-cap waarde juist een korting van ruim 20% kent met een koers/Fair Value van 0,79.

Europe Market Barometer Style Valuations Sep 2020

De waarderingen van de afzonderlijke sectoren laten zien dat met name de energiesector goedkoper is geworden; de koers/Fair Value daarvan daalde ten opzichte van vorige maand van 0,59 naar 0,55.  

Europe Market Barometer Sectors Valuations Sep 2020

 

Lees meer:

Marktbarometer augustus: alle stijlsegmenten in de plus

Marktbarometer juli: groei verslaat waarde als vanouds

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten