Fonds van de Week: Stewart Investors Indian Subcontinent Sustainability Fund

Stewart Investors Indian Subcontinent Sustainability is volgens Morningstar een van de beste Indiase aandelenfondsen: een gegroeid vertrouwen in de uiterst bekwame leadmanager, in combinatie met een beproefde beleggingsaanpak, heeft geleid tot een upgrade van de Morningstar Analyst Rating van Silver naar Gold.

Robert van den Oever 26 november, 2020 | 9:34
Facebook Twitter LinkedIn

Stewart Investors Indian Subcontinent Sustainability Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: High
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Above Average 

Stewart Investors Indian Subcontinent Sustainability Fund 

De strategie van het fonds volgt een bottom-up benadering en zoekt naar kwalitatief hoogwaardige bedrijven met een duurzaam en stabiel bedrijfsmodel. Daarbij ligt een zeer sterke focus op de kwaliteit van het management. Het team belegt met een lange beleggingshorizon en de portefeuille is geconcentreerd met 30-40 posities die geselecteerd zijn op basis van de overtuiging van het team. Het fonds volgt dan ook niet per se een benchmark.

Het gegroeide vertrouwen in het fonds en de beheerder heeft geleid tot een upgrade van de Morningstar Analyst Rating van Silver naar Gold voor de fondsklasse B die voor particuliere beleggers van belang is.

 

Uitgebreide toelichting

Fvd W Stewart India grafiek vrijstaandd

Beheerteam
Sashi Reddy, hoofdmanager van het fonds, heeft zijn sporen verdiend als topbelegger in Indiase aandelen. Ons vertrouwen in Reddy’s kunnen is gegroeid en we hebben de People-rating dan ook dienovereenkomstig verhoogd van ‘Above average’ naar ‘High’. 

Reddy heeft 15 jaar beleggingservaring en heeft, sinds zijn aantreden bij deze strategie in 2009, een uitstekend trackrecord neergezet. Hij heeft door de jaren heen consequent blijk gegeven van goede inzichten, gesteund door een sterke beleggingskennis en een grote passie voor beleggen. Hij wordt bijgestaan door co-manager David Gait, een door de wol geverfde belegger van Stewart Investors met maar liefst 23 jaar ervaring.

Reddy leidt sinds 2016 ook de Worldwide Leaders-strategie en beheert samen met Gait de Asia Pacific Sustainability- en Asia Pacific Leaders-strategieën sinds respectievelijk 2013 en 2016. De zorgen die we hadden met betrekking tot de zwaarte van deze werklast zijn in de loop van de tijd weggenomen: Reddy blijft zijn expertise en toewijding aan de Indiase portefeuille aan de dag leggen.

De strategie wordt ondersteund door de 12 leden tellende Sustainable Funds Group (één van de twee subgroepen binnen Stewart Investors) die duurzaamheidskwesties expliciet in haar aanpak betrekt. Het team, met gemiddeld 14 jaar werkervaring en een gemiddeld dienstverband bij het bedrijf van zeven jaar, is door de jaren heen stabiel geweest en kent een sterke investeringscultuur: meer dan de helft van de bonus van ieder teamlid wordt voor minstens drie jaar geïnvesteerd in fondsen die door het bedrijf worden beheerd.

Fondshuis
First Sentier Investors (voorheen Colonial First State Global Asset Management), voorheen eigendom van de Commonwealth Bank of Australia, werd in augustus 2019 overgenomen door Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corporation. 

First Sentier Investors, voorlopig buiten Australië nog steeds actief onder de naam First State Investments, omvat Realindex, FSSA Investment Managers en Stewart Investors. FSI beheerde op 31 maart 2019 meer dan USD 155 miljard aan activa namens institutionele beleggers, pensioenfondsen, wholesale distributeurs, investeringsplatforms, financiële adviseurs en hun klanten.

MUTB is een geconsolideerde dochteronderneming van Mitsubishi UFG Financial Group en werd na de overname een van de grootste vermogensbeheerders in de regio Azië-Pacific met aanzienlijke wereldwijde mogelijkheden. MUFG beheert op 31 maart 2019 USD 575 miljard aan fondsen.

De overname maakt een einde aan een periode van onzekerheid voor First Sentier Investors. Hoewel er weinig details openbaar zijn gemaakt over individuele strategieën en teams, heeft MUFG op dit moment aangegeven dat FSI onafhankelijk mag blijven opereren. In afwachting van een beoordeling later dit jaar houden we de Parent rating op Neutral.

Proces
Het beleggingsproces van Stewart Investors wordt al meer dan twee decennia consequent toegepast en leverde sterke, voor risico gecorrigeerde, rendementen op, waardoor het een Process-rating van ‘Above average’ krijgt. 

Het team investeert in kwalitatief hoogwaardige bedrijven met een duurzaam en stabiel bedrijfsmodel, waarbij de nadruk ligt op de kwaliteit van het management, verdienmodel en financiële slagkracht. Het zoekt naar gedegen managementteams, bestaande uit minderheidsaandeelhouders en in staat om langetermijnstrategieën uit te voeren. Het team beoordeelt het ontwikkelingspotentieel van de bedrijven en vindt de meeste kansen op het gebied van duurzame goederen en diensten, responsible finance en benodigde infrastructuur.

De waardering wordt afgeleid van statistieken gebaseerd op winst, cash flows, boekwaarde, vervangingskosten en op fysieke waarderingsmaatstaven. Deze strategie is relatief meer waarderingsgevoelig dan sommige andere op kwaliteit gerichte Indiase aandelenstrategieën die wij volgen. Deze op overtuiging gebaseerde aanpak resulteert in een geconcentreerde portefeuille van 30-40 aandelen, met een consistente active share van ongeveer 80% ten opzichte van de MSCI India Index. De omzet van de portefeuille is in de loop van de tijd onder de 30% gebleven dankzij de langetermijnfocus van het team.

In vergelijking met de peer group heeft deze strategie een aanzienlijke exposure naar small- en midcap-segmenten, die lange tijd een vruchtbaar jachtterrein zijn geweest voor het team. De small- / midcap-exposure van de portefeuille bedroeg gemiddeld 38% over de afgelopen drie jaar, die van vergelijkbare fondsen slechts 21%.

Prestaties
Sashi Reddy heeft een uitstekend track record opgebouwd sinds hij de leiding nam op 1 juli 2009. Tot en met 31 oktober 2020 behaalde de oudste A-aandelenklasse van het fonds een jaarrendement van 13,76% en versloeg daarmee de MSCI India Index met 608 basispunten. Dit was goed voor een plaats in het vijfde percentiel binnen de categorie aandelen India.

Zoals is te verwachten bij de focus van het team op kapitaalbehoud, is de standaarddeviatie van het rendement lager dan die van de index en van die van vergelijkbare fondsen. De Sharpe-ratio van de A-aandelenklasse bedroeg gedurende Reddy’s ambstermijn 0,61 en stak daarmee met kop en schouders uit boven de scores van de index en vergelijkbare fondsen van respectievelijk 0,30 en 0,32. De prestaties van het fonds waren de afgelopen vijf jaar echter wat hobbelig, hetgeen wel passend is bij de geconcentreerde, los van de benchmark en sterk op overtuiging gebaseerde benadering.

Dat gezegd hebbende, is de strategie nog altijd minder volatiel dan de benchmark en gaf ze blijk van een aanzienlijke veerkracht tijdens de neerwaartse markten van 2018 en het eerste kwartaal van 2020. Voor het jaar, eindigend op 31 oktober 2020, behaalde de aandelenklasse A een rendement van 2,43%, dat is een outperformance ten opzichte van de benchmark met 489 basispunten en daarmee rangschikt het fonds in het 10e percentiel binnen de peer groep. Aandelenselecties binnen financiële dienstverlening – en dan met name de nulweging in de meer kwetsbare banken zoals Axis Bank en ICICI Bank - en binnen cyclische consumentengoederen, zoals Tube Investments of India, hebben hieraan bijgedragen. De overweging van de portefeuille in gezondheidszorg en basisconsumentengoederen droeg eveneens bij.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De vergoeding van de share class in dit rapport behoort tot het op één na goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te genereren ten opzichte van de benchmark, hetgeen de Morningstar Analyst Rating van ‘Gold’ verklaart.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Stewart Investors Indian Subcontinent Sustainability Fund B USD Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen India, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W Stewart India tabel vrijstaand

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- AQR Global Risk Parity

- Schroder Asia Opportunities

- DWS Invest Multi Opportunities

- Pimco GIS US Investment Grade Corporate Bond Fund

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten