Marktbarometer december: het jaar van grote verschillen

2020 is het jaar geweest van grote verschillen in rendement tussen regio's, landen, sectoren en investeringsstijlen  

Fernando Luque 06 januari, 2021 | 15:24
Facebook Twitter LinkedIn

magnify

2020 is het jaar van contrasten geweest, vooral op het niveau van de beleggingsstijlen. De prestatiekloof tussen de categorie Morningstar Europe Large Growth Equity en large value equity is de afgelopen 10 jaar nog nooit zo groot geweest als in 2020.

Barometer

December is een positieve maand voor de negen segmenten van onze European Style Box. Er is geen groot verschilin rendementtussen de waarde stijl en de groeistijl. Rekening houdend met alle aandelen die deel uitmaken van de Morningstar Europe index en gezien hun marktkapitalisatie, de waarde stijl bereikte een winst van 4,1% in Euros vorige maand in vergelijking met 4,4% voor de groeistijl.

Barometer

Er is echter een groot verschil in rendementen gezien de omvang van de ondernemingen. Large-cap aandelen kregen een gemiddelde van 8,4% in euro in december, vergeleken met 2,6% voor small-cap aandelen.

Barometer

Als we kijken naar het hele jaar 2020, zien we het tegenovergestelde: weinig verschillen tussen grote bedrijven (+8,3% in Euros) en klein opes (+10,1%), maar zeer belangrijke verschillen tussen de waardestijl (-11,4% in Euros) en de groeistijl (+32,2%), en vooral tussen Large Value (het slechtste performersegment in 2020, met een daling van 10,1% in Euros) en Small Growth (het best presterende segment, met een winst van 49,9%).

Barometer

De technologiesector is duidelijk de meest winstgevende sector in de afgelopen 12 maanden (37,7% in Euros). In deze laatste maand december was het ook een van de meest opvallende sectoren, met een rendement van 6,4% in Euros. De aandelen die hier het meest aan bijdroegen waren Nederlandse bedrijven als ASML Holding NV en Adyen NV, met winsten van respectievelijk 9,2% en 18,9% in Euros.

Maar de beste perfromer sector in december was basismaterialen, met een rendement van 7,7% in Euros. De goede prestaties van deze sector zijn wat de terugkeer van het segment Large Value in de afgelopen maand grotendeels verklaart. De aandelen die het meest bijdroegen aan het rendement van dit segment waren bedrijven zoals BHP Group PLC en Rio Tinto PLC, die in beide gevallen met meer dan 13% in Euros stegen.

De slechtst presterende sectoren in december waren communicatie en gezondheidszorg. Beide wonnen 0,9% in Euros, ruim onder de Europese markt (in december steeg de Morningstar Europe NR-index met 3,04% in Euros).

Sectors

De algemene winsten van december hebben de waarderingen alleen maar meer winst gemaakt. De Large Growth-stijl ging bijvoorbeeld van een Koers/Reële Waarde van 1,13 naar 1,18 tussen eind november en eind december en de Grote waarde stijl van 0,81 naar 0,83.

Er zijn ook geen grote veranderingen op sectoraal niveau. De energiesector blijft het goedkoopst op het waarderingsniveau, terwijl die van technologie en cyclisch verbruik het duurst blijven in het Europese universum.

Op sectoraal niveau zijn er geen grote veranderingen geweest. De energiesector blijft qua waardering het goedkoopst, terwijl technologie en cyclisch verbruik het duurst blijven in het Europese universum.

Sectors

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten