Fonds van de Week: Stewart Investors Global Emerging Markets Leaders

Het fonds Stewart Investors Global Emerging Markets Leaders volgt een benchmark-agnostische beleggingsaanpak die zich in de loop der jaren bewezen heeft. Wisselingen in het team en wisselende resultaten op de korte termijn hebben het sterke lange-termijn track record niet aangetast. De Morningstar Analyst Rating blijft Silver.

Robert van den Oever 25 februari, 2021 | 8:39
Facebook Twitter LinkedIn

Stewart Investors Global Emerging Markets Leaders in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ***
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Average
Beleggingsproces: High

 

Stewart Investors Global Emerging Markets Leaders

Dit fonds heeft nogal wat wisselingen in het team gekend en ook de rendementen hebben woelige periodes meegemaakt, maar toch biedt het nog altijd een solide team met een ervaren hoofdbeheerder en een state-of-the-art beleggingsaanpak. De nadruk ligt op waarderingen en de benchmark-agnostische aanpak biedt ruimte voor meer posities in mid- en small-caps dan de benchmark heeft. De Morningstar Analyst Rating voor deze fondsklasse blijft Silver.

Uitgebreide toelichting

Stewart graph

Beheerteam
Stewart Investors is samengesteld uit twee subgroepen - de Sustainable Funds Group en St. Andrews Partners - die onderzoek delen, maar niet samenwerken bij het samenstellen van een portefeuille. Dezestrategie wordt beheerd door St. Andrews Partners, waar aanzienlijke veranderingen plaatsvonden in 2019-2020. De in Londen gevestigde Ashish Swarup, die de VK, Ierland en Singapore fondsvarianten leidde, verliet het fondshuis in september 2019.

Tom Prew, gevestigd in Edinburgh en teamlid sinds 2006 die al de gescheiden mandaten van de strategie en de Australische variant leidde sinds 2016, nam vervolgens alle fondsvarianten onder zijn hoede. Hij benoemde Chris Gray als back-up manager. Prew consolideerde vervolgens alle St. Andrews Partners middelen in Edinburgh, met Alex Summers als de enige analist die uit Londen meeverhuisde. De subgroep telde in december 2020 negen leden tegen 16 twee jaar eerder.

Terwijl de hoeveelheid verandering aanzienlijk is, zijn er voldoende redenen om vertrouwen te behouden. St. Andrews Partners past nu zijn zeer verfijnde investeringsaanpak toe die uitsluitend op opkomende markten is gericht, na overdracht van de mandaten in Azië-Pacific en ontwikkelde markten aan de Sustainable Funds Group. Bovendien hebben we groot vertrouwen in Prew, die overkomt als een bedachtzame en mondige investeerder. Het in Edinburgh gevestigde team is stabiel gebleven, wat aangeeft dat er geen problemen zijn met de teamcultuur of de managementstijl van Prew.

Fondshuis
First Sentier Investors (voorheen Colonial First State Global Asset Management), voorheen eigendom van de Commonwealth Bank of Australia, werd in augustus 2019 overgenomen door Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corporation. 

First Sentier Investors, voorlopig buiten Australië nog steeds actief onder de naam First State Investments, omvat Realindex, FSSA Investment Managers en Stewart Investors. FSI beheerde op 31 maart 2019 meer dan USD 155 miljard aan activa namens institutionele beleggers, pensioenfondsen, wholesale distributeurs, investeringsplatforms, financiële adviseurs en hun klanten.

MUTB is een geconsolideerde dochteronderneming van Mitsubishi UFG Financial Group en werd na de overname een van de grootste vermogensbeheerders in de regio Azië-Pacific met aanzienlijke wereldwijde mogelijkheden. MUFG beheert op 31 maart 2019 USD 575 miljard aan fondsen.

De overname maakt een einde aan een periode van onzekerheid voor First Sentier Investors. Hoewel er weinig details openbaar zijn gemaakt over individuele strategieën en teams, heeft MUFG op dit moment aangegeven dat FSI onafhankelijk mag blijven opereren. In afwachting van een beoordeling later dit jaar houden we de Parent rating op Neutral.

Proces
Het team zoekt kwaliteitsaandelen die duurzame en voorspelbare groei hebben door hun prijszettingsvermogen, franchisekracht, en beperkt regelgevend toezicht. Van het grootste belang is echter management rentmeesterschap: de bedrijven moeten managementteams hebben die integer handelen, langetermijngericht zijn en laten zien dat ze in staat zijn om risico's effectief te beheren. Het belegbare universum wordt voornamelijk gevormd door frequente managementvergaderingen, waarbij het team zorgvuldig beoordeelt hoe senior executives zich gedurende hun hele carrière hebben gedragen.

Uiteindelijk vormt het team een kwaliteitslijst van ongeveer 350 bedrijven waarmee een portefeuille van 40 tot 60 aandelen wordt gebouwd, vaak met behulp van overtuigende waarderingen als de katalysator om posities te initiëren. De strategie is benchmark-agnostisch, dus landen- en sectorblootstellingen verschillen wezenlijk van de MSCI Emerging Markets Index. Hoewel het mandaat van "leiders" betekent dat holdings marktkapitalisaties zullen hebben boven de 1 miljard dollar heeft deze portefeuille consequent een grotere neiging naar small caps dan de index.

De gemiddelde marktkapitalisatie van $ 14,2 miljard vanaf november 2020 lag inderdaad ruim onder het index gemiddelde van $ 51,3 miljard. De portefeuille stijl is typisch goed uitgebalanceerd, hoewel het is afgedreven in het kern-waarde gebied in de Morningstar Style Box in het afgelopen jaar. Al met al is de aanpak goed ontworpen, robuust en gedifferentieerd. Deze strategie geldt als een van de beste in zijn soort in de beleggingsbranche.

Prestaties
Hoewel er een paar managerwijzigingen zijn geweest door de jaren heen, is de bredere, team-gebaseerde investeringsaanpak ongewijzigd gebleven, zodat resultaten op lange termijn relevant blijven. Tijdens de 15 jaarsperiode eindigend ultimo januari 2021, heeft de fondsklasse III USD Acc een rendement van 7,2% geannualiseerd geboekt, en daarmee verslaat het de MSCI Emerging Markets Index die 6,1% winst boekte, evenals 88% van zijn wereldwijde concurrenten uit de Morningstar-categorie aandelen opkomende markten.

De standaarddeviatie van deze fondsvariant was de laagste in de categorie tijdens de genoemde periode, dus de voor risico gecorrigeerde resultaten zijn voorbeeldig. Het team kijkt in het bijzonder naar bedrijven waarvan de omzet naar verwachting minder zwaar zal worden getroffen tijdens economische neergang. Als gevolg hiervan leed het fonds slechts 69% van de verliezen die de index leed in de afgelopen 15 jaar. Echter, meer recent vielen de prestaties nogal tegen. Want gedurende de afgelopen drie jaar eindigend ultimo januari 2021, presteerde de portefeuille met het verlies van 4,7% op jaarbasis aanzienlijk slechter dan de winst van 4,4% van de index en dan 99% van zijn concurrenten.

Het fonds behoorde weliswaar tot de minst volatiele keuzes binnen de categorie, maar het voor risico gecorrigeerd rendement was in recente periodes ook arm. Vanuit een landenperspectief verklaart het allocatie-effect ongeveer 65% van de underperformance, met name de blijvende onderweging in China en het remmende effect van het gedeelte cash in de portefeuille. Terwijl het niet bezitten van benchmarkgiganten TSMC, Tencent Holdings en Alibaba Group afbreuk deed aan het rendement, werd de portefeuille ook nog geraakt door slechte keuzes elders, inclusief Tiger Brands uit Nigeria, Remgro uit Zuid-Afrika en Vodafone in India.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse laten het fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Stewart Investors Global Emerging Markets Leaders Class III Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Emerging Markets, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Stewart table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- AXA WF US High Yield Bonds

- Robeco European High Yield Bonds

- T. Rowe Price Global High Yield Bond Fund

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings