Fonds van de Week: AXA WF US High Yield Bonds

Het fonds AXA WF US High Yield Bonds profiteert van een ervaren beheerder en een goed ontworpen beleggingsproces dat overtuigend heeft gepresteerd onder verschllende marktomstandigheden. De Morningstar Analyst Rating gaat omhoog van Bronze naar Silver.

Robert van den Oever 18 februari, 2021 | 10:25
Facebook Twitter LinkedIn

AXA WF US High Yield Bonds in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Average
Beleggingsproces: High

 

AXA WF US High Yield Bonds

Dit fonds staat sinds 2011 onder leiding van de ervaren Carl Whitbeck en zijn vierkoppige beheerdersteam werkt al bijna een decennium samen. Het beleggingsproces is goed ontworpen en gericht op rente incasseren en verliezen beperken.

De vernieuwde methodologie achter de Morningstar Analyst Rating legt meer nadruk op kosten en daarom gaat die voor dit fonds omhoog. Voor de 'clean' fondsklasse F, die voor particuliere beleggers in Nederland van belang is, stijgt de Morningstar Analyst Rating van Bronze naar Silver.

Uitgebreide toelichting

Axa US HY graph

Beheerteam
Beheerder Carl "Pepper" Whitbeck nam in juni 2011 het beheer van het fonds over, toen drie high yield managers van AXA IM het fondshuis verlieten om voor zichzelf te beginnen met een boetiek. Hij brengt hier continuïteit, want hij is al sinds 2002 lid van het team, in verschillende rollen (kredietanalist in verschillende sectoren, trader, backup manager), en hij heeft ruim 15 jaar ervaring in high yield. Behoudens een vertrokken manager in april 2018, maken de vier managers die aan zijn zijde werken al ongeveer een decennium deel uit van het team.

De managers delen de verantwoordelijkheden van sector en fundamenteel onderzoek met een groep van acht kredietanalisten. Deze groep is redelijk ervaren, maar vier van de leden werken korter dan vijf jaar samen, wat het iets minder gevestigd maakt dan anderen die we in deze sector behandelen.

Het team beheert ook het Noord-Amerikaanse segment van AXA WF Global High Yield Bonds, die ook een Above Average People beoordeling heeft, evenals drie andere Amerikaanse high-yieldstrategieën (een met een focus op korte looptijd, met inbegrip van krediet default swaps, en een leveraged versie van het Amerikaanse hoogrentend fonds met korte looptijd). Toch, gezien het grote aantal veelvoorkomende posities in het hele fondsbereik, moet de werkdruk beheersbaar blijven.

Fondshuis
Axa Investment Managers heeft een uitgebreid fondsenassortiment dat alle vermogenscategorieën afdekt. Traditionele aandelen- en obligatieproducten vormen nog steeds de bulk van het beheerd vermogen. Het fondshuis heeft expertise op een aantal gebieden, waaronder Europese obligaties, wereldwijd high yield en beursgenoteerd vastgoed. Maar veel fondsen zijn niet concurrerend genoeg, wat blijkt uit de succesratio's over de 5- en 10-jaarsperioden die rond de 50% schommelen.

In de afgelopen jaren is een assortiment themafondsen ontwikkeld, maar het is nog onduidelijk wat eindbeleggers daar precies mee opschieten. Zulke fondsen beleggen immers vaak in beperkte universa en zijn notoir moeilijk te gebruiken. Ook duurzame fondsen worden ontwikkeld en uitgerold. Dat vergt investeringen terwijl het fondshuis juist de kosten in de hand probeert te houden.

In de afgelopen twee jaar heeft het fondshuis een reorganisatie ondergaan die eind 2018 ontslagen in niet-beleggingsgerelateerde functies met zich mee bracht. Het senior management team werd in 2019 opgeschud en dat is iets om in de gaten te houden.

Ondanks deze onzekerheden is het verloop in beleggingspersoneel beperkt gebleven en de beleggingsteams zijn stabiel en ervaren, op enkele uitzonderingen na. De beloningsstructuur is echter niet onderscheidend en wij denken dat het fondshuis meer kan doen om portefeuillebeheerders aan te moedigen om meer zelf te beleggen in hun eigen fondsen.

Proces
Het fonds gebruikt grotendeels een buy-and-hold aanpak die waarde toevoegt door rentebetalingen te incassen in plaats van te wedden op een mogelijke stijging van obligatiekoersen. De manager is bereid om aanzienlijke posities in te nemen in effecten met een lagere rating en die vast te houden tot de afloopdatum. Het proces wordt ondersteund door fundamentele kredietanalyse, met een focus op bedrijven met verbeterende krediettrends en een voorkeur voor uitgevende instellingen met stabiele businessmodellen en voorspelbare kasstromen.

De portefeuille bevat vaak een kern van kortere obligaties om de volatiliteit van emittenten met een hoger risico te beperken. Diversificatie over 150-200 emittenten beperkt het specifieke uitgeversrisico: geen individuele emittent mag meer dan 2% overwogen zijn ten opzichte van de ICE BofA Merrill Lynch Amerikaanse High Yield-index.

Sectorposities zijn ook beperkt (tot een maximum van 5% overweging ten opzichte van de index maar geen limieten op onderwogen) om ervoor te zorgen dat de meerderheid van de toegevoegde waarde komt van security selectie, in lijn met de aanpak voor andere AXA IM obligatiefondsen.

Het team beheerde $ 14,5 miljard aan Amerikaanse high yield obligaties vanaf september 2020, inclusief 7,4 miljard in deze strategie, die het zou kunnen beperken lenigheid ten opzichte van kleinere leeftijdsgenoten. Echter, het beheerd vermogen is enigszins afgenomen in de afgelopen drie jaar, en dat heeft gedeeltelijk de capaciteitsproblemen verminderd. Al met al is deze aanpak effectief en deskundig toegepast.

Prestaties
Sinds Carl Whitbeck de leiding nam in juni 2011, heeft de de I-aandelenklasse van het fonds 6,1% geannualiseerd tot en met december 2020 opgeleverd, vergeleken met 4,5% voor het categoriegemiddelde, en overtrof het soepeltjes passieve concurrenten zoals iShares $ High Yield Corporate Bond ETF. Het heeft ook het risico onder controle weten te houden, en de lagere standaarddeviatie heeft geholpen om tot superieure Sharpe-ratio's te komen ten opzichte van de BofA ML US High Yield Index over de afgelopen drie en vijf jaar.

Het fonds hield goed stand in 2008, toen onderblootstelling aan de financiële en automobiel sectoren hun vruchten afwierpen, evenals de keuze voor relatief korte looptijden. Hoewel Whitbeck op dat moment niet de hoofdmanager was, is de beheerfilosofie niet veranderd sinds hij aantrad in 2011. Het fonds bleef het goed doen en zelfs beter dan concurrenten in bearmarkten zoals 2015 en meer recent 2020. In beide jaren hebben, ondanks een overweging in CCC-obligaties, die ondermaats presteerden, de succesvolle keuzes van de beheerder en de voorzichtige blootstelling binnen de energiesector zich uitbetaald.

Ook de overweging in obligaties met een korte looptijd leidde tot ballast tijdens de marktuitverkoop. Afgelopen jaar pakte de beslissing van het team om te investeren in geselecteerde gas distributie- en pijplijnbedrijven en de meeste namen in exploratie en productie te vermijden, gunstig uit. Maar de selectie was ook gunstig in andere sectoren, zoals telecommunicatie, diensten en vrije tijd, bewijzende brede vaardigheden van het team.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse F laten het fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van AXA WF US High Yield Bonds F Cap USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties USD High Yield, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Axas US HY Table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Robeco European High Yield Bonds

- T. Rowe Price Global High Yield Bond Fund

- JPMorgan Emerging Europe Equity

- Robeco BP US Large Cap Equities

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten