Fonds van de Week: Robeco Global Consumer Trends Equities

Het ervaren beheerdersduo duo Jack Neele en Richard Speetjens leidt al lange tijd het Robeco Global Consumer Trends Equities fonds. Hun aanpak is onderscheidend en gericht op kwaliteit en toekomstpotentieel aan de hand van diepgaande analyse van bedrijven en consumententrends. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

Robert van den Oever 06 mei, 2021 | 9:14
Facebook Twitter LinkedIn

future shopping

Robeco Global Consumer Trends Equities in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: High

 

Robeco Global Consumer Trends Equities

Dit fonds wordt geleid door het duo Jack Neele en Richard Speetjens, die al meer dan tien jaar samenwerken en diepgaande inzichten in consumententrends laten zien. Het beleggingsproces kenmerkt zich door intensief trendonderzoek en gedegen analyse van de kwaliteit en het potentieel van bedrijfsmodellen en het concurrentieveld. Daardoor heeft de aanpak een voorsprong op concurrenten. Wel kunnen er periodes optreden van hogere volatiliteit of achterblijven bij de markt als de waarde-stijl de overhand heeft, zoals de afgelopen maanden. Morningstar-analist Jeffrey Schumacher kent dit fonds een Morningstar Analyst Rating toe van Silver.

Uitgebreide toelichting

robeco consumer trends graph

Beheerteam
Dit fonds wordt beheerd door een indrukwekkend duo, Jack Neele en Richard Speetjens, die al meer dan tien jaar samenwerken. Het team om hen heen is compact en heeft in de afgelopen jaren een hoger personeel verloop gekend, maar de lange dienstverbanden en het sterke inzicht in beleggen ondersteunen nog steeds een People Pillar-beoordeling van Above Average.

Neele beheert het fonds sinds de oprichting in 2009 en kreeg in 2010 gezelschap van Speetjens. Beide managers bieden diepgaande inzichten in de consument gerelateerde trends die de aandelenselectie richting geven, maar ook bieden solide beweegredenen voor de aandelen waarin ze beleggen, en ook voor de aandelen die ze bewust vermijden. Hun bekwaamheid om trends te ontdekken voor toekomstige groeivooruitzichten, diepgaande analyse van bedrijfsmodellen en het concurrentieveld maken hun expertise instrumenteel voor het succes van deze strategie op de lange termijn.

Ze krijgen ondersteuning van het bredere trend equities-team van Robeco dat bestaat uit portefeuillemanagers en analisten met wie ze samen werken aan top-down diepgaande analyses van trends en aan bottom-up aandelenanalyse.

Niettemin zijn er drie portefeuillemanagers vertrokken in 2019 en nog een in 2020. Die posities zijn voldoende opnieuw ingevuld, inclusief het aannemen van een toegewijde en doorgewinterde tech-analist voor deze consumentgerichte strategie, maar de samenwerking tussen de nieuwe mensen heeft zich nog niet bewezen.

Fondshuis
Robeco toont een sterke beleggingscultuur en fungeert als een goede rentmeester van het kapitaal van beleggers en dat levert een Parent Pillar rating van Above Average op. In 2013 nam het Japanse financieel conglomeraat Orix een belang van 90% in Robeco en sinds 2016 is het volledig in handen van Orix.

De groep, die uit meerdere autonome vermogensbeheerders bestaat, is geherstructureerd. Deze reorganisatie leidde tot verloop in de hogere regionen van het bedrijf, en dat ging door toen RobecoSAM werd geïntegreerd in Robeco in 2020. Gelukkig heeft de instabiliteit aan de top geen invloed gehad op de beleggingsteams van Robeco. Het fondshuis is er over het algemeen in geslaagd omblijft  getalenteerde beleggers aan te trekken en te behouden, hoewel wij een paar prominente portefeuillebeheerders hebben zien vertrekken in de afgelopen jaren.

Robeco blijft kapitaliseren op zijn bewezen expertise, waaronder kwantitatieve aandelen, thematische strategieën en credits, terwijl andere gebieden daarbuiten gerationaliseerd worden. Duurzaamheid is geïntegreerd in alle activaklassen en strategieën. Wel in verschillende mate, waarbij impact-strategieën nog altijd onder het RobecoSAM-label vallen. Het bedrijf biedt strategieën aan die gemiddeld genomen goed scoren op zowel kwantitatieve als kwalitatieve Morningstar-ratings.

Het beloningsbeleid van Robeco is afgestemd op de belangen van eindbeleggers door de nadruk te leggen op lange termijn risico-gecorrigeerde rendementen. Ook is het capaciteitsbeheer van de fondsen goed op orde.

Proces
Diepgaand trendonderzoek en gedegen analyse van de kwaliteit en het potentieel van bedrijfsmodellen en het competitieve landschap geeft de aanpak een houdbare voorsprong, waardoor het een High rating op de Process Pillar verdient. Het team probeert structureele winnaars te ontdekken binnen consumentgerelateerde sectoren aan de hand van drie belangrijke trends: digitale transformatie van consumptie, opkomende middenklasse, en gezondheid & welzijn. Die laatste volgde in 2021 het “sterke merken” thema op.

Het team heeft geleidelijk meer nadruk gelegd op winnaars uit de industrie en daarom zijn er nu steviger gevestigde bedrijven te vinden in alle segmenten. Gezondheid en welzijn is jarenlang een subthema geweest en het team ziet op dit gebied veel kansen, terwijl deze aandelen ook nog eens de neiging hebben om defensiever te zijn dan andere consumentensegmenten. Naast persoonlijke verzorging zoekt het team ook blootstelling aan huisdieren- en een gezonde levensstijl thema's.

Digitale transformatie van consumptie biedt blootstelling aan streaming media, digitale betalingen en gamen, terwijl opkomende middenklasse ernaar streeft om te profiteren van gunstige demografische ontwikkelingen en toenemende welvaart in ontwikkelingslanden.

De bottom-up focus ligt op (potentiële) industrie leiders met een sterk bedrijfsmodel, dominante marktpositie, prijszettingsvermogen, superieur rendement op
investeringen en een hoge vrije kasstroom generatie. Dat leidt tot een portefeuille van 50-70 aandelen. Fundamenteel onderzoek wordt aangevuld met een waarderingsraamwerk om ervoor te zorgen dat de managers niet te veel betalen voor groei.

Prestaties
Dit fonds heeft uitstekende rendementen opgeleverd en dat al ruim een decennium. Het diepgaande begrip van de managers over de drijfveren in de industrie en de trends die de langetermijnvooruitzichten van bedrijven bepalen, in combinatie met slimme aandelenselectie en de moed om soms tegendraads te zijn,  de consensus in, vormen de sleutel tot dit indrukwekkende track record. Van november 2009 tot en met maart 2021 bedraagt het rendement gemiddeld op jaarbasis 19,4% en daarmee heeft het fonds duidelijk het categoriegemiddelde van 11,9% overtroffen en ook de MSCI ACWI index die 14,8% won.

Prestatie attributie geeft aan dat de managers waarde hebben kunnen toevoegen in verschillende sectoren. Het fonds kende een heel sterk 2020 omdat het profiteerde van de crisis die door de pandemie werd veroorzaakt; de blootstelling aan internet gebaseerde ondernemingen hielp het rendement. Bedrijven zoals digitale betalingsprovider Square, online diervoederhandelaar Chewy en de Chinese maaltijdbezorger Meituan zagen hun aandelenkoersen torenhoog stijgen toen de online consumptie sterk versnelde.

Ook werden sterke winsten geboekt in gaming (NVIDIA, Take-Two Interactive) en streaming media (Spotify, Netflix). Dit compenseerde de zwakte in mode- en luxe-goederen aandelen in de portfolio ruimschoots, wat leidt tot een outperformance van 20 procentpunten ten opzichte van het categoriegemiddelde en 14,7 procentpunten versus de index. Het afkoelen van groei- en high-momentum aandelen in het eerste kwartaal van 2021 herinnert beleggers eraan dat het fonds soms volatieler kan zijn en dat het kan achterblijven als de markt waarde-aandelen prefereert.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse F laten het fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

 

Lees meer
Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Robeco Global Consumer Trends Equities F EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

robeco consumer trends table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Pimco Total Return Bond Fund

Fidelity China Focus Fund

M&G Pan European Select Fund

L&G ESG Emerging Markets Government Bond Index Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten