Fonds van de Week: Pimco Total Return Bond Fund

Het Pimco Total Return Bond Fund kent een sterk beleggingsproces onder leiding van ervaren managers die gebruik maken van eigen experts en deskundigheid van buitenaf. Het track record toont betere bescherming tegen nerveuze markten en een lagere volatiliteit dan concurrenten.

Robert van den Oever 29 april, 2021 | 11:28
Facebook Twitter LinkedIn

Pimco hq

Pimco Total Return Bond Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: High
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: High

 

Pimco Total Return Bond Fund

De beheerders van dit fonds die sinds 2014 de leiding hebben, zetten de bestaande strategie voort, waarbij ze gebruik van maken van macro-onderzoek en de opinies van zowel Pimco's eigen experts als visies van externe deskundigen. Die diepgang, in combinatie met het gebruik van alle middelen die Pimco ten dienste stelt, zorgen voor een sterk beleggingsproces.

De Morningstar Analyst Rating die Morningstar-analist Shannon Kirwin aan dit fonds toekent, is de hoogst haalbare, namelijk Gold.

Uitgebreide toelichting

pimco total bond grafiek

Beheerteam
De drie managers die Bill Gross in 2014 vervingen, kwamen alledrie naar Pimco met indrukwekkende en complementaire cv's naar Pimco, en dat werd versterkt toen Mohit Mittal zich bij het fonds voegde in december 2019, omdat Mihir Worah anticiperend op zijn pensionering terugtrad. Voordat Scott Mather deze strategie en de beslissersrol overnam, had hij al een rollen binnen Pimco vervuld, inclusief een periode co-beheerderschap van de hypotheek- en asset-backed effectengroep van het fondshuis en het aansturen van het wereldwijde portefeuille management team.

Mark Kiesel leidt de global credit activiteiten van het fondshuis. Mittal beheert ondertussen een breed scala aan portefeuilles; hij is co-manager op Pimco Investment Grade Credit sinds 2016 en hij heeft de Amerikaanse investment grade, opkomende markten corporate en Amerikaanse high-yield segmenten onder zijn hoede.

Hoewel hij niet in naam als portfoliomanager aan deze strategie verbonden is, heeft groep CIO Dan Ivascyn zelf een indrukwekkend track record opgebouwd, waaronder een succesvolle periode bij het Pimco Income fonds. Alle vier zijn permanente leden van het investeringscomité van het fondshuis.

Over het algemeen heeft het personeel van Pimco enorm veel diepgang, met denkers en doeners van wereldklasse over de hele linie. Dat levert een High People Pillar rating op.

Fondshuis
Pimco staat er goed voor en daardoor verdient het een Above Average beoordeling voor de Parent Pillar. Morningstar heeft Pimco ter verantwoording geroepen voor de dure retail fondsklassen en hoge prijskaartjes voor fondsen buiten de Verenigde Staten. Er is veel aandacht voor de intense werkcultuur, die steevast aanleiding geeft tot speculatie over eventueel disfunctioneren van het bedrijf en mogelijk beleggers zou wegjagen.

In weerwil van dat idee heeft Pimco consequent zeer bekwame mensen aangenomen die gedijen in zijn snelkookpan en die lang in dienst blijven. Soms vertrekken mensen en dat zijn soms de beste en de slimsten os ze gaan eerderof met pensioen dan men had gehoopt. Toch is de staat van dienst bij het opvullen van de hiaten goed en het is opmerkelijk hoe Pimco erin is geslaagd om mensen uit zijn talentenpool te promoveren en de leiderschapsverantwoordelijkheid te verbreden.

Het voortbestaan van de beleggingscultuur is van cruciaal belang geweest voor Pimco. Ondanks de bitterheid van Bill Gross zijn vertrek in 2014, nam Dan Ivascyn, een ervaren en kritisch denkende investeerder in plaats van een prototypische corporate manager de taken over en drukte daarmee zijn stempel op de cultuur. Nu Ivascyn de CIO van het bedrijf is, heeft hij materiële invloed op onder meer het aantrekken van Manny Roman als CEO, veteraan uit de beleggingsindustrie. Of het duo het echt zo goed met elkaar kan vinden als het lijkt of niet, Ivascyn en Roman hebben samen het fondshuis uitstekend neergezet, zowel als een sterke rentmeester van investeerderskapitaal als in de vorm van een bloeiende onderneming.

Proces
De managers van de strategie hebben geen grote veranderingen aangebracht in de strategie sinds ze eind 2014 aan het roer kwamen. Allemaal zitten ze in het beleggingscomité van Pimco, inclusief Mohit Mittal, die momenteel roulerend lid is.

Het team begint met de macrovoorspellingen die het fondshuis doet (bepaald door het investeringscomité) en bottom-up analyse om de rente te bepalen en ook de yield curve, valuta, landen, sectoren, en beslissingen op security niveau. De groep heeft door de jaren heen wisselingen gekend, eerst gedomineerd door sectorspecialisten, en daarna meer gericht op op macro-onderzoek.

De groep heeft enkele jaren geleden meer balans gekregen, omdat Pimco managers toevoegde met fundamentele en sector expertise. Ook de inbreng van opinieleiders op het gebied van wereldwijde macro- en beleidskwesties speelt mee, inclusief die van eigen personeel en externe consultants, van wie er een aantal ervaring bij de centrale bank hebben en in de wereldwijde adviesraad van het fondshuis zitten.

Groep CIO Dan Ivascyn heeft eraan gewerkt om meningen van buitenaf in te brengen en hij bevordert kritische analyse door gebruik te maken van de deskundigheid van Pimco's eigen experts. Die gecombineerde inspanning levert een Process Pillar rating van High op.

Prestaties
Dit fonds kent hobbels in zijn rendementsgrafiek, zoals in 2019, toen bearish opvattingen over niet-Amerikaanse rentetarieven in een paar ontwikkelde markten, en een opmerkelijk grote short positie tegen Japanse schulden tegenwerkten. Terwijl het managementteam van Pimco succes boekte met Amerikaanse rente posities en bedrijfsobligaties, werd dat deels tenietgedaan door uitverkoop op de hoger risico markten in 2018 waarmee tegen rentes van andere ontwikkelde markten werd gepositioneerd.

Paring risk in de afgelopen jaren toen de waarderingen werden verkrapt, betekende dat de strategie er klaar voor was om de storm te weerstaan toen de coronapandemie de markten op zijn grondvesten deed schudden.

De looptijd, die langer is dan die van de markt als geheel, liet de portefeuille profiteren
toen investeerders massaal naar kwaliteit vluchtten. Ook een aanzienlijke onderweging in corporate spread risico hielp de strategie toen paniek tal van sectoren in zijn greep kreeg.

De strategie verloor 2,4% in maart 2020, maar deed het aanzienlijk beter dan zijn typische tegenhanger, die 4,4% daalde. Het fondsis is in de daaropvolgende rally achtergebleven bij meer krediet-hongerige rivalen, waarbij het achterbleef bij ongeveer twee derde van de concurrenten. Het track record op de lange termijn - met rendementen in het hoogste kwartiel over de terugkijkende drie, vijf en tien jaar en lager dan gemiddelde volatiliteit - is benijdenswaardig.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse laten het fonds uitkomen in het goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Gold.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Pimco GIS Total Return Bond Fund Institutional USD Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties USD Gediversifieerd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

pimco total bond tabel

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Fidelity China Focus Fund

- M&G Pan European Select Fund

L&G ESG Emerging Markets Government Bond Index Fund

T. Rowe Price Global Growth Equity

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten