Fonds van de Week: Kempen Orange Fund

De fondsanalisten van Morningstar hebben de hoogste overtuiging in het team en het beleggingsproces van Kempen Orange Fund en dat zorgt voor een upgrade van de Morningstar Analyst Rating; die gaat van Silver naar de hoogst haalbare: Gold.

Robert van den Oever 12 mei, 2021 | 11:30
Facebook Twitter LinkedIn

oranje

Kempen Orange Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: High
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: High

 

Kempen Orange Fund

Het team van Kempen Orange Fund heeft zich na belangrijke veranderingen stevig herpakt en daarom heeft Morningstar-analist Ronald van Genderen weer de hoogste overtuiging op de People Pillar van het Nederlandse small-cap fonds. Als gevolg daarvan gaat de Morningstar Analyst Rating omhoog van Silver naar Gold, de hoogst haalbare beoordeling.

Uitgebreide toelichting

Kempen Orange Fund grafiek

Beheerteam
Na twee belangrijke veranderingen in 2018 staat dit team weer stevig en we denken dat het eersteklas blijft en daarom een High score verdient op de People Pilla. Met het overlijden van Joop Witteveen in augustus 2018 verloor het zijn teamleider en een zeer ervaren small-cap belegger. Bovendien nam het team meer verantwoordelijkheden op zich door het overnemen van Kempen's Europese small-capstrategie in december 2018. Dat leidde tot een aanzienlijke toename van de werklast voor de overige drie teamleden.

In het daaropvolgende jaar werd het team versterkt met Ingmar Schaefer, een ervaren Europese mid- en smallcapinvesteerder, in februari en de meer junior toevoeging van Hanna Waltsgott in december. De vier teamleden zijn allemaal ervaren op het gebied van small-cap beleggen. Michiel van Dijk heeft de langste staat van dienst op deze strategie; hij heeft lange tijd met Witteveen samengewerkt. Erwin Dut en Sander van Oort zijn beiden minder ervaren als managers, maar hebben een uitgebreide achtergrond als aandelenanalisten, voornamelijk bij Kempen.

Wij geloven dat het zware werk dat voortkomt uit het overnemen van het beheer van de Europese strategie achter de rug is. Met vier managers op deze strategie beschikt het team over de juiste en over voldoende middelen.

Fondshuis
Kempen Capital Management (KCM) is de asset management-tak van Kempen & Co, dat op haar beurt een volledige dochteronderneming is van Van Lanschot Kempen N.V. Wij zijn van mening dat KCM strategieën voert die goed passen bij haar bewezen expertise en de firma is een uitstekende rentmeester geweest van de belangen van beleggers. KCM is gespecialiseerd in verschillende niches waarvoor het sterke proposities biedt. Hun high dividend, eurocredit en Nederlands aandelenfondsen behoren naar onze mening tot de best beschikbare opties.

Door nieuwe varianten van bewezen strategieën te lanceren, probeert het bedrijf haar expertise te benutten om haar voetafdruk uit te bouwen, maar het verwierf ook gespecialiseerde middelen in alternatieve investeringen om het aanbod van fondsen te verbreden. In het verleden heeft het bedrijf te maken gehad met prestatie problemen en omloop binnen de teams van haar vastgoed en Europese small cap-strategieën, maar het heeft de teams en processen voldoende geherstructureerd. Daar hebben de vastgoedfondsen van geprofiteerd, maar de effectiviteit van de Europese small cap strategie is nog steeds onbewezen.

We denken dat KCM talentvolle investeerders heeft kunnen aantrekken en behouden. Hoewel de variabele vergoeding discretionair is, omvat deze wel prestaties over 3 en 5 jaar en dit stemt de belangen van portefeuillemanagers af met die van beleggers. De firma rekent redelijke vergoedingen en deelt tot op zekere hoogte schaalvoordelen met beleggers. Capaciteitsbeheer was voorbeeldig, wat het rentmeesterschap onderstreept.

Proces
Deze strategie wordt beheerd volgens een bewezen en gedisciplineerd fundamenteel bottom-up proces. Het huidige team heeft de hoge standaard van uitvoering van de aanpak vast weten te houden in de afgelopen jaren, ondanks de toegenomen werkdruk en het verlies van teamleider Joop Witteveen in 2018. Daarom blijft de Process Pillar rating gehandhaafd op High.

Het universum bestaat uit Nederlandse bedrijven en (sinds 2010) enkele Belgische bedrijven, met een marktwaarde tussen de 100 miljoen en 5 miljard euro op het moment van aankoop. Aandelenselectie begint met een eerste filtering die onder andere het businessmodel, transparantie van het management en voldoende liquiditeit onderzoekt.

Het onderzoek naar de aandelen die uit de eerste selectie overblijven is gericht op kwaliteit en waardering. Op basis van diepgaand onderzoek bepaalt het team een bedrijfsscore en prijspotentieel. De bedrijfsscore hangt grotendeels af van de kwaliteit van het management (40%) en de strategische positie (40%), en in mindere mate de financiële positie (20%) van de onderneming.

Het prijspotentieel wordt bepaald met een gedetailleerd discounted cashflow model. Bij de portefeuilleconstructie is de weging van een aandeel afhankelijk van de overtuiging van het team en de liquiditeit van het aandeel. Gedurende het proces vertrouwt het team op nauwe contacten met bedrijven, wat waardevole inzichten oplevert. Het proces is goed gestructureerd en herhaalbaar, maar de consistente uitvoering en de diepte van onderzoek maakt het eersteklas.

Prestaties
Deze strategie heeft een uitstekend track record op de lange termijn, maar dat is niet helemaal toe te schrijven aan het huidige team. Van maart 2005 tot augustus 2018 werd de strategie geleid door Joop Witteveen; onder zijn leiding versloeg het fonds relevante indexen zoals de MSCI Nederland Small Cap Index en de AMX Index en AScX Index met een flinke marge. Michiel van Dijk trad toe in april 2008, en daarom is zijn ambtstermijn de langste relevante evaluatieperiode voor het track record van het huidige team.

Over deze periode tot en met april 2021 waren de prestaties even sterk waarbij de strategie sterk voorliep op de relevante prestatie-maatstaven. Echter, dit trackrecord draagt nog steeds het stempel van Witteveen, vooral in Van Dijk's eerste jaren op de strategie. Het is daarom geruststellend om te zien dat prestatieprofiel sterk ise en intact gebleven, ook na augustus 2018.

Zoals te verwacht is vanuit een bottom-up benadering, is de outperformance ten opzichte van de Nederlandse mid- en smallcapindexen voornamelijk gedreven door positieve aandelenselectie resultaten over verschillende periodes. De strategie heeft tevens de categorie Nederlandse aandelen verslagen over verschillende tijdsbestekken. We merken echter op dat categorie-peers wel meer gericht zijn op large caps, terwijl het mandaat van deze strategie strikt gericht is op mid- en small-cap aandelen.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse laten het fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Gold.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Kempen Orange Fund NV. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Nederland, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Kempen Orange Fund tabel 2

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Robeco Global Consumer Trends Equities

Pimco Total Return Bond Fund

Fidelity China Focus Fund

M&G Pan European Select Fund

 

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten