Marktbarometer juli: groei verslaat waarde

De Morningstar Marktbarometer over de maand juli laat zien dat de groei-stijl nog zeker niet uit te vlakken is. Voor de tweede maand op rij versloeg groei de waarde-stijl met afstand. Magere prestaties van olie-aandelen en financials drukten de resultaten van de waarde-stijl.

Fernando Luque 06 augustus, 2021 | 9:30
Facebook Twitter LinkedIn

De maand juli zette het patroon van juni voort: de groei-stijl versloeg met afstand de waarde-stijl. Door de koersbewegingen van de voorbije twee maanden is de spagaat tussen beide stijlen in de Morningstar Style Box duidelijk toegenomen. Over juli boekte het segment large-cap groei een winst van 4,7%, terwijl large-cap waarde niet verder kwam dan 0,4%

De magere prestaties van de waarde-stijl zijn toe te schrijven aan meerdere factoren. Zo waren er stevige verliezen bij de olie-aandelen; BP verloor 7,6% en Repsol 10,3%. Ook financials kwamen de maand niet ongeschonden door; Banco Santander ging 4,1% in de min en BNP Paribas verloor 2,1%. Verder hadden de Duitse autobouwers het zwaar, met bijvoorbeeld BMW dat 6,1% negatief rendement boekte.

Bij de groei-stijl vielen twee bedrijven op die dominant zijn op hun markten en ook wat marktkapitalisatie betreft; chipmachinebouwer ASML Holding en gezondheidszorg-gigant Novo Nordisk wonnen allebei meer dan 10% in juli.

barometer 2021-07 1

 

Sectoren
Bij de sectoren viel op dat, zoals bove genoemd, de energiesector het matig deed. Die verloor 3,4% in de afgelopen maand. De best presterende sectoren waren technologie met 6,3% koerswinst en grondstoffen met 5,5%.

barometer 2021-07 2

 

Waarderingen
Wat waardering betreft heeft de sterke prestatie van het large-cap groei segment de waarderingen geen goed gedaan. Deze aandelen zijn duurder geworden; de verhouding tussen koers en Fair Value is gestegen van 1,12 in juni naar 1,16 in juli. Toch zijn er nog wel groei-aandelen te vinden met een koers/Fair Value van onder de 1, zoals Safran met 0,77, Airbus met 0,86 (beide actief in de vliegtuigindustrie) en modegigant Inditex met 0,92.

Bij het segment large-cap waarde ging het - niet verrassend - de andere kant op met een  koers/Fair Value verhouding die daalde van 0,89 naar 0,86.

barometer 2021-07 3

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten