Fund flows juli: instroom blijft op hoog niveau

De instroom van nieuw vermogen in Europese beleggingsfondsen kende ook in juli een hoog niveau. Samen met de hoge risicobereidheid betekent dit een voortzetting van het beeld dat we ook in de afgelopen maanden zagen. Dit is het overzicht van de fondsstromen over juli.

Christopher Greiner, CFA 30 augustus, 2021 | 9:28
Facebook Twitter LinkedIn

flows july 2021 1

Fondsbeleggers zetten in juli de optimistische trend van juni voort en begaven zich vol overtuiging in meer risicovolle categorieën, iets dat we vaker hebben gezien in de afgelopen maanden.De instroom in Europese beleggingsfondsen bedroeg 71,3 miljard euro, vergeleken met 73,5 miljard euro in juni en 65,7 miljard euro in mei, zo blijkt uit de flow data van Morningstar.

De drijfveer voor juli waren de obligatiefondsen 32 miljard euro aan instroom boekten en dat was bijna 10 miljard euro méér dan in juni. in lijn met de niveaus van de voorbije maanden. Het meeste geld ging naar de meer risicovolle categorieën, zoals global high-yield, flexible bond en global emerging markets corporate bond. Dat illustreert dat de risicobereidheid bij fondsbeleggers weer iets toenam. 

Bij de aandelenfondsen zakte de instroom terug naar 20 miljard euro, vergeleken met 36 miljard in juni. De categorie wereldwijde large-cap aandelenfondsen noteerde wederom de hoogste instroom; 11,2 miljard euro. Een maand eerder was deze categorie nog meer in trek met 36 miljard euro instroom. 

Het beheerd vermogen van Europese beleggingsfondsen bereikte alweer een nieuw record: 11.688 miljard euro, na 11.570 miljard euro in juni en 11.163 miljard euro per eind mei.

flows july 2021 1b

Actief versus passief
De instroom in actieve fondsen overtrof wederom de hoeveelheid vermogen richting passieve fondsen; 98,5 miljard euro tegen 12,8 miljard.

Aan de actieve kant trokken obligatiefondsen de kar met 23,9 miljard euro. De instroom in actieve aandelenfondsen bleef hoog op 17,2 miljard euro na de 17,8 miljard euro in juni en de 15,5 miljard van mei.

Het marktaandeel van passief blijft verder stijgen: 21,2% per ultimo juli 2021 ten opzichte van 19,8% in dezelfde maand een jaar eerder.

flows july 2021 2

 

Groen in opmars
De regels van de Europese Unie omtrent publicatie van duurzame beleggingen, ook wel SFDR genoemd, zijn sinds 10 maart 2021 van kracht. Fondshuizen moeten informatie geven over de ESG-risico's en de negatieve impact van hun beleggingen op mens en maatschappij. Morningstar heeft onderzocht hoe SFDR tot dusver is geïmplementeerd.

Er zijn 30 fondshuizen in de regio EMEA doorgelicht waarbij Frankrijk, Nederland en de Nordics bovengemiddeld veel groene fondsen hebben. Groen wil zeggen Artikel 8 of 9 volgens het Morningstar ESG Commitment Level. De organische groei van Artikel 8 en Artikel 9 fondsen bedroeg respectievelijk 2,45% en 1,89%. De groei van fondsen die buiten Artikel 8 en 9 vallen kenden groeipercentages van tussen 0,23% en 1,29%.

flows july 2021 2s

Instroom op fondscategorie-niveau
Wereldwijde aandelen waren opnieuw de meest gewilde categorieën. Met 11,2 miljard euro instroom gaat de categorie wereldwijde large-cap gemengd fondsen voor de vijfde maand op rij aan kop.

EUR ultra-short-term obligatiefondsen kenden een gezonde instroom van 5,4 miljard euro. Dat is voor deze categorie het op een na hoogste maandcijfer sinds mei 2007.

flows july 2021 3

Uitstroom op fondscategorie-niveau
Fondsbeleggers keerden zich af van de categorie US large-cap waarde aandelen die 1,9 miljard euro moest prijsgeven. Daarmee is het voor deze categorie de grootste uitstroom in één maand sinds mei 2020.

Ook de categorie global small/mid cap aandelen kampte met uitstroom; 1,3 miljard euro werd er aan dit type onttrokken. Dat is voor deze categorie de hoogste maand-uitstroom ooit. En met afstand, want het uitstroomcijfer was driemaal hoger dan het vorige record dat dateert van mei 2021.

flows july 2021 4

 

Instroom per fondshuis
Aan de actieve kant prijkt Scottish Widows Schroder boven aan de lijst dankzij 4,1 miljard instroom in voornamelijk zijn aandelenfondsen. Tweede is Allianz Global Investors met 2,2 miljard euro instroom, met name in de allocatie- en obligatiefondsen.

Aan passieve zijde gaat Swisscanto aan kop dankzij 1,8 miljard euro instroom in zijn obligatieproducten. iShares was goede tweede dankzij de obligatieproducten die het leeuwendeel van de inflow voor hun rekening namen.

flows july 2021 5

 

Uitstroom per fondshuis
De meeste uitstroom onder actief was te noteren bij ASR dat 1,6 miljard euro verloor. Dat was te wijten aan de aandelenfondsen die de hoogste uitstroom ooit bij deze aabieder kenden. Franklin Templeton zag 726 miljoen euro westromen in juli, vooral uit de obligatiefondsen. 

Aan de passieve kant leed het Britse Aviva het grootste verlies, met name bij zijn aandelenproducten.

flows july 2021 6

Instroom per fonds

Morningstar's flow data laten zien welke beleggingsfondsen de hoogste instroom en welke de hoogste uitstroom kenden over juli. Topper wat instroom betreft is het uitsluitend in het Verenigd Koninkrijk verkrijgbare SPW Multi-Manager North American Equity met 2,6 miljard.

Tweede is het fonds SWC (CH) IBF Corp CHF Responsible dat alleen in Zwitserland verkrijgbaar is. Onderstaande tabel de beleggingsfondsen me de hoogste instroom van nieuw vermogen in juli:

flows july 2021 8

Uitstroom per fonds

Het fonds met de meeste uitstroom is het Nederlandse ASR Duurzaam Amerikaanse Aandelen Fonds dat ook alleen in Nederland verkrijgbaar is. Er stroomde in juli 1,8 miljard euro uit dit fonds. Onderstaande tabel geeft een zeer divers beeld:

flows july 2021 9 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Christopher Greiner, CFA  Christopher Greiner is data redacteur bij Morningstar in Noorwegen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten