Fund flows augustus: hoge instroom houdt aan

De instroom van nieuw vermogen in Europese beleggingsfondsen blijft op een hoog niveau. Ook in augustus gaven Europese fondsbeleggers weer blijk van gezonde risicobereidheid. Dit is het overzicht van de fondsstromen over augustus.

Valerio Baselli 28 september, 2021 | 8:48
Facebook Twitter LinkedIn

flows aug 2021 1

Fondsbeleggers zetten in augustus de trend van de afgelopen maanden door en kozen opnieuw voor de meer risicovolle categorieën. De instroom in Europese beleggingsfondsen haalde niet het niveau van juli, dat was 71,3 miljard euro, maar het bleef wel hoog met 61,6 miljard euro. Dat past in het beeld van de afgelopen maanden met 73,5 miljard euro in juni en 65,7 miljard euro in mei, zo blijkt uit de flow data van Morningstar.

De daling met zo'n 10 miljard euro op maandniveau was vooral te wijten aan obligatiefondsen die 24,1 miljard euro aan instroom boekten en dat was ruim 8 miljard euro minder dan in juli. De categorieën die uit de gratie raakten, waren Britse staatsobligaties en opkomende marktenobligatiefondsen in lokale valuta. 

Bij de aandelenfondsen steeg de instroom licht naar 22 miljard in juni. De categorieën wereldwijde large-cap gemengd en groei aandelenfondsen noteerden de hoogste instroom, en ook wereldwijde opkomende markten aandelenfondsen deden goed mee. 

Het beheerd vermogen van Europese beleggingsfondsen bereikte alweer een nieuw record: 11.970 miljard euro, na 11.688 miljard euro in juli, 11.570 miljard euro in juni en 11.163 miljard euro per eind mei.

flows aug 2021 1b

Actief versus passief
De instroom in actieve fondsen overtrof wederom de hoeveelheid vermogen richting passieve fondsen; 47,8 miljard euro tegen 13,8 miljard.

Aan de actieve kant trokken obligatiefondsen de kar met 18,8 miljard euro. De instroom in actieve aandelenfondsen bleef hoog op 14 miljard euro, conform het beeld van mei-juni-juli.

Het marktaandeel van passief blijft verder stijgen: 21,23% per ultimo augustus 2021 ten opzichte van 19,98% in dezelfde maand een jaar eerder.

flows aug 2021 2

 

Groen in opmars
De regels van de Europese Unie omtrent publicatie van duurzame beleggingen, ook wel SFDR genoemd, zijn sinds 10 maart 2021 van kracht. Fondshuizen moeten informatie geven over de ESG-risico's en de negatieve impact van hun beleggingen op mens en maatschappij. Morningstar heeft onderzocht hoe SFDR tot dusver is geïmplementeerd.

Sindsdien hebben fondshuizen veel van hun strategieën geüpgraded en nieuwe fondsen geïntroduceerd die voldoen aan de vereisten van Artikel 8 of 9 volgens het Morningstar ESG Commitment Level. Bijvoorbeeld JP Morgan heeft in mei 55 fondsen zien stijgen van Artikel 6 naar Artikel 8 status.

Van de 210 fondsen die in het tweede kwartaal zijn gelanceerd en waarvan Morningstar de SFDR disclosures heeft onderzocht, was 48% te classificeren als Artikel 8 of Artikel 9. In totaal is 34% van het huidige fondsenaanbod Artikel 8 of 9. Dat geeft aan dat binnen 12 maanden zo'n 50% van het Europese fondsvermogen de Artikel 8 of Artikel 9 status kan bereiken.

flows aug 2021 2s

Instroom op fondscategorie-niveau
Wereldwijde aandelen waren opnieuw de meest gewilde categorieën. Met 7,1 miljard euro instroom gaat de categorie wereldwijde large-cap gemengd fondsen voor de zesde maand op rij aan kop.

Ook de categorie "other bond", een verzamelcategorie, kende hoge instroom met 4,1 miljard. Obligaties in deze categorie kennen valuta-blootstellingen die het onmogelijk maken om ze in andere categorieën op te nemen, zoals Mortgage-backed securities en asset-backed securities.

flows aug 2021 3

Uitstroom op fondscategorie-niveau
Fondsbeleggers keerden zich af van de categorie "other allocation" die 1,6 miljard euro moest prijsgeven. Daarmee is het voor deze categorie de grootste uitstroom in één maand sinds mei 2020.

Ook flexibele allocatiefondsen in Britse ponden zagen uitstroom; ongeveer 1 miljard euro, en dat is de grootste uitstroom in dit type sinds september 2014.

flows aug 2021 4

 

Instroom per fondshuis
Aan de actieve kant prijkt BlackRock boven aan de lijst dankzij 2,9 miljard instroom in voornamelijk zijn wereldwijde opkomende-markten aandelenfondsen. Tweede is Liontrust met 2,8 miljard euro instroom, met name in de allocatie- en aandelenfondsen.

Aan passieve zijde gaat iShares aan kop dankzij 3,9 miljard euro instroom in zijn aandelenproducten. Vanguard was goede tweede dankzij de obligatie- en de aandelenproducten die respectievelijk 1,3 en 1,2 miljard euro aan inflow voor hun rekening namen.

flows aug 2021 5

 

Uitstroom per fondshuis
De meeste uitstroom onder actief was te noteren bij de Franse vermogensbeheerder LFIS die 1,3 miljard euro verloor. Dat was te wijten aan de allocatiefondsen die de hoogste uitstroom sinds april 2020 bij deze aanbieder kenden.

Aan de passieve kant leed BlackRock het grootste verlies, met name bij zijn aandelenproducten. De aandelen-indexfondsen zagen 542 miljoen euro wegstromen.

flows aug 2021 6

Instroom per fonds

Morningstar's flow data laten zien welke beleggingsfondsen de hoogste instroom en welke de hoogste uitstroom kenden over juli. Topper wat instroom betreft is het Ruffer Total Return International fonds met 1,8 miljard euro aan nieuw geld.

flows aug 2021 8

Uitstroom per fonds

Het fonds met de meeste uitstroom is het uitsluitend in Frankrijk verkrijgbare fonds Eole Rendement. Daar stroomde in augustus 1,2 miljard euro aan vermogen uit. Onderstaande tabel geeft een zeer divers beeld:

flows aug 2021 9 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten