Fonds van de Week: Schroder Global Sustainable Growth

De strategie van het Schroder Global Sustainable Growth is goed gestructureerd en wordt uitgevoerd door een goed op elkaar ingespeeld beheerdersduo. Morningstar volgt het fonds vanaf nu en het krijgt een Morningstar Analyst Rating van Silver.

Robert van den Oever 21 oktober, 2021 | 10:49
Facebook Twitter LinkedIn

Schroder Global Sustainable Growth in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: Above Average

 

Schroder Global Sustainable Growth

Deze strategie wordt beheerd door een prima samenwerkend duo dat slim gebruik maakt van alle middelen die Schroders in huis heeft. Het beleggingsproces is goed ontworpen en gestructureerd. In deze vorm met deze aanpak bestaat de strategie nog maar sinds 2017. Morningstar volgt dit fonds vanaf nu en analist Ronald van Genderen kent een Morningstar Analyst Rating van Silver toe aan deze 'clean' fondsklasse.

Uitgebreide toelichting

schroder global sust growth graph

 

Beheerteam
Deze strategie wordt beheerd door co-managers Katherine Davidson en Charles Somers, die beide deel uitmaken van het ervaren zeskoppige Global & International Equity-team van Schroders. Ze vormen een goed duo dat al meer dan een decennium samenwerkt en naar onze mening complementaire vaardigheden en karakters heeft, die ze met goed resultaat inzetten.

Davidson heeft een behoorlijke ervaring als analist en portefeuillemanager sinds 2008, toen ze bij Schroders kwam werken. Somers begon zijn carrière ook bij Schroders en kan bogen op meer dan twee decennia ervaring als analist en portefeuillebeheerder. Het duo heeft hun ondersteunende middelen effectief benut, waardoor het fonds een voorsprong heeft.

Het bredere wereldwijde analistenteam van Schroders, dat bestaat uit meer dan 100 analisten in 11 landen over de hele wereld, biedt aanzienlijke ondersteuning voor fundamenteel aandelenonderzoek. De managers maken efficiënt gebruik van deze uitgebreide bron via een team van 11 sectorspecialisten die verantwoordelijk zijn voor het identificeren van de beste ideeën van de analisten.

Een ander sterk punt is de Sustainable Growth Investor Group, die wordt gevormd door het managementduo, de gerenommeerde portefeuillemanager Simon Webber van het Global & International Equity-team en verschillende (senior) leden van de duurzaamheidsteams van het bedrijf. Deze groep zorgt voor aanvullend onderzoek en toezicht op de duurzaamheidskenmerken van de holdings in portefeuille van deze strategie, interacties met de bedrijven en engagement. Maar de groep beslist vooral over opname van bedrijven op de watchlist van de strategie die maximaal 100 namen kan bevaten en waaruit de co-beheerders de portefeuilleposities selecteren. Dit alles leidt tot een Above Average rating op de People Pillar.

Fondshuis
Schroders bestaat ruim 200 jaar en nog altijd heeft de familie Schroder de helft van de aandelen in handen; dit stabiele eigendom heeft voor rust gezorgd.De kernexpertise van Schroders is aandelen en daarin heeft het een fondsenaanbod met fondsbeheerders van hoge kwaliteit, lange staten van dienst en oog voor de lange termijn, die ruime en diepgaande middelen tot hun beschikking hebben. Hoewel de Aziatische aandelenanalistentak veel verloop heeft laten zien, zijn daar vervangingen gedaan en bovendien zijn de senior fondsbeheerders op hun post gebleven. Doorgaans gaat het fondshuis goed en zorgvuldig om met opvolgingskwesties.

De variabele beloning voor aandelenfondsbeheerders is gekoopeld aan hun prestaties over drie- en vijfjaarsperiodes, waarbij de nadruk ligt op drie jaar. Bij obligatie- en multi-asset fondsen is dat één en drie jaar, want dat weerspiegelt volgens het fondshuis de perioden waar eindbeleggers voor die producten het meeste belang aan hechten.

Strategische planning voor de lange termijn, gesteund door de familie heritage, heeft gezorgd voor een cultuur van samenwerking waarmee het fondshuis doordesemd is. Dit biedt een stabiel platform voor selectieve overnames. Recent hebben enkele acquisities plaatsgevonden op de specialistische terreinen van private equity en impact investing. Ook zijn er allianties gevorm op het gebied van vermogensbeheer. Dat verbreedt het aanbod over de verschillende asset classes. Dat leidt gelukkig niet af van het open-end universum dat de kern van de business vormt. Op dat gebied zijn overigens geen aanvullende overnames te verwachten.

Proces
De huidige aanpak werd ingevoerd na de herpositionering van Schroders Demographic Opportunities in november 2017. Die strategie belegde in hoogwaardige groeibedrijven met een duurzaam concurrentievoordeel die profiteerden van demografische trends en tegen redelijke waarderingen noteerden. Het proces zelf is grotendeels ongewijzigd gelaten, maar het demografische thema is vervangen door een duurzaamheidsinsteek. In plaats van ESG impliciet te integreren, wordt dit nu op expliciete wijze gedaan.

De gevestigde en gestructureerde aanpak maakt gebruik van de beste ideeën van het ruim 100-koppige wereldwijde analistenteam van Schroders. Elk van hen heeft gemiddeld tussen de 20 en 30 aandelen onder zijn hoede, wat diepgaande research mogelijk maakt. Hun kader is niet specifiek afgestemd op deze strategie, maar een team van 11 sectorspecialisten helpt mee om de meest interessante en geschikte bedrijven te vinden. Die bedrijven moeten blijk geven van positieve duurzaamheidskenmerken, dus beleid voeren voor de lange termijn en hun verantwoordelijkheid naar een brede groep belanghebbenden erkennen.

De aanpak van het team is gebouwd rond het concept van een kloof tussen hun eigen verwachtingen over groei en de marktconsensus over die groei. Hoewel ze zich doorgaans richten op het identificeren van goed verankerde bedrijven met ondergewaardeerde groeivooruitzichten, maken ze ook ruimte voor opportunistische acties op kortere termijn die zich in meer cyclische bedrijven kunnen voordoen.

Elk idee dat door de sectorspecialisten naar voren wordt gebracht, wordt door de Sustainable Growth Investor Group op ESG-kenmerken onderzocht voordat het kan worden goedgekeurd voor de watchlist waaruit de co-managers putten om hun aandelenselecties te maken. Dit proces is goed neergezet en gestructureerd met een effectieve hefboomwerking op brede onderzoeksmiddelen van het analistenteam, waarbij de beste ideeën van de analisten in verschillende stadia van het proces verder worden onderzocht. Dit leidt tot een Process Pillar rating van Above Average.

Prestaties
Het trackrecord van de huidige aanpak gaat nog maar terug tot november 2017, wat resulteert in een relatief korte historie. Het eerdere trackrecord van het fonds is echter redelijk relevant omdat het werd beheerd door grotendeels hetzelfde team volgens hetzelfde proces met een demografisch thema in plaats van een duurzame benadering.

Over de periode december 2010 tot en met november 2017 boekte de fondsklasse C Acc USD een lichte outperformance ten opzichte van het Morningstar-categoriegemiddelde van de large-cap groeiaandelen. Maar het bleef achter bij de benchmark MSCI ACWI Growth. Hoewel de underperformance ten opzichte van de categoriebenchmark op het eerste gezicht enigszins teleurstellend is, kan dit worden verklaard door structurele kenmerken van de aanpak, zoals de sectorallocatie en een mildere groeistijl, die allemaal negatief bijdroegen aan de relatieve performance.

Het trackrecord onder de nieuwe aanpak, van november 2017 tot en met september 2021, is aanzienlijk verbeterd. De strategie behaalde een zeer sterke outperformance ten opzichte van zijn concurrenten, terwijl het ook de categoriebenchmark substantieel achter zich liet. Met een volatiliteit die ver onder die van concurrenten en benchmark ligt, was de voor risico gecorrigeerde outperformance nog indrukwekkender. Net als voorheen was de neerwaartse bescherming gunstig in vergelijking met peers en benchmark. De strategie kreeg te maken met enige tegenwind door enkele structurele kenmerken, zoals de milde groeistijl, sector- en landenallocaties, maar de aandelenselectie compenseerde dit ruimschoots. Dat zorgde ervoor dat de strategie tot dusver sterke prestaties heeft behaald.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse C laten het fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Schroder International Selection Fund Global Sustainable Growth C Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

schroder global sust growth table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Fidelity World Fund

Add Value Fund

Comgest Growth Europe

Schroder Global Recovery Fund

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten