Voetbal is geld

Het grote geld vindt in toenemende mate zijn weg naar de voetbalwereld. Investeren in voetbalclubs lijkt alleen maar een spelletje van de rijken der aarde, maar er zijn ook mogelijkheden om als particulier serieus te beleggen in beursgenoteerde clubs. Enkele professionele beleggers geven het voorbeeld.

Ronald van Genderen 02 november, 2021 | 9:50
Facebook Twitter LinkedIn

voetbal

Wijlen Rinus Michels, de enige bondscoach die het Nederlandse voetbalelftal naar een prijs loodste, sprak ooit de legendarische woorden: “Voetbal is oorlog”. Daarmee wilde hij maar zeggen dat er wat hem betrof wel het nodige was toegestaan op het voetbalveld. Tegenwoordig zou je denken dat de uitspraak ook buiten het veld door zogenaamde voetbalfans wordt gehanteerd, gezien het oplaaiende supportersgeweld na het opheffen van de coronamaatregelen.

Toch is voetbal tegenwoordig niet oorlog, maar vooral geld. Rijke Amerikanen en Russen kochten zich in het verleden al in bij Engelse voetbalclubs. Meer recent zijn het oliedollars uit het Midden-Oosten die hun weg naar het voetbal vinden. Nasser Al-Khelaifi nam via Qatar Sports Investments het Franse Paris Saint Germain over en Mansour bin Zayed Al Nahyan zwaait de scepter over een hele groep voetbalclubs, waarvan Manchester City het vlaggenschip vormt, via City Football Group.

Newcastle United is het meest recente voorbeeld van een club die in handen komt van rijke eigenaren die eigenlijk geen historische band hebben met de sport. Het Saudi Public Investment Fund heeft het eigendom overgenomen en grote investeringen zullen de komende jaren ongetwijfeld volgen.

Niet alleen maar imago
Aan de ene kant worden deze overnames gedaan om het eigen imago verder op te poetsen. Aan de andere kant zijn de grote investeringen nodig om te kunnen voldoen aan de almaar stijgende spelerssalarissen en transferbedragen die inmiddels duizelingwekkende hoogtes bereiken. Om de beste spelers ter wereld aan zich te binden, dienen clubs diep in de buidel te tasten.

Investeren in voetbalclubs is echter niet voorbehouden aan rijke Arabieren. Ook de kleine retailbelegger kan zich kronen tot mede-eigenaar van een voetbalclub. Immers, er zijn diverse clubs die er voor hebben gekozen om de aandelen te noteren aan een effectenbeurs. Zo staat in eigen land Ajax genoteerd aan de Amsterdamse beurs.

Ondanks het sterke begin van het seizoen in de Eredivisie waar de club koploper is en de foutloze start in het miljoenenbal van de Champions League, presteert het aandeel dit jaar maar ondermaats met een verlies van bijna 6%. Het rendement over de afgelopen vijf jaar met een plus van ruim 65% lijkt meer recht te doen aan de goede prestaties op het veld in de meest recente seizoenen waarin onder andere de halve finale op het hoogste Europese niveau werd behaald.

Mocht het rendementsperspectief voor Ajax niet aanspreken, dan kunnen beleggers hun blik altijd nog verbreden buiten de landsgrenzen. Tegenwoordig staan er meer dan 20 clubs in Europa genoteerd aan een beurs. Daaronder bevinden zich ook topclubs, zoals Juventus, FC Porto en Borussia Dortmund. Ondertussen had Club Brugge bij onze zuiderburen plannen om eerder dit jaar naar de beurs te gaan, maar die werden op het laatste moment ingetrokken vanwege de marktomstandigheden.

Professionele beleggers in voetbal
Echter, ook professionele beleggers investeren in voetbalaandelen. Zo beleggen de wereldwijde en Europese small-cap fondsen van Invesco in aandelen Ajax. Verder vinden we ook de vermaarde Britse belegger Nick Train onder de voetbaladepten. Hij houdt namelijk aanzienlijke belangen in voetbalclubs aan in diverse fondsen van zijn fondshuis Lindsell Train.

Zo vertegenwoordigt het belang in Manchester United in het Lindsell Train UK Equity fonds, dat een Morningstar Analyst Rating draagt van Bronze, ongeveer een kwart van het uitstaande aandelenkapitaal van de club. Binnen het wereldwijde Lindsell Train Global Equity aandelenfonds, dat eveneens een Morningstar Analyst Rating heeft van Bronze, vinden we daarnaast een belang van 10% in het Italiaanse Juventus en een kleine weging in het Schotse Celtic.

Voetbal is wellicht oorlog, maar tegenwoordig zeker ook geld. Niet alleen als speeltje voor de rijken der aarde of als fun-belegging voor de particuliere belegger. Ook sommige professionele beleggers zien de sport als interessante investeringsmogelijkheid.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten