Fund flows oktober: instroom stijgt door aandelenfondsen

De instroom van nieuw vermogen in Europese beleggingsfondsen trok in oktober weer duidelijk aan dankzij aandelenfondsen. Bij de obligatiefondsen kiezen beleggers voor de veiligere categorieën uit vrees voor hoge en blijvende inflatie. Dit is het overzicht van de fondsstromen over oktober.

Valerio Baselli 23 november, 2021 | 10:33
Facebook Twitter LinkedIn

flows oct 2021 1 1

Fondsbeleggers stuurden in oktober duidelijk méér nieuw vermogen naar Europese beleggingsfondsen dan een maand eerder. De instroom blijft daarmee op een hoog niveau. In de afgelopen maanden schommelde het niveau van instroom steeds wat, maar het niveau blijft dus hoog. In oktober stroomde er 66,5 miljard euro naar Europese fondsen en dat is 9 miljard méér dan de 57,6 miljard euro van september.

De groei is voornamelijk te danken aan aandelenfondsen en in mindere mate aan allocatiefondsen. Aandelenfondsen bewogen mee op de golven van de herstellende internationale financiële markten nadat die in september juist negatieve ontwikkelingen hadden laten zien. Die omslag is te illustreren met de Morningstar Global Markets Index NR die in oktober 5% won na een verlies van 2,2% in september. Met 27,4 miljard euro was de instroom in aandelenfondsen duidelijk hoger dan in de voorafgaande drie maanden.

Obligatiefondsen kenden een min of meer gelijke instroom; 25,4 miljard euro na 26,5 miljard euro over september. Dat is toe te schrijven aan USD staatsobligaties die hun beste maand ooit beleffden. Obligatiebeleggers zijn duidelijk bezig om zich te wapenen tegen stijgende inflatie.

Allocatiefondsen keden opnieuw een positieve maand met 12,6 miljard euro instroom. Moderate allocation en cautious allocation waren de meest gevraagde categorieën. 

Het beheerd vermogen van Europese beleggingsfondsen steeg naan 12.006 miljard euro per ultimo oktober ten opzichte van 11.825 miljard euro per eind september.

flows oct 2021 1

Actief versus passief
De instroom in actieve fondsen overtrof wederom de hoeveelheid vermogen richting passieve fondsen; 52,1 miljard euro tegen 14,5 miljard.

Aan de actieve kant trokken obligatiefondsen de kar met 22,6 miljard euro. De instroom in actieve aandelenfondsen trok flink aan; van 9,5 miljard euro in september steeg die naar 15,6 miljard euro in oktober.

Het marktaandeel van passief blijft geleidelijk aan verder stijgen: het staat nu op 21,90%, vergeleken met 19,97% per ultimo oktober 2020.

flows oct 2021 2

 

Groen in opmars
De regels van de Europese Unie omtrent publicatie van duurzame beleggingen, ook wel SFDR genoemd, zijn sinds 10 maart 2021 van kracht. Fondshuizen moeten informatie geven over de ESG-risico's en de negatieve impact van hun beleggingen op mens en maatschappij. Morningstar heeft onderzocht hoe SFDR tot dusver is geïmplementeerd.

Sindsdien hebben fondshuizen veel van hun strategieën geüpgraded en nieuwe fondsen geïntroduceerd die voldoen aan de vereisten van Artikel 8 of 9 volgens het Morningstar ESG Commitment Level.

De autonome groei van de Artikel 8 en 9 fondsen was de hoogste in oktober met respectievelijk 1,54% en 2,63%. Fondsen die niet onder de noemer Artikel 8 of 9 vallen, kenden autonome groeipercentages in de bandbreedte tussen 0,71 en 0,77%.

flows oct 2021 2 2

 

Instroom op fondscategorie-niveau
De meest gewilde categorie in oktober was USD government bonds. Met 10,8 miljard euro instroom beleefde deze categorie zijn beste maand ooit. Het illustreert dat fondsbeleggers in toenemende mate de veiligere categorieën aan het opzoeken zijn. Dat heeft te maken met de vrees voor stijgende inflatie en hoe lang die zal aanhouden.

Ook de categorie wereldwijde large-cap aandelen kenden een sterke maand met 8 miljard euro aan instroom.

flows oct 2021 3

Uitstroom op fondscategorie-niveau
Fondsbeleggers blijven weg van fondsen in Britse large-cap aandelen. De netto-uitstroom van 1,7 miljard euro was de hoogste in een maand sinds mei 2018 en de derde maand op rij van netto-uitstroom.

Bij de obligatiefondsen valt de categorie global flexible bond - USD hedged op, omdat die voor het eerst sinds maart dit jaar te kampen heeft met uitstroom. Er vloeide 1,3 miljard euro aan vermogen weg.

flows oct 2021 4 

Instroom per fondshuis
Aan de actieve kant prijkt UBP boven aan de lijst dankzij 9,7 miljard instroom in zijn obligatiefondsen. Tweede is BlackRock met 3,9 miljard euro instroom, waarvan 3,4 miljard naar diens aandelenfondsen ging. Oktober was de 19e maand op rij dat de actief beheerde fondsen van BlackRock per saldo instroom kenden.

Aan passieve zijde gaat iShares wederom aan kop dankzij 5,5 miljard euro instroom. Daarvan wisten de aandelenproducten het grootste deel binnen te halen. Vanguard was goede tweede dankzij zowel de aandelen- als de obligatieproducten die respectievelijk 823 miljoen en 763 miljoen euro aan inflow mochten bijschrijven.

flows oct 2021 5

 

Uitstroom per fondshuis
De meeste uitstroom onder actief was te noteren bij Pimco dat 1,6 miljard euro verloor. Dat was bijna geheel te wijten aan de obligatiefondsen. De op een na hoogste uitstroom was te noteren bij Swedbank dat 768 miljoen euro verloor. Dat was de hoogste neto-uitstroom voor Swedbank's actieve producten sinds junu 2020.

Aan de passieve kant had Aviva de grootste uitstroom met 1,1 miljard euro. Dat kwam bijna helemaal door de aandelenproducten van deze aanbieder. Ook bij nummer twee Xtrackers waren aandelenproducten de oorzaak van 667 miljoen euro aan uitstroom.

flows oct 2021 6

 

Instroom per fonds

Morningstar's flow data laten zien welke beleggingsfondsen de hoogste instroom en welke de hoogste uitstroom kenden over oktober. De top van de lijst bevat enkele kleinere of gespecialiseerde namen uit het aanbiedersuniversum. Verderop komen we dan weer grotere namen tegen. De samenstelling van de lijst kan per maand sterk wisselen.

flows oct 2021 8

Uitstroom per fonds

Het fonds met de meeste uitstroom is Pimco GIS Diversified Income, een groot fonds in de markt. Daar stroomde in oktober 1,3 miljard euro aan vermogen uit en dat is meteen de hoogste uistroom ooit voor dit fonds.

Ook in deze lijst komen we enkele namen tegen van kleinere of gespecialiseerde fondsen. Onderstaande tabel geeft een zeer divers beeld aan namen van fondshuizen en beleggingscategorieën:

flows oct 2021 9 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten